Sivut

perjantai 13. huhtikuuta 2012

Yksi pelistä pois...



Lähde: Keskisuomalainen.fi
Salkun kevätsiivous jatkuu ja tällä kertaa potkujen kohteena oli Keskisuomalainen, jonka osakkeet päätin myydä kurssilla 16,00€. Olin jo aikaisemmassa kirjoituksessa ilmoittanut, että tulen myymään ko.  osakkeet kun vain löydän sopivan irtautumisajankohdan. Syy miksi myin osakkeet pois johtuu siitä, että en pidä Keskisuomalaisen liiketoimintaa tarpeeksi kiinnostavana pitkällä tähtäimellä.

Keskisuomalainen on omalla talousalueellaan lähes monopoliasemassa, jota ei uhkaa perinteiset lehdet. Monopoliasemasta johtuen lehtitalo on saavuttanut historiallisesti korkeaa tuottoa pääomilleen, mutta viime vuosina sen kannattavuuteen on ilmestynyt huomattavia epävarmuus tekijöitä.  Suurin uhka yrityksen liiketoiminnalle tulee sähköisestä mediasta, joka kasvattaa vuosi vuodelta osuuttaan myös keskisuomalaisten kotien uutislähteenä. Samaan aikaan sekä potentiaalisten että nykyisten sanomalehtitilaajien lukumäärä pienenee tasaista tahtia. Myös mainostaminen on uhkaavasti siirtymässä verkkoon, joka perinteisesti on edustanut isoa osaa lehtitalojen tulovirrasta. Edellä mainittujen seikkojen vaikutus Keskisuomalaisen tulokseen ja liikevaihtoon on ollut merkittävä: Molemmat ovat käytännössä polkeneet paikallaan vuodesta 2002 lähtien. 

Keskisuomalainen kärsii myös nousevasta kulutasosta, jota se ei pysty kompensoimaan täysmittaisesti nostamalla hintojaan. Eli vaikka Keskisuomalainen pystyisikin kasvattamaan maltillisesti liikevaihtoaan ei sen kasvu tule välittymään suurempana tuloksena tai kassavirtana, koska kohenneet kulut tulevat syömään kasvun hyödyt. Myös sanomalehdille vuoden 2012 alusta asetettu arvonlisävero tulee vaikuttamaan negatiivisesti yhtiön tulokseen.

Matalasta investointitarpeesta johtuen yhtiön kassa- ja osinkovirrat ovat vuolaat, joka on kuin musiikkia korville varsinkin pelkän korkean osinkotuoton perässä juokseville. Keskisuomalaisen tilannetta ei voida kuitenkaan verrata esimerkiksi omistamaani H&M:iin, joka maksaa myös melkein koko tuloksensa ulos sijoittajille. Syy tähän on, että Keskisuomalaisen investoinnit eivät suuntaudu tuloksen kasvattamiseen vaan ne ovat lähinnä pakollisia korjaus- ja ylläpito investointeja. Täten tulevaisuudessa osinkovirta ei todennäköisesti ole kasvava, joka on yksi päävaatimuksistani pitkäaikaiselle sijoitukselle.

Aika omistuksesta irtautumiseen ei ehkä ollut paras mahdollinen arvostuksen näkökulmasta, mutta pörssikurssien jatkaessa viime aikaista laskuaan, tulevat muut yritykset huomattavasti kiinnostavammiksi sijoituskohteiksi verrattuna Keskisuomalaiseen. Tällä hetkellä markkinoilta löytyy useita huokeasti arvostettuja yrityksiä, jotka täyttävät asettamani kriteerit pitkäaikaiselle sijoitukselle. Omalta listaltani lähimpänä uusia ostoja ovat mm. Nordea, Sampo, Fortum ja Tesco. Tulenkin kanavoimaan Keskisuomalaisen myynnistä saamani rahat lähitulevaisuudessa johonkin edellisistä osakkeista.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti