Sivut

lauantai 13. huhtikuuta 2013

Veroilmoitus ja verovähennykset


Kuva: yle.fi
Taas on koittanut se aika vuodesta, kun jännityksellä odotetaan postilaatikkoon tipahtaneen veroehdotuksen sisältöä. Uhkakuvat suurista mätkyistä nostavat hikipisaran toisten otsalle kun vastakohtaisesti toiset avaavat kirjekuoren suuren toivon vallassa, haaveillen suurista palautuksista. Ehkä kuulun vähemmistöön palautusten ja mätkyjen osalta, koska toivon aina saavani maksukuitin verottajalta. Edellinen ei tarkoita sitä, että olisin iloisena maksamassa automaattisesti laskun määräämän summan valtiolle - päin vastoin. Omasta mielestäni verojenmaksu on mennyt silloin putkeen kun tulee hieman mätkyjä, jotka voi sitten kuitata pois vähennyksillä. Näin toimimalla valtiolta on saanut pienen alennuksen alemman veroprosentin muodossa ilman maksettavaa korkoa. Itsellä tämä tavoite veronmaksusta onnistui kuluneena vuonna erittäin hyvin, koska postista tuli hieman maksettavaa takaisin valtiolle.

Sijoitusverotus ja vähennykset

Sijoittamisessa tulos on yleensä pääasiallisesti markkinoiden käsissä, joten sen määrään voi vain rajallisesti itse vaikuttaa. Toisaalta ainoat varmat asiat, jotka vaikuttavat sijoitustulokseen ovat kulut ja verotus, joten niiden minimoimiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Varsinkin nyt kun pääomatulo- ja osinkoverotus on kiristynyt (ja on vielä edelleen kiristymässä) edeltäviin vuosiin nähden. 

Lähtökohtaisesti pääomatuloista maksetaan 30 prosenttia veroa aina 50 000 euroon saakka, jonka jälkeen vero% on 32. Tosin osingoista maksetaan veroa vielä vuodelta 2012 hieman vähemmän kuin suoranaisista pääomatuloista (30% verovapaata). Osinkovero% listatuista yhtiöistä on 21 ja listaamattomista joissakin tapauksissa verovapaata. Myös osuuspääomista (+lisäosuuksista) saatavat korot ovat verovapaita 1500 euroon saakka.

Pääoma- ja ansiotuloista voi sijoittaja hakea useita eri vähennyksiä. Osa vähennyksistä on jo automaattisesti lisätty verottajan toimesta esitäytettyyn veroehdoitukseen (korot), mutta osa täytyy ilmoittaa itse. Mikäli et itse lisää tai korjaa vähennyksiä, niin verottajalle siirtyvä osa pääomatuloistasi saattaa olla merkittävä verrattuna tilanteeseen, jossa täydennät veroilmoituksen huolellisesti. Alla on lista vähennyksistä, joita olen itse lisännyt vuosien varrella veroilmoitukseen:
  • Arvopapereiden ja arvo-osuuksien hoidosta ja säilyttämisestä aiheutuvat kustannukset + omaisuudenhoitopalkkiot
    • Omavastuu 50e
  • Sijoituslainan korot ja kulut
  • Tietokone
    • 0 % -> kun ei näyttöä laitteiden käytöstä työssä
    • 50 % -> kun näyttöä työkäytöstä
    • 100 % -> kun näyttö pääasiallisesta työkäytöstä. Tällöin tietokonetta on käytetty esimerkiksi huomattavien sivutulojen hankinnassa.
    • Tietokoneen hankintameno vähennetään 25 % vuotuisin menojäännöspoistoin
    • Jos tietokoneen ostohinta on alle 1 000 euroa, hankintamenosta vähennyskelpoiseksi katsottava osuus voidaan kuitenkin vähentää kerralla.
  • Internetkulut
    • Samat prosenttiosuudet ja perusteet kuin tietokoneessa (pl. poistot)
  • Jäsenyydet järjestöissä
    • Osakesäästäjien keskusliitto
  • Ammattikirjallisuus
    • Kirjat
    • Lehdet
      • Arvopaperi, Talouselämä, Kauppalehti...
  • Matkat yhtiökokouksiin
  • Työhuone vähennys
    • Riippuu sijoitustoiminnan laajuudesta
      • 760 euroa/vuosi -> niille, joille työnantaja ei ole järjestänyt työhuonetta ja jotka käyttävät työhuonetta pääansiotulonsa hankkimiseksi
      • 380 euroa/vuosi -> niille, jotka käyttävät työhuonetta osapäiväisesti pääansiotulonsa tai pysyväisluontoisten tai huomattavien sivutulojensa hankkimiseksi
      • 190 euroa/vuosi -> niille, jotka käyttävät asuntoa satunnaisten sivutulojen hankkimiseksi
      •  
         

Kuva: palmettopublicrecord.org
Työhuonevähennyksenä olen käyttänyt tähän asti listan alinta määrää ja tietokoneiden/netin kohdalla 50% vähennystä. Ainakin tänä vuonna tulen käyttämään samoja vähennyksiä, koska sijoitustoiminta ei todennäköisesti vielä täytä verottajan silmissä huomattavien tai pääsääntöisten tulojen vaatimusta.

Kuten huomataan, niin osa vähennyksistä on riippuvaisia sijoittamisen aktiivisuudesta ja tulojen suuruudesta. En oikein usko, että omistamalla 50 kpl Coca-Colan osaketta voi laittaa veroilmoitukseen vähennykseksi matkat ja majoituksen Yhdysvalloissa yhtiökokoukseen liittyen. Toisaalta matka Haukiputaalta Kempeleeseen PKC:n yhtiökokoukseen voi hyvin mennä läpi hieman vähäisemmälläkin omistuksella yrityksestä.

Oman asunnon vuokraus/sijoitusasunnot

Toisin kuin listattujen arvopapereiden kohdalla, niin sijoitusasunnoista saadut vuokratulot on itse ilmoitettava verotuksessa. Vähennysten lisääminen ilmoitukseen on samalla tavalla henkilön itse tehtävä, mikäli haluaa saada ne huomioiduksi verotuksessa. Olen itse vuokrannut omaa asuntoani menneen vuoden aikana, josta olen tehnyt mm. seuraavia vähennyksiä:

  • Korkomenot ja lainanhoitokustannukset
  • Yhtiövastike (sis. sähkö)
    • vuokralainen maksoi itse sähköt ja netin
  • Vuokrailmoituksen kulut
  • Vakuutukset
  • Asunnon vuokraus kalustettuna

Lisäksi asunnon(+kiinteistön) vuokraamisesta voi tehdä seuraavia vähennyksiä, joista itselläni ei ole kuitenkaan kokemusta:
  • Vuokran perintäkulut
  • Remonttikulut
  • Poistot
  • Matkat
    • Asunnon tarkastaminen
    • Asuntoyhtiön kokous

Pääomatulolajin alijäämä ja tappio

Suuri huolenaihe sijoittajalle saattaa syntyä siitä, että mitä tapahtuu niille kuluille, jotka ylittävät pääomatulot. Tämä erotus ei onneksi jää käyttämättä verotuksessa, koska mikäli sijoittajalla on enemmän vähennyksiä ja kuluja kuin pääomatuloja, niin verotuksessa syntyy ns. pääomatulolajin alijäämä. Pääomatulolajin alijäämä voidaan laskea näin:


Lähde: Vero.fi

Tämän alijäämän voi vähentää kuluneen vuoden verotuksessa ansiotulojen perusteella määrätyistä veroista. Alijäämähyvityksen voi laskea kertomalla alijäämän pääomaveroprosentilla. Alijäämähyvityksen enemmäismäärä on 1400 euroa, joka tosin voi olla suurempikin riippuen siitä onko verovelvollisella lapsia (400/800 euroa). Myös naimisissa olo saattaa korottaa vähennyksen enimmäismäärää, mikäli puolisolta jää käyttämättä omaa vähennysoikeutta.

Mikäli alijäämää ei voida kokonaisuudessaan käyttää hyväksi verotuksessa esimerkiksi alhaisten ansiotulojen tai suuren alijäämäkertymän vuoksi (>1400 euroa), niin silloin syntyy pääomatulolajin tappio. Tämän tappion voi henkilö vähentää pääomatuloistaan 10 seuraavan vuoden aikana, mutta se ei enää oikeuta uuteen alijäämähyvitykseen.

Yhteenveto

Kukaan ei tule tekemään veroilmoitusta sijoittajan puolesta eikä verottaja todellakaan muistuta erilaisten vähennysten mahdollisuudesta, joten vastuu ilmoituksen täydentämisestä sekä mahdollisten vähennysten lisäämisestä on täysin sijoittajan itsensä harteilla. Kuitenkin veroilmoituksen tekemiseen kannattaa käyttää tarpeeksi aikaa: Veroilmoituksen tekeminen huolellisesti voi sijoittajan salkun koosta riippuen "tuottaa" euromääräisesti jopa enemmän kuin sijoitustoiminta. Kirjotuksessa esitetyt listat eivät ole mitenkään kaiken kattavia, joten jos lukijoilla on ehdoittaa/korjata mahdollisia verovähennyksiä, niin laittakaa niitä mielellään kommentteihin. Kiristyyhän esim. osinkoverotus ensi vuonna, niin autetaan yhdessä toinen toistamme minimoimaan ainakin maksamamme verot!


Rattoisia hetkiä ja tsemppiä jokaiselle lukijalle veroilmoituksen täyttöön!


*Kirjoittajan ajatuksia voi seurata myös Twitterissä (@Osinkopuu)


Lähteet: Vero.fi & Veronmaksajat.fi

11 kommenttia:

  1. Jos menet yhtiökokoukseen omalla autolla niin mikä on kilometrikorvauksen määrä?

    Olen myös miettinyt miten verottaja mahtaa suhtautua tilanteisiin (tietokone&netti), joissa aktiivisuus on selkeästi vuoden aikana papereissa nolla eli ei toimeksiantoja, mutta tiedonhankinta on ollut edelleen aktiivista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen käyttänyt samaa kuin asunnon ja työpaikan välisen vähennyksen määrää, eli 0,25e/kilometri. Olen käynyt tosin aika harvoissa yhtiökokouksissa enkä ole yrittänyt vähentää useaa matkaa esim. Helsinkiin asti.

      Käsittääkseni, jos sijoitustoiminta on kokoluokaltaan "tarpeeksi" suurta, niin silloin melkein kaikki artikkelissa mainitut vähennykset menee läpi. Teethän joka päivä sijoituspäätöksen vaikka et ostakkaan uusia osakkeita (myös osakkeiden pito on sijoituspäätös IMO), joten kulut netistä ja tietokoneesta pitäisi saada vähentää.

      Poista
  2. hienoa, mainio yhteenveto. itsellä jäänyt tyhmyyttäni käyttämättä pääomatuloista tehtävät vähennykset, mutta koska poliitikot tuntuvat suorastaan vihaavan kansalaisten omavaltaista varallisuuden hankintaa niin puolia täytyy ruveta pitämään with any means necessary.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pieni vinkki -> Verotusta voi korjata 5 vuotta taaksepäin, eli myös ilmoittaa unohtuneita vähennyksiä.

      Linkki verottajan sivuille

      Poista
  3. Hyvä yhteenveto.

    Miten muuten näytät internetin käytön? Riittääkö nettivälittäjän käyttö?

    Sananen niille, jotka (laillani) ovat joko siirtäneet tai siirtämässä osakeomistusta toiselle välittäjälle; omalla kohdallani Osuuspankista Nordnetiin. Jos omistusten historiatiedot ovat kovin sotkuiset, riittää päänvaivaa selvittää mistä mikin erä on peräisin.

    Tämänkertainen sotku opettaa kirjaamaan jokaikisen tapahtuman aivan konkreettiseen tilikirjaan.

    Sieltä löytyi muutama tieto, joita ei saanut sen enempää Osuuspankista kuin Nordnetistakaan. Kirjanpito voi olla hyvin simppelia; tärkeintä on että kaikki tiedot ovat ylhäällä. Se on rahanarvoista.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoitan joka vuosi saatteen, jossa selitän kuinka paljon ja mihin tarkoitukseen käytän nettiä sijoitustoiminnassa. Yleensä selitän jotain mm. sijoituskohteiden tutkimisesta sekä kauppojen tekemisestä, joihin nettiyhteys on välttämättömyys.

      Hyvä huomio kirjanpidosta! Jos tosiaan on suunnitelmissa vaihtaa välittäjää, niin kannattaa ainakin pyytää/ottaa talteen vanhalta välittäjältä osakkeiden ostohinnat sekä tapahtumayhteenveto ENNEN siirtoa toiseen palveluntarjoajaan. Säästää paljon vaivaa/rahaa kun ei tarvitse jälkikäteen aloittaa selvittämään ko. asioita. Nimimerkillä "On kokemusta".

      Poista
  4. Kiitos!

    Olen harrastanut(!) suht pienimuotisesti lajia pian viisi vuotta. Huomaan että sivu suun mennyt eräitäkin asiallisia vähennyksiä, pahus.
    Ja nyt "tyhmä kysymys", jos osaat/viitsit avata: saan osinkotuloa vuodessa n. 1500e, korkoja maksan asuntolainasta n. 900e, siis en tiedä tai tajua näin ilmeistä perusasiaa, voiko asuntolainan korkoja jotenkin vähentää tuosta osinkotulosta?

    Kiitos paljon vastauksesta jos viitsit...

    VastaaPoista
  5. Ei hättää sano Hänmän! - Voithan aina tehdä 5 vuotta taaksepäin korjauksen verotukseen vähennysten osalta.

    Jos sulla on esimerkiksi osakesäilytys suomalaisella palveluntarjoajalla, niin osinko pidetetään automaattisesti. Tällöin niistä ei pysty tekemään vähennyksiä suoranaisesti. Voit kuitenkin veroilmoituksessa esittää vähennyksiä, jotka otetaan ensisijaisesti pois pääomatuloista (muista kuin osingoista). Jos osinkojen ohella ei ole muita pääomatuloja, niin saat hyödyt vähennyksistä ansiotuloveroista alijäämähyvityksen muodossa.

    Huomaa kuitenkin "veroansa" ulkomaisten osinkojen ja asuntolainan korkojen kanssa. Asiasta lisää mm. tästä

    VastaaPoista
  6. Hyvä kirjoitus. Ajankohtainen asia. Itse tilasin viime vuonna muutaman sijoittamiseen liittyvän kirjan. Ne ainakin pitäisi mennä helposti läpi kuten edellisenä vuonna. Summat eivät kuitenkaan ole mitään järin suuria.

    Itsekin mietin tuota sijoitustoiminnan laajuutta. Ostin viime syksynä uuden tietokoneen (694e), rikkimenneen ja melko vanhan koneen tilalle. Oikeastaan nyt on vasta huomannut kuinka paljon konetta käyttää sijoittamiseen liittyviin asioihin. Tiedonhaku on kyllä ehdottomana ykkösenä ja siihen saa välillä paljonkin aikaa upotettua. Toimeksiantoja (sekä rahastoja että suoria osakesijoituksia) kertyi kyllä ihan ruhtinaallisesti viime vuonna erityisesti melko suuren käteisposition takia. Täytyy yrittää jotenkin hyvin perustella, kuten kirjoittelit että olet saatteen aina pistänyt mukana. Luulisi että koneesta nyt ainakin puolet saisi vähennettyä. Riippuu varmaan käsittelijästäkin.

    VastaaPoista
  7. Muitakin sijoittamiseen liittyviä toimistokuluja voi laittaa kuluiksi. Esim. tulostin ja siihen liittyvät kustannukset sekä muut asiakirjojen hallintaan ja tuhoamiseen liittyvät kulut.

    Huomatkaa myös, että työhuonevähennykset ovat verottajan ns. esimerkit. Jos on esittää todelliset kulut, niin ne on myös vaihtoehdot etukäteen annetuille arvoille.

    Itse olen esittänyt ensimmäistä kertaa viime vuoden verotukseen, että käytän työhuonetta huomattavien sivutulojen hankintaan. Missään ei tätä ole tarkasti määritelty, joten saa nähdä kelpaako.

    VastaaPoista
  8. Taas se aika vuodesta, että alle tunnin työllä ansaitsee useita satasia \o/

    VastaaPoista