Kuva: Parkkinen.org |
Uutta projektia pukkaa! Pitkäaikainen ajatusten vaihtaminen Kohti taloudellista riippumattomuutta -blogisti ja HCP Quant -rahastonhoitaja Pasi Havian kanssa on konkretisoitumassa uuteen projektiin - Olemme kirjoittamassa kirjaa eri sijoitusstrategioiden menestymisestä Suomessa ja Euroopassa. Tällainen projekti on ollut itsellä jo kauan haaveena ja nyt sen alkaminen siintää jo horisontissa!
Kirjassa on tarkoitus tutkia seikkaperäisesti miten eri strategiat ovat menestyneet Euroopassa ja millaisia riskejä ne ovat sisältäneet. Lisäksi kirjassa on tavoitteena taustoittaa miksi eri strategiat ovat menestyneet toisia paremmin. Kiinnostusta tätä projektia kohtaan nostaa seikka, että tällaista kirjaa ei ole tietääksemme tehty aiemmin Euroopassa tai sellaista ei ole ainakaan saatavilla suomeksi.
Ei ole salaisuus, että molemmat meistä on vahvasti kvantitatiivisiin strategioihin nojaavia sijoittajia. On siten luonnollista, että myös kirja tutkii eri sijoitusstrategioiden menestystä juuri kvantitatiivisien menetelmien mahdollistamalla tavalla. Strategioiden tutkimiseen liittyy olennaisesti niiden menestymisen backtestaaminen, eli historiallisen menestymisen testaaminen. Näiden strategioiden uskottava tutkiminen vaatii datalähteeltä ehdotonta luotettavuutta, mikä on meidän saatavilla olevilla työvälineillä hyvin varmistettavissa.
Projektissa on vahvasti mukana myös Oulun yliopiston Taloustieteiden tiedekunta, joka antaa oman panoksensa mm. tulosten varmentamisessa. Vaikka tulemme käyttämään hyväksemme kirjan tutkimuksissa laadukasta dataa, niin tulosten uskottavalla tarkistajalla poistetaan tulosten manipulaation mahdollisuus.
Kirjaprojekti ei missään nimessä ole tai tule olemaan helppo. Se kuitenkin tarjoaa meille uuden ja mielenkiintoisen haasteen tehdä jotain, mistä olemme oikeasti innoissamme! Kirjaprojektin kumppaneita tai julkaisuaikataulua emme ole vielä tässä vaiheessa lyöneet lukkoon. Myös kirjassa esiteltävien ja testattavien sijoitusstrategioiden joukkoon mahtuu vielä muutama lukijoiden joukossa erityistä kiinnostusta herättävä vaihtoehto.
Ehdotuksiin liittyen esitän samat kysymykset kuin Pasi omassa blogissaan: Onko mielessäsi joku tietty sijoitusstrategia, josta haluaisit saada lisätietoa tai varmuuden siitä miten se on menestynyt Euroopan tai Suomen osakemarkkinoilla? Vielä tässä vaiheessa voit vaikuttaa kirjan sisältöön ja saada oman mielipiteesi kuuluviin. Jätä oma ehdotuksesi strategiasta tai kirjan nimestä blogin kommentteihin. Kaikki ehdotukset on tervetulleita!
Hieno idea!
VastaaPoistaToivon, että otatta tarkastelussa huomioon kaiken. Ainakin mahdollisimman paljon. Eli mielestäni tarkastelussa pitäisi huomioida realisoitujen verojen ja kaupankäyntikulujen vaikutus jollain tavalla.
Kaikkein hedelmällisintä olisi se, että verrataan eri strategioita muutamaan B&H-strategiaan: esim. jonkun halvan eri riskisen ja uudelleensijoittavan ETF:n holdaamiseen jne.
Erityisesti siis kiinnostaa se, että kannattaako nähdä vaivaa olla aktiivinen, ja että kuinka paljon se kannattaa kun mietitään nähtyä vaivaa. Silloin verot ja kulut ovat aika tärkeitä.
Kiitos ideoista!
PoistaTuottoja pitää aina verrata passiiviseen vertailuindeksiin. Näin saadaan selville onko aktiivisesta osakevalinnasta ollut sijoittajalle mitään hyötyä.
Verojen huomioiminen laskennassa on sinänsä haastavaa, että verokustannus on hyvin erilainen sijoittajien välillä. Suomessakin sijoittajan verokustannus vaihtelee esimerkiksi sen mukaan 1) kuinka paljon on pääomatuloja ja 2) sijoittaako suoraan itse vai yhtiön/PS-tilin/rahaston kautta. Näin ollen verojen huomioiminen tuoton laskennassa ei ole aivan yksinkertainen seikka.
Sama on myös kaupankäyntikustannusten osalla. Aiemmin kaupankäyntikustannukset olivat paljon korkeampia, kun mitä nykyisin matalakustanteiset nettivälittäjät tarjoavat asiakkailleen. Siten nykyisin esimerkiksi osakkeisiin on hyvin edullista sijoittaa, vaikka käytetty strategia vaatisikin korkeaa kaupankäyntiaktiivisuutta. Toki kaupankäyntikustannukset rasittavat aina sijoitustulosta ja niihin kannattaa kiinnittää huomiota (varsinkin välittäjän osalta).
On ihan selvä, että kaikkia kombinaatioita ei voi käydä läpi, mutta voidaan kuitenkin olettaa, että suurin osa piensijoittajista EI käytä idioottimaista PS-tiliä (tähän on monta syytä), eikä suurimmalla osalla ole sijoitusyhtiötä. Jälkjelle jää vain 30/33%-dilemma. Sen suhteen ero on aika pieni, joten jos toisen valitsee niin päästään jo lähemmäs totuutta kuin jos jätetään asia huomioimatta kokonaan.
PoistaSama koskee kuluja. Arpokaa joku edes etäisesti realistinen kulu, oli se sitten 5e minimi tai joku prosenttiosuus. Se antaa perspektiiviä siihen, kannattaako veivaaminen vai ei.
Näiden huomioiminen voi olla ero sen välillä, onko koko strategiassa mitään järkeä. Eli mieluummin niin, että ne huomioidaan jotenkin, kuin ettei niitä huomioida lainkaan. Toki voi tehdä niin, että ilmoitatte oletukset verotukselle ja kuluille, ja sitten ilmoitatte strategian tuotot sekä ilman kuluja ja veroja, että näiden oletusten kanssa laskettuna.
Odotan kirjaa suurella mielenkiinnolla (ja kiitos muutenkin hyvästä blogista, jota olen jo kauemmin lueskellut).
VastaaPoistaKulujen ja verojen huomioiminen olisi varmasti järkevää, mutta kuinkahan se käytännössä onnistuu? Ne kun tapaavat vaihdella käytetyn välittäjän, osakkeen omistajan ja yhtiön kotimaan mukaan (ja myös esim. osakkeen omistajan asuntolainakin vaikuttaa lopulliseen verotukseen ulkomaan osinkotulosta).
Kiitos viestistä!
VastaaPoistaKommentoinkin jo esille nostamiasi asioita edellisessä viestissä.
KV kirjallisuudessa käsitellään paljon osakevalintaa kvanttistrategioilla, muttei käytännössä lainkaan myyntistrategioita. Olisikin mielenkiintoista lukea hyvistä myyntistrategioista passiivisen kiinteän pitoajan sijaan. Esim kannattaako myydä kun arvo ja/tai momentum-ehto ei enää täyty vai onko vaan parempi pitää 12 kk ja myydä sitten?
VastaaPoista