Sivut

maanantai 15. heinäkuuta 2013

Seurantalista päivitetty


Kuva: beginnersinvest.about.com
Päivitin tänään seurantalistan vastaamaan mielipidettäni kiinnostavaista osakkeista sekä niiden arvostustasoista. Listalta putosi muutama osake, jonka liiketoiminnasta en ole enää vakuuttunut pitkällä aikavälillä. Etsin kokoajan listalle myös uusia kohteita ja yksi vakuuttava yritys onkin päässyt uutena tulokkaana seurannan alle. Muuten hyvien yhtiöiden arvostuksen on tällä hetkellä aika haastavia, joka myös näkyy niiden "suosituksissa".


Kiinnostavimmat yhtiöt arvostuksen puitteissa on tällä hetkellä Nordea, Aflac, Metso ja Scania. Yhtiöistä lähimpänä ostojen aloittamista on Aflac, jota olen valmis lisäämään mikäli sen kurssi painuu alle 55 taalaa osakkeelta. Muiden yhtiöiden kursseissa on vielä noin 10% ilmaa välissä. Suuri margin of safety vaatimus nykyisen osakehinnan ja ostotason välillä aiheuttaa ongelman ostomahdollisuuksien vähyytenä varsinkin nyt kun kurssit on noussut jo muutaman vuoden ajan. Tällä hetkellä löydänkin enemmän ylihintaisia osakkeita kuin edullisia ostokohteita.

Räikeimmin yliarvostettujen osakkeiden esimerkkinä on mielestäni mm. Vacon, jonka kurssia en saa perusteltua millään vaikka kääntäsin Excelissä numerot mihin asentoon tahansa. Myös Starbucksin osakkeen arvostus leijailee sellaisissa sfääreissä, että heikompaa alkaa jo hirvittämään. Yhtiöt ovat kieltämättä loistavia ja laadukkaita, mutta niiden arvostus on lähtenyt pahasti lapasesta. Vaikka niiden liiketoiminnan kehitys olisikin loistavaa tulevaisuudessa, niin silti se ei välttämättä riitä tekemään niistä hyviä sijoituskohteita. Sijoittajien epärealistisien odotusten jäädessä täyttämättä voi yhtiöille käydä kuin Walmartille 2000-luvulla, jonka tulos otti hitaasti osakearvotuksen kiinni kurssikehityksen ollessa olematonta. Toinen vaihtoehto on tietysty rankka kurssipudotus, jonka jälkeen arvostukset palaavat taas edes kohtuullisiksi.

Seurantalistalta poistui useita yhtiöitä, jotka eivät enää täytä sijoituskriteerejäni. Poistin listalta esim.  AstraZenecan, jonka liiketoiminnan kehitys ja laatu ei enää vastaa pitkäaikaiselta sijoituskohteelta vaadittuja piirteitä. Lyhyellä aikavälillä Astran kurssi on noussut pahimmista pohjista ja käytinkin tilaisuuden myydä osake pois salkustani. Näkemykseni mukaan yhtiön arvostus ei enää täytä edes arvosijoituksen kriteerejä, joten oli aika päästää irti osakkeesta korkeasta osinkotuotosta riippumatta.

Toinen seurannasta pois pudonnut yhtiö on Waste Management. Yhtiön liiketoiminta kyllä jauhaa kohtuullisen tasaista tulosta ja kassavirtaa vuosittain, mutta yhtiön kasvu on olematonta. Itse asiassa yhtiön vapaa kassavirta ja nettotulos on laskenut tasaisena trendinä jo vuosia. Merkillistä on, että sijoittajat ovat silti valmiita maksamaan P/E- luvun 24 kasvamattomasta liiketoiminnasta - hyvin outoa sanon minä! Waste Managementin osinkokehitys on ollut vahvaa, mutta maksetun osingon suhde sekä tulokseen että vapaaseen kassavirtaan on kasvanut kokoajan. Tällä hetkellä molemmat edellä mainitut mittarit ovt kohta hälyttävällä tasolla ja näin kasvavan osinkosijoittajan näkökulmasta yrityksen riskiprofiili on kasvanut huomattavasti. WM ja AstraZenecan ohella poistin myös Kellogg:in ja Ponssen listalta, joiden liiketoiminta ja riskiprofiilit eivät ole pitkällä tähtäimellä seurannan arvoisia.

Poistuneiden osakkeiden tilalle lisäsin yhden uuden seurantakohteen. Todellinen brändiyhtiö Diageo keskittyy miltei kaikkien tuntemiin alkoholijuomiin. Sen tuotevalikoimaan kuuluu mm. Guinness, Baileys, Smirnoff, Captain Morgan, Johnny Walker jne. Yhtiö on tällä hetkellä arvostettu liian korkealle, että olisin valmis laittaamaan roponi siihen kiinni, mutta tulen seuraamaan sen kehitystä tarkasta tulevaisuudessa. Tutkinnan alla on myös muutama muu kuluttajille laadukkaita tuotteita myyviä yrityksiä, joiden toivon päätyvän listalleni.

Kesän lopulle toivon pientä (suurta) kurssien laskua, jotta pääsen eroon kasvaneesta käteiskassasta. Tällä hetkellä ostosormi jo syyhyää vilkaasti, mutta pitää malttaa mielensä. Uskon, että sijoittamisessa kärsivällisyys palkitaan.



*Kirjoittajan ajatuksia voi seurata myös Twitteristä (@Osinkopuu)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti