Sivut

tiistai 17. huhtikuuta 2012

Säästämisen automatisointi


Kuvalähde: Yle.fi
Vuoden ensimmäisellä puoliskolla jäin selvästi jälkeen säästötavoitteestani, joka pisti minut miettimään miksi näin tapahtui. Tarjoilin edellisessä katsauksessa syiksi satunnaisia kuluja sekä palkkatulojen siirtymistä seuraavalle kuukaudelle. Aloin kuitenkin miettimään, että miten voi olla mahdollista etten ole koskaan jättänyt välistä esim. asuntolainan lyhennystä vaikka rahatilanne on saattanut näyttää tiukalta. Havahduin toteaamaan, että asuntolainan maksaminen tapahtuu joka kuukausi automaattisesti kuun alussa samaan aikaan kun palkkani saapuu tilille! Lainan maksaminen ei vaadi minulta mitään toimenpiteitä ja se lähtee aina kuun alussa kun tilillä on eniten rahaa. Miksen siis tekisi myös säästämisestäni automaattista ja samalla varmistaisi, että tavoittelemani säästösumma tippuu sijoitustilelleni joka kuukausi?!

Edellä esitetystä viisastuneena olen aktivoinut käyttötililleni automaattisen, kuukaisittaisen rahasiirron sijoitustililleni. Olen tunnustanut itselleni, että en ole tarpeeksi vahva toimimaan pelkän säästösuunnitelman mukaan, vaan tarvitsen myös omasta toiminnastani riippumatonta systeemiä säästämisen avuksi. Tällöin säästäminen tulee automaattisesti ensin, jonka jälkeen voin kuluttaa rahaa muuhun elämiseen. Mikäli ensin maksan kaikki elämiseen liittyvät "tarpeelliset" kulut, jonka jälkeen katson paljonko voin siirtää kuun lopussa sijoitustililleni on lopputulos takuu varma katastrofi! Kun siirrän automaattisesti kuun alusta rahaa sijoitustililleni voin hyvillä mielillä käyttää loppu osan kulutukseen ilman tunnetta, että minun pitäisi säästää vielä enemmän. Täten rahansiirron automatisointi säästää myös hermojani, mutta eritoten takaa rahan siirtymisen säästöön kuukaisittain.

Suurin osa suomalaisista pankeista (varmasti kaikki...) tarjoavat laskujen kuukausittaisen maksamisen automatisoinnin. Toimenpiteen tekeminen on siis enemmän itsestä kiinni kuin mistään muusta. Alla esimerkki miten itse automatisoin säästämisen Nordean käyttötililtäni Nordnetin salkkutilille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti