Olen pitkään etsinyt uutta yritystä
sijoituskohteeksi, jonka tulos ja osinko on kasvanut tasaisesti sekä
liiketoiminnan kannattavuus ollut hyvä. Malliesimerkki tällaisesta yhtiöstä on
Walmart, mutta tällä hetkellä pidän osaketta liian kalliina omaan makuun, jotta
voisin lisätä omistustani yrityksessä. Walmartin innoittamana aloin kuitenkin
seurata toista saman alan yritystä, eli Iso-Britannian suurinta
vähittäiskauppaketjua Tescoa.
Tescon historiallinen kehitys on ollut erittäin vakuuttavaa, mutta vuoden lopulla liiketoimintaan kohdistuvia tummia pilviä alkoi kerääntyä taivaalle. Muun muassa markkinaosuuden kaventuminen sekä epäonnistunut joulumyynti ovat olleet esimerkkejä liiketoiminnan haasteista, jonka vuoksi yritys joutui antamaan ensimmäisen tulosvaroituksen 20 vuoteen. Viime aikoina Tescon osakekurssi onkin ollut laskusuunnassa ja se on painunut tammikuun alun yli 400 pencen osakekohtaisesta hinnasta nykyhintaan 325p.
Tescon historiallinen kehitys on ollut erittäin vakuuttavaa, mutta vuoden lopulla liiketoimintaan kohdistuvia tummia pilviä alkoi kerääntyä taivaalle. Muun muassa markkinaosuuden kaventuminen sekä epäonnistunut joulumyynti ovat olleet esimerkkejä liiketoiminnan haasteista, jonka vuoksi yritys joutui antamaan ensimmäisen tulosvaroituksen 20 vuoteen. Viime aikoina Tescon osakekurssi onkin ollut laskusuunnassa ja se on painunut tammikuun alun yli 400 pencen osakekohtaisesta hinnasta nykyhintaan 325p.
Koska pidän Tescoa erittäin mielenkiintoisena vaihtoehtona salkkuni laatuosakkeiden joukkoon haluan tutkia yritystä tarkemmin sekä selvittää mitä positiivisiä ja negatiivisiä asioita liittyy yrityksen nykytilanteeseen ennen kuin painan ostonappia. Alla ajatuksiani ranskalaisin viivoin esitettynä mielestäni keskeisemmistä asioista.
Positiivista
- EPS kehitys -> Vuodesta 2001 EPS kasvanut keskimäärin 12% vuodessa -> Ei tulospudotuksia
- Osinkokehitys -> kasvava osinko 27 vuoden ajan -> K.a osingon kasvu 10 edellistä vuotta 11,3% -> Sopii omaan sijoitussuunnitelmaan loistavasti
- Suhteellisen alhainen payout-ratio 44% -> Osingon kasvattaminen tai vähintään ylläpitäminen todennäköistä -> Lisäksi kasvuun jää tarvittavia panostuksia
- Tasainen
kannattavuus-> ROE ollut tasainen (n. 17%) viimeiset 11 vuotta,
EBIT% vaihdellut kapeassa haarukassa 5,6 – 6,3 -> Hyvä ennustettavuus
- Kannattava kasvu -> Suuri osa vapaasta kassavirrasta suunnattu kasvuun -> samalla ROE pysynyt korkeana -> Omistaja-arvon kasvattaminen
- Myynnin kehitys -> Myynti kasvanut keskimäärin 11,5% vuodessa 2001 lähtien
- Kehittyvien markkinoiden kasvu -> Kasvumahdollisuudet Aasiassa ja myös Euroopassa, johdon mukaan myynti kasvaa myös UK:ssa kun markkinat keskittyvät edelleen
- Markkinajohtaja kotimaassa -> Koko luo kilpailuetua, tunnettu brändi UKssa
- Vahva internet-kaupan kehitys -> Tulevaisuuden kasvuajuri?
- Halpa arvostustaso -> P/E = 9.8, P/B = 1.6, ROE 10y ave/PB = 10,4%, Graham P/E = 15, D yield = 4,5%
- Arvostukseen ei olla ladattu kovia tulevaisuuden odotuksia, joten maltillinenkin tuloksen kehitys tulisi takaamaan onnistuneen sijoituksen
- Korjaavia toimenpiteitä on aloitettu kurssin oikaisemiseksi -> mm. uusia työntekijöitä palkattu asiakastyytyväisyyden lisäämiseksi
Negatiivistä
- Ongelmat kotimarkkinoilla -> markkinaosuuden pieneneminen -> Walmartin Asda syönyt markkinaosuuksia
- Kotimarkkinat edustavat isoa osaa yhtiön tuloksesta -> Riippuvainen englantilaisten kuluttajien asemasta
- Tulosvaroitus saattaa olla merkki laajemmista ongelmista -> jääkö ainoaksi? Onko ongelmat vain hetkellistä?
- Laajeneminen USAaan ja tulostappiot -> kilpailtu ala, miksi mennä Costcon ja Walmartin puristuksee?
- Toimitusjohtajan vaihtuminen -> Uuden johtajan alkukausi ei ole alkanut toivotulla tavalla
- Ei täysin Walmartin tai Costcon tasoinen -> Ostaisin mieluummin näitä kahta mikäli niiden arvostus olisi alhaisempi
- Osakelukumäärä nouseva-> En pidä, että osakeomistustani dilutoidaan johtajien kannustinpalkkioilla
Yhteenveto
Viime aikainen yhtiöön liittyvä negatiivinen
uutisvirta yhdistettynä annettuun tulosvaroitukseen ovat johtaneet siihen, että
tämän hetkinen osakehinta ei sisällä mielestäni korkeita odotuksia Tescon
tulevaisuudelta. Kun markkinat ovat valmiita hylkäämään tasokkaan ja tasaisen
kannattavan yrityksen, jonka ongelmat saattavat olla todennäköisesti vain
hetkellisiä, avautuu pitkäjänteiselle sijoittajalle oiva tilaisuus ostaa laatua
tukevalla turvamarginaalilla. Tosin Tescoon sijoittaminen ei ole aivan
yksiselitteistä, koska positiivisten asioiden lisäksi löytyy myös lista
negatiivisista puolista. Näen kuitenkin, että positiivisten asioiden lukumäärä
sekä niiden painoarvo ovat huomattavasti isompia verrattuna negatiivisiin seikkoihin, joten tulen asettamaan maltillisen kokoisen ostotoimeksiannon Tescon osakkeille
ensi viikon alussa (hieman alle nykykurssin). Lisäksi olen valmis lisäämään
omistustani mikäli Tescon kurssi jatkaa syöksyään edelleen kohti uusia pohjia.
Eihän tämä ollut enää mahdollisen, potentiaalisen oston pohdiskelua, vaan ostopäätös lienee tehty jo? :)
VastaaPoistaHoldausosakkeena arvelisin olevan pomminvarma valinta, mutta miten tuon tulevaisuudennäkymien kanssa? Lyötkö vetoa markkinoiden kans tuosta, että "ongelmat saattavat olla todennäköisesti vain hetkellisiä"?
Itsekin olen makustellut näitä vähittäiskauppayhtiöitä, ja nytkin blogin lukemisen aloitettuani vanha ostohalu nousi taas pintaan, mutta... En kuitenkaan ole vakuuttunut itse, että tämä sopisi omaan salkkuuni. Large cap -luokan lappuna en usko tässä suurta hinnoitteluvirhettä olevan; analyytikot ovat tätä kyllä pyöritelleet. Tosin Nordnetin Inderes ekspertti-salkun kokoajat ostivat Tescoa nyt alkuvuonna:
https://www.nordnet.fi/mux/web/analys/experterna/expert/innehav.html?expert=INDERES
Olen harkinnut Tescoa nimenomaisesti pitkäaikaiseksi sijoituskohteeksi, joten minua ei haittaa vaikka osakkeen lyhyen aikavälin kehitys olisi vaatimatonta. Minulla on kyllä aikaa nauttia tasaisesta osinkovirrasta ja voin hyvin sulkea silmäni osakekurssin kehitykseltä. Tälläiseen ei monella analyytikolla (tai varsinkaan ammattimaisilla sijoittajilla) ole varaa, koska heidän toimintaansa ohjaa usein lyhyen aikavälin tavoitteet.
PoistaEn todellakaan usko, että minulla olisi kykyjä tehdä parempaa analyysiä kuin ammattilaisilla, mutta minulla on etunani pitkän aikavälin ajattelun mahdollisuus ja fakta, että olen tilivelvollinen ainoastaan itselleni. Usein analyytikot ja ammattisijoittajat varmasti tekevät parempaa analyysiä, mutta eivät aina voi toimia analyysiensä perusteella, koska uraan liittyvät seikat painavat enemmän kuin sijoitusten absoluuttinen tuotto.
Lyhyellä aikavälillä Tescon kannattavuuteen kohdistuu paineita, koska yhtiö on ilmoittanut investoivansa huomattavan summan asiakkaiden tyytyväisyyden lisäämiseen (mm. laadukkaampi ruoka, parempi palvelu, alhaisempi hinta). Uskon, että näiden seurauksena kannattavuus saattaa notkahtaa ensi vuonna, mutta olennaista on että myös kilpailijoiden tarvitsee vastata Tescon tekemiin muutoksiin. Parhaimmassa tapauksessa huonoimmassa asemassa olevat kilpailijat näivettyvät ja parhaimmat yritykset (mukaan lukien Tesco) valtaavat markkinaosuuksia kilpailuetunsa turvin. Riski on kuitenkin olemassa, että vähittäiskauppojen marginaalit pienentyvät kasvaneen kilpailun johdosta pitkäksi ajaksi, jolloin koko alan kannattavuus ja samalla myös osaketuottot jäävät mataliksi.
En kuitenkaan omista kristallipalloa, joten en osaa varmasti sanoa miten Tescon liiketoiminta tulee kehittymään tulevaisuudessa. Sen tiedän kuitenkin, että yritys toimii suhteellisen tasaisesti kehittyvällä alalla, jonka sisällä yritysten väliset voimasuhteet muuttuvat verrattavan hitaasti (vrt. teknologia). Täten uskon, että Tescon saavuttama asema sekä kilpailuetu auttavat sitä tulemaan ulos voittajana tämän hetkisistä haasteista. Tällöin myös sijoittajien saavuttama tulos on varmasti kelvollinen.
Jatkan vielä ihan omastakin mielenkiinnosta: eikö tuo pitkän aikavälin etu piensijoittajalle tee sitten Walmartinkin edulliseksi? Varsinkin jos pidät sitä laadukkaampana yhtiönä.
VastaaPoistaTuo volyymietu on silti kyllä Tescon puolella täällä sotkuisessa Euroopassa selviämisessä, minäkin uskon sen kilpailuedun säilyvän.
Aiotko aloittaa osto-ohjelman, onko sulla käteistä ihan kunnon ostoja varten vai kokeiletko KTR:kin esilleottamaa momentumia? :)
http://www.taloudellinenriippumattomuus.com/2012/03/kvantitatiivisten-arvosijoitusstrategio.html
Tällä hetkellä Tescon tilannetta ei voi verrata Walmartin vastaavaan, koska
Poista1) Walmartin kurssi ei ole laskenut jyrkästi viime aikoina,
2) Tulevaisuuden odotukset korkeammat kuin Tescolla (kurssin kehitys ja tulos)
-> Varainhoitajilla ei ole tarvetta hyljeksiä Walmartin osaketta.
Walmartin tilanne tosin oli vähän samankaltainen kuin Tescon viime kesän lopulla kun "Same store sales" pettivät sijoittajien odotukset. Tämän seurauksena Walmartin hinta laski nopeasti alle 50 dollarin yksikköhinnan, joka loi pitkäaikaiselle sijoittajalle oivan paikan lisätä (tai avata position) edullisesti omistustaan yhdessä maailman parhaassa yrityksessä.
Tällä hetkellä markkinat ovat unohtaneet suurimmat huolet Walmartin kohdalla, joka näkyy myös hinnoittelussa. En sanoisi, että Walmart on tällä hetkellä mitenkään kalliisti hinnoiteltu, mutta en itse lisäisi omistustani vallitsevalla hintatasolla, koska muun muassa Tesco tarjoaa parempaa tulostuottoa. Mikäli Walmart "pettää" sijoittajien ja analyytikkojen odotukset tulevaisuudessa olen valmis hyökkäämään haaskan kimppuun välittömästi!
Laitoin tänään ostotoimeksiannon sisään 310 osakkeen ostamisesta ja olen valmis tuplaamaan omistukseni mikäli kurssi laskee alle 280p. Momentumia en käytä hyväkseni ostaessani osakkeita, vaan tukeudun pelkästään osakkeen hinnan ja "oikean" arvostuksen välisen erotuksen hyödyntämiseen.
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoista