Sivut

sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Salkun osakkeista


Vaikka kuluneen vuoden sijoitustulos oli loistava prosenttuaalisesti, niin vertailuindeksiin nähden se oli hienoinen pettymys. Tavallisena pörssivuotena kulujen jälkeinen 16,6 prosentin sijoitustulos olisi loistava, mutta pörssivuosi 2012 tarjosi myös indeksi sijoittajalle melkein samanlaisen tuoton. Kuten sijoitusvuosi 2012 katsauksessa mainitsin, niin haluan käydä läpi kaikki sijoitukseni kriittisesti katsottuna mahdollisten mätien omenoiden varalta. Alla löytyy listaus omistamistani yrityksistä, mietteitä niiden tilasta ja mitä aion tehdä niiden osakkeille.




AstraZeneca: Lääkeyhtiö, jonka tuloskehitys on ollut hiipumaan päin patenttien umpeutuessa. Astra on hieman samanlaisessa tilanteessa kuin kotimaamme Orion, sillä erotuksella että toisen osakekurssi on laahannut ja toisen suuntautunut kohti koilista. On mielenkiintoista huomata, että paljon pienemmästä lääkealan yrityksestä, jolla maalaisjärjen mukaan pitäisi olla isompi riski lääkekehityksessä on arvostettu näinkin paljon korkeammalle kuin kansainvälinen jätti.

Olen pohtinut pitkään Astran asemaa omassa salkussani ja tulen todennäköisesti myymään sen tulevaisuudessa pois. Myyntiä perustelen sillä, että minulla ei ole mitään kompetenssiä arvioida esim. pipelinea eikä muutenkaan ennustaa tulevaa tuotekehittelyä. Jos ostan tulevaisuudessa lääkeyrityksiä, niin teen sen ETF:n kautta, jolloin pipeline riskit on hajautettu.


China Mobile: Tasaisesti kasvava Kiinan jättiläinen. Tällä arvostustasolla en ole myymässä enkä lisäämässä, vaikka yritys on suomalaisia verrokkejaan moninkerroin houkuttelvampi sijoituskohde. Alaan suhtaudun kokonaisuudessaan hieman nihkeästi: lue kommentti TeliaSoneran kohdalta.


Coca-Cola: Osake, jonka toivoisin näyttelevän suurempaa roolia salkussani. Uskon yhtiön kasvumahdollisuuksiin kehittyvissä maissa enkä ole luopumassa osakkeesta pitkään aikaan. Arvostus estää kuitenkin ostamasta lisää tätä mustan kullan tuottajaa.


Fortum: Pari vuotta sitten kaikki pitivät Fortumin osaketta tylsinpänä mahdollisena, joka takoo tasaista kassavirtaa ja tulosta. Myös osakkeen kurssissa ei uskottu olevan olennaista laskuvaraa. Vuonna 2013 Fortumia pidetään vieläkin tylsänä yrityksenä ja sijoituksena, mutta sen mahdollisuuksiin ei tunnu enää kukaan uskovan. Onko tuttua kuultavaa: Sähkön jo valmiiksi alhainen hinta laskee myös tulevaisuudessa, ydinvoima kielletään, windfall verot, Venäjä riskit jne jne. Ei siis mitään positiivista vaikka yhtiö tekee kohtuullista (ei hyvää) tulosta kaikesta haasteista huolimatta. Oma näkemys on, että sijoittajat ovat liian pessimistisiä Fortumin tulevaisuutta ajatellen. Olen lisännyt osaketta tasaisen väliajoin koko viime vuoden ja osake on jo toiseksi suurin sijoitus salkussani. Pidän osaketta todella edullisena.

H&M:lla on takanaan kaksi vaisumpaa vuotta, joita on varjostanut mm. korkeat raaka-ainehinnat sekä epäsuotuisa kruunun kurssi. Lisäksi yhtiö ei ole ollut halukas nostamaan tuotteiden hintoja, joka on lyhyellä tähtäimellä hidastanut tuloskasvua. Pitkällä tähtäimellä strategian valinta on varmasti oikea, kun asiakkaat pitävät mielikuvan halvoista hinnoista yhdistettynä ajan hermolla olevaan muotiin.

Pari päivää sitten tunnelin päässä pilkahti valoa kun H&M kertoi myyntinsä luistaneen odotuksia paremmin. Ostaisin mielellään osaketta lisää, koska uskon yrityksen liiketoimintamalliin myös tulevaisuudessa. Aloitan ostot kurssin ollessa alle 200 kruunua eli mahdollisesti hyvinkin pian.


Hudson City Bankcorp: Kallis virhe sijoitus. Oppitunti siitä, jos ei tee kotiläksyjään kunnolla ja sijoittaa osinkotuoton ja kasvuodotusten perusteella. Pankin laadussa ei sinänsä ollut mitään huonoa ja useimmat kriteerit puolsivat sen ostoa. Tein kuitenkin kardinaali mokauksen arvostuksen kanssa ja ostin osaketta ilman turvamarginaalia. Turvamarginaalin puute iski kasvoille korkojen laskiessa, jolloin myös HCBK:n korkokate tippui merkittävästi ja se joutui uudelleen järjestelemään tasettaan. Osake on myyty pois ja kuitattu noin 30% tappio.


Nordea: Laatuyritys, jonka osake on harvoja markkinoillamme vielä kohtuullisesti arvostettuja massasta poikkeavia yrityksiä. Yhtiön kulukuuri tulee jatkossa nostamaan pankin oman pääomantuottoa, mutta Nordean tavoite ROE 15% saattaa jäädä vielä unelmaksi. Korostan sitä, että vaikka Nordea ei pääsisikään ROE tavoitteeseensa niin on se jo tääläkin kannattavuudella hyvä sijoituskohde. Haluaisin myös itse lisätä Nordean painoa salkussa, mutta riskinhallinta syistä olen ollut maltillinen. Jos kurssi laskee jälleen alle 7 euron, niin voi olla etten pysty pitämään sormiani erossa osakkeesta. Vaihtoehtoisesti saatan ostaa Nordeaa Sampon kautta, joka myös houkuttelee.


Sampo on ylivoimaisesti suurin yksittäinen omistus salkussani, josta olen hyvin ylpeä. If takoo omistajilleen rahaa korkealla vipukertoimella ja on erittäin kannattava. Useammat vakuutusyhtiöt tekevät tuloksensa nimenomaan sijoittamalla floatin eteenpäin samaan aikaan kun niiden perusliiketoiminta ei juuri tuota mitään. If on täydellinen poikkeus tästä kaavasta. Sen yhdistetty kulusuhde on ollut vuosia reilusti alle 100, joten sen tulos ei ole riippuvainen pelkästään saaduista sijoitustuloista. Jos matala korkotaso tulee vielä jatkumaan pitkään, niin usea muu vakuutusyhtiö tulee olemaan vaikeuksissa nimen omaan alhaisten tuottojen vuoksi. Tämä saattaa avata mahdollisuuden Sampolle ostaa jotain mielenkiintoista fire sale hintaan.

Viime aikaisesta kurssinoususta huolimatta Sammon osake on halvempi mitä moni uskookaan. Omien laskelmien mukaan osake tuottaa edelleen karvan alle 12 prosenttia vuodessa vallitsevalla kurssitasolla. Osakkeen suuresta painosta huolimatta olen valmis kasvattamaan sen osuutta, jos kurssi laskee lähemmäs 20 euroa. Toisaalta ainakin kirjoitushetkellä Nordea on huomattavasti huokeammin arvostettu kuin Sampo.


TeliaSonera: Osinkokone. Tylsyyden huippu muttei laadukas sellainen. Olen tutkinut koko operaattorialaa viime aikoina ja olen tullut siihen lopputulokseen, että liiketoimintalana se ei ole merkittävän hyvä. Liiketoiminta vaatii jatkuvasti korkeaa capexia (verkot), käyttäjien aktiivisuus pienenee (sms/puhelut), netistä maksetaan kiinteähinta, roamingmaksut laskevat, asiakkaat eivät ole lojaaleja -> Liiketoiminta ei kasva! Ilman kasvua osake ei voi olla hyvä buy n´ hold osake ja sitä TeliaSonera ei tarjoa. Markkinat Pohjoismaissa ovat täysin nolla kasvuisia, mutta onneksi idänmaat tarjoavat edes jonkunlaisia kasvualustoja.

TeliaSoneralla on ollut myös muitakin ongelmia kuten lahjusskandaalit ja ongelmat yhteisyrityksissä, jotka eivät ainakaan omissa silmissäni nosta yrityksen houkuttelevuutta sijoituskohteena. On toki täysin mahdollista, että lahjusskandaalilla ei ole 1) mitään perusteita ja 2) eikä se vaikuta milläänlailla liiketoimintaan.

TeliaSoneralla on mahdollisuus keväällä maksaa muhkeaa osinkoa sen yritysjärjestelyiden vuoksi (listautuminen ja myynnit), joka saattaa nostaa yrityksen osakkeen kurssia osinkokiiman tarttuessa siihen. Mikäli näin tulee käymään tulen keventämään omistustani merkittävästi.


Tikkurila: Uusi lempilapseni. Liiketoiminta on juuri sellaista, jota haluan pitkällä tähtäimellä omistaa. Tikkurila tosin näyttelee salkussani vielä liian pientä roolia, mutta toivottavasti tulevaisuudessa saan nostettua sen osuuden huomattavasti merkittävämmäksi. Ehdin edellisen Tikkurila kirjoituksen jälkeen tehdä ainoastaan yhden oston, jonka jälkeen kurssi nousi liikaa uusien ostojen kannalta. Odottelevalla kannalla siis ollaan.


Tesco: Lisäsin osakkeen salkkuun viime vuonna sen tulos varoitettua huonosti menneestä joulukaupasta. Olin ennen tätä tutustunut yhtiöön Eurooppalaisten osinkoaristokraattien kautta ja käytin hyväkseni osakkeen jyrkän hintapudotuksen. Olin myös valmis ostamaan osaketta lisää mikäli sen kurssi olisi tippunut merkittävästi alle 300 pencen. Tällä hetkellä nautin osakkeen kyydistä, mutta olen myös valmis lisäämään osuuttani yrityksessä sopivan paikan tullen.

Yhtiön tuloskehitykseen on liittynyt markkinoilla merkittävää epävarmuutta, mutta viime aikaiset viestit Tescon myynnin kehityksestä ovat olleet rohkaisevia. Mikäli yritys onnistuu terävöittämään kotimarkkinoiden liiketoimintaa ja myy (lopettaa) tappiollisen US- liiketoiminnan, niin uskon kurssin nousevan nykyisestä merkittävästi.


Walmart: Ehkän laadukkain kaikista liiketoiminnoista joista omistan palasen. Yhtiön liiketoiminta etenee kuin juna raiteilaan tylsän tasaisesti. Toki Walmartillakin on ollut haasteita same store salesien kanssa ja Meksikon lahjusskandaalin kanssa, mutta kokonaiskuva on edelleen hyvin otollinen kannattavalle liiketoiminnalle.

Nykyisellä kurssi tasolla Walmart tarjoaa helposti kaksi numeroista tuotto vuodessa, joka on loistava taso ottaen huomioon yhtiön defensiivisen toimialan.


Konecranes: Salkkuni ehdottomasti paras sijoitus vuonna 2013. Tuntuu uskomattomalta, että osaketta myytiin vuosi sitten alle viidellätoista eurolla. Pidän Konecranesia muutenkin loistavana yrityksenä, jolla on todella hyvä johto (tj ja hallitus). Johdon osakeostoksia seuraamalla olisi muuten voinut saada tukea ostopäätökselle kurssin ollessa pohjalukemissa: Ainakin hallituksen puheenjohtaja Stig Gustavsonin ostoja on kannattanut seurata. Yleisen sijoitusviisauden mukaan johdon osakemyynneille voi olla useita syitä, mutta ostoille vain yksi: Tehdä sijoituksella rahaa.

Konecranesin kurssinousun vuoksi osake ei ole enää lähelläkään ostotasoja. Itse asiassa sen kurssi on paljon lähempänä myyntien aloittamista kuin uusien ostojen aloittamista.


PKC Group: Olin hieman skeptinen PKCn ison yritysoston kanssa, mutta yritysten yhdistäminen on mennyt kivuttomammin kuin olisin luullut. PKC on onnistunut laskemaan velkaantuneisuuttaan merkittävästi yritysoston jälkeen ja kannattavuus on pysynyt hyvällä tasolla johdinsarjojen kysynnän heikkenemisestä (kuorma-autot) huolimatta.

PKC:n kurssi pääsi karkaamaan käsistäni ja onnistuin pettymyksekseni ostaamaan ainoastaan yhden erän yrityksen osakkeita. Prosenttuaalisesti omistukseni on nätisti plussalla, mutta sen vaikutus kokonaisportfolioon on ollut liian pieni. Tällä hetkellä PKC on mielestäni kohtuullisen oikein arvotettu, eikä ainakaan merkittävää alennusta ole havaittavissa.


Scania: Yhtiön vuosi on ollut haasteellinen johtuen hidastuneesta hyötyajoneuvojen kysynnästä. Uskon kuitenkin, että pitkällä aikavälillä Scanian tuotteille on merkittävää kysyntää, koska kuljetusyrittäjät eivät voi ikuisesti lykätä investointejaan ja ajaa vanhoilla ajoneuvoilla.

Sijoitus yhtiöön on ollut kaikista liiketoiminnan haasteista huolimatta kohtalainen ja sen kurssi onkin noussut enemmän kuin salkkuni kokonaisuudessaan. Sijoitus on siis ollut jo nyt kannattava. Olen valmis lisäämään Scaniaa salkussani merkittävästi, jos kurssi laskee alle 115 kruunun.


YIT: Olen tyytyväinen YIT:n yleiseen liiketoiminnan kehitykseen. Pienen särön rakentamisen vahvaan suoritukseen tuo kiinteistöteknisten palveluiden kannattavuuden heikko kehitys.

Yit osuus salkussa on vielä hyvin pieni. Osakkeen kanssa kävi samalla lailla kuin PKC:n kanssa, että hinta kävi vain hetken ostotasolla enkä ehtinyt tankata sitä kuin kerran. Pitää varmaan jatkossa terävöittää osto-ohjelmien kokoa, että hyvät ostopaikat ei jää käyttämättä hyväksi.


Transocean: Myyntilistalla. Yhtiö on huomattavasti laaduttomampi mitä uskoin sen olevan sijoitushetkellä (johto, yhtiöostot, riskit, jne jne...). Pelkästään katsomalla 10 vuotta taaksepäin yhtiön lukuja voi päätellä, että yhtiö ei voi enää jatkossa kuulua salkkuuni.

Osakekurssi on kuitenkin liiketoiminnanhaasteista huolimatta toipunut merkittävästi pohjalukemista kun Transocean ilmoitti sopineensa Meksikon lahden oikeusjutun. Olen asettanut myyntien aloitustasoksi 60 dollaria, joka toivottavasti saavutetaan lähiaikoina.

Transoceanin kohdalla olen syyllistynyt "peukalon imemiseen" ja jättänyt päätöksen tekemättä. Jos joku osake pitää myydä pois niin se pitäisi tehdä heti! Nyt olen katsellut kvartaali kvartaalin perään keskinkertaisen yrityksen räpellystä samaan aikaan kun osakekurssi on laskenut 85 dollarista pohjamutiin. Ei näin!


Lyxor Venäjä ETF: Yksi harvoista passiivisista tuotteista, joita olen harkinnut lisääväni salkkuun. Venäjän markkinat ovat arvostuksensa puolesta (P/E 5-6) todella kiinnostavat, mutta yksittäisten yritysten ostaminen ei ainakaan tällä hetkellä tunnu mielekkäältä. Toinen vaihtoehtoinen ETF on DB X-trackers MSCI Russia Capped Index, joka on hieman Lyxoria laajemmin hajautettu.


Yhteeveto

Suurin osa nykyisistä omistuksistani on ansainnut paikkansa portfoliossani, joten suuria muutoksia salkun kivijalkaan ei tarvitse tehdä. Muutenkin olen ainakin omasta mielestäni tunnistanut hyvällä prosentilla laatuyhtiöitä, joilla on mahdollisuus kasvaa ja tuottaa myös tulevaisuudessa markkinoita paremmin. Kuitenkin huomattavaa parannusta täytyy tehdä osto-ja myyntiprosesseissa, jotka ovat liian varovaisia. Vuoden 2012 sijoitustulos olisi ollut huomattavasti parempi, jos olisin toteuttanut osto-ohjelmat agressiivisemmin ja samalla luopunut "huonoista" osakkeista nopeammin. Kehitettävää siis löytyy vuodelle 2013!


7 kommenttia:

  1. Hei, todella mukavaa luettavaa, varsinkin kun omistan aika paljon samoja yhtiöitä (KO, Sampo, Nordea, Tesco, WMT, H&M, FUM) Harmi, että en itse tullut holdanneeksi Konecranesia silloin kun sitä ostin joskus 13e paikkeilta, johtuen siitä, että käytin velkavipua niin houkutus osakkeiden myymiselle oli vähän suurempi.

    Olen itse tyytyväinen myös portfoliooni: osakkeet ovat todellakin paikkansa ansainneet.

    Oletko muuten Handelsbankenia seurannut yhtään? Se löytyy omasta salkustani (+ pieni osuus phoebusta), ja tulen tulevaisuudessa seuraamaan vähän tarkemmin: mikäli kurssit laskevat niin tulen mielummin lisäämään sitä kuin Nordeaa. Nordeaa mulla kyllä on ihan runsaasti, kun yhteenlaskee osuudet sammon kautta ja suoraan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tutustunut Handelsbankeniin vain päällisin puolen jo aikaa sitten, mutta rehellisesti sanottuna olen unohtanut koko osakkeen! Kiitos muistutuksesta, pitää tutustua yritykseen tarkemmin lähi aikoina.

      Velkavipua käyttäessä riskin rajaaminen on järkevää. Suurella vivulla sijoitettaessa volaa ei voi laskea pois riskitekijänä (toisin kuin pelkän omalla pääoman sijoitukset!), joten kurssien noustessa ainakin osa velkapositiosta kannattaakin purkaa.

      Poista
  2. Hyvää pohdintaa. Omia salkkuyhtiöitä on hyvä aika ajoin tarkastella kriittisesti. Aikahan on tunnetusti huonojen yhtiöiden pahin vihollinen ja taas päinvastoin todellisille laatuyhtiöille.

    Itsekin omistan joitakin mainitsemiasi yhtiöitä. Olen myös päätymässä operaattorien kohdalla samaan lopputulokseen kuin sinäkin. Operaattorit ovat ns. "halpoja" osinkokoneita ja tämän vuoksi olen ainakin itse ostellut niitä, mutta pitkäaikaisina sijoituksina ne tuskin ovat kovin hyviä johtuen juurikin mainitsemistasi syistä.

    Täytyy katsella tuo teliasoneran osinkotilanne ja mahdollisesti luopua yhtiöstä, sillä paljon laadukkaampiakin kohteita on saatavilla.

    Tuo Astrazenecan tilanne vs. Orion on myös hvyin kummallinen. Itselläni ollut Astra myös seurannassa, mutta on jäänyt ostamatta lähinnä patenttitilanteen vuoksi. Samaan aikaan Orionin osake on noussut huimasti ja samaa puhetta patenttitilanteesta on ollut paljon Orioninkin kohdalla? En aivan ymmärrä. Lääkeyhtiöitä on huomattavan haasteellista analysoida juurikin tuon tuotekehityksen takia.

    VastaaPoista
  3. Jos olet kiinnostunut vielä operaattoreista niin China Mobile voisi olla hyvä vaihtoehto. Kun yhtiötä vertaa oikeastaan milla mittarilla tahansa Elisaan tai TeliaSoneraan, niin ero on merkittävä (Kassavirta, Owner earnings, Dupont ROE jne.)

    Jos olisin hedge-rahasto manageri lääkealalla, niin yksi mielenkiintoinen positio voisi olla long Astra short Orion pari... Ainakin arvostuksen ja riskien puolesta tuolla parilla voisi hyvinkin tehdä rahaa rajatulla riskillä.

    VastaaPoista
  4. Asiallista oman salkun penkomista, jota kaikkien tulisi tehdä aika ajoin.

    Jos lääkealan tuotekehitys oikeasti kiinnostaa, niin esim clinicaltrials.gov -sivustolta löytyy ihmisellä tehtäviä tutkimuksia, ja sieltä löytyy mm. Orionin ja Endo Pharmaceuticalsin hoitoresistentin eturauhassyövän lääkkeen tutkimusvaiheet. Nuohan eivät vielä sinänsä paljoa kerro, mutta on noista se etu, että yhtiöt ovat lakivelvollisia kertomaan raakana datana miten lääkkeellä sujuu tutkimuksen eri vaiheissa. Numeerista dataa ei voi (pl. muutama poikkeus) väärentää. Esim. jos tuonne linkkiin aikanaan ilmestyvän Phase 3:n tulokset ovat, että kyseinen lääke estää eturauhassyövän leviämistä vaikkapa 9/10 potilaasta, niin kyseessä on aika varmasti ns. blockbuster-lääke. Tuon kaltaisessa tilanteessa aion olla kaikilla liikenevillä varoillani Orionin lisäostoissa.

    Toinen itselleni mielenkiintoinen tietolähde on ollut ihan suomalainen Rinnakkaislääketeollisuus Ry:n kotisivu. Sieltä sain kauan halajamaani tietoa esim. lääkepatenteista.

    Olen suunnitellut blogimerkintää tässä keväälle aiheesta Small Cap Pharma. Muutamista syistä mulle on muotoutunut käsitys, että siellä se iso tuotto lepää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoita ihmeessä aiheesta! Pienet lääkeyritykset ovat varmasti mielenkiintoinen sijoituskohde, JOS niitä ostaa laajan portfolion. Muuten saattaa käydä ohrasesti sijoitetulle pääomalla kun yksittäinen yritys ei kehitykkään odotusten mukaisesti ja jää ikuiseksi lupaukseksi.

      Oma tietämys lääketieteestä ja -firmoista on nolla tasolla, joten jatkossa pysyn niistä mahdollisimman kaukana.

      Poista
  5. Mukavaan saumaan sattui kirjoituksesi, kun olen omaan salkkuni yhtiöitä tarkastelemassa. Mielenkiintoista on sekin, että omat kiinnostuksen kohteeni ovat olleet hyvin samoja yhtiöitä. Ostin hiljattain Walmarttia ja Coca Colaa. Toki oma arvoioni on hiukan erilainen viimeisestä, koska olen yhtiötä hankkinut.

    Lääkeyhtiöistä tuli mielenkiintoista kommenttia. itse olen välillä miettinyt, että onko niistä otettu irti otettavissa oleva. Olen niiden kohdalla noudattanut ohjetta, jos et tiedä mitä teet älä tee mitään. En ole ajatellut tehdä merkittäviä lisäsijoituksia, mutta en ole ajatellut myydäkään. Nautin osingoista ja vältän ylimääräisiä kustannuksia. Omistan sekä Orionia, että Astraa.

    Ostojen suhteen olen itse odottavalla kannalla. Toukokuu lähestyy, samaten USA:n velkakatto. Sampo, Nordea, TeliaSonera ja Tikkurila ovat osuneet kuitenkin minun tarkastelulistalleni. H&M on oma tekstiilipuolen hevoseni, myin sitä kurssiin 240 kruunua ja nykyistä alemmalla eurokurssilla. Pohdinnan alla on ollut pitääkö hevonen käydä taas hakemassa takaisin talliin.

    VastaaPoista