Sivut

maanantai 5. maaliskuuta 2012

Seurantalista päivitetty

Päivitin mielenkiintoisten osakkeiden seurantalistani vastaamaan yritysten julkaisemia tuloksia vuodelta 2011 sekä niiden tämän hetkisiä markkina-arvostuksia. Lisäksi lisäsin sivulle graafin, josta näkee yhdellä silmäyksellä kuinka kiinnostavilta seuraamani osakkeet mielestäni vaikuttavat.

Tämän vuoden puolella markkinat ovat nousseet huomattavasti ympäri maailman, joten osakkeiden houkuttavuus on vastaavasti laskenut silmissäni. Helsingissä yleisindeksi on noussut noin 15 %:a ja USA:kin Dow Jones yli 6 %:a vuoden alusta lähtien. Helsingissä tammikuun lähtöarvostustaso oli huomattavan alhaisempi verrattuna jenkkien markkinoiden vastaavaan, joten suurempi kurssinousu on ollut perusteltua pahimpien pelkojen haihtuessa.

Tällä hetkellä pidän seuraamiani yrityksiä vielä kokonaisuudessaan kohtuullisesti arvostettuina, mutta silti en löydä niiden joukosta juurikaan huokeasti hinnoiteltuja yksilöitä. Aiemmin määritelmäni suunnitelman mukaan pyrin ostamaan hyvien yritysten osakkeita ali-arvostettuun hintaan, mutta nykyisillä osakearvostuksilla suunnitelmaa on vaikea toteuttaa. En kuitenkaan halua poiketa ostosuunnitelmastani, koska tällöin asetan itseni markkinoiden armoille, jolloin minulla on huonot mahdollisuudet onnistua tavoitteeni saavuttamisessa. Osakkeiden hintojen noustessa on vain pakko pitää itsensä kurissa keskeyttämällä osto-ohjelmat ja luottaa, että markkinat tarjoavat tulevaisuudessa uusia ostomahdollisuuksia.

Markkinahintojen nousu on aiheuttanut, että yhä useamman seuraamani yrityksen osakehinnat ovat jo nousseet lähelle pidäsuosituksen ylärajaa. Näistä esimerkkinä ovat kotimaiset konepajat, joiden osakkeet ovat vielä nipin napin arvostukseltaan järkeviä. Mikäli OMXH jatkaa viime aikaista positiivista kurssikehitystään ovat muun muassa Metson, Koneen ja Outotecin osakkeet lähellä saavuttaa yliarvostuksen. Seuraamistani suomalaisista osakkeista ainoastaan Sampo on lähellä määrittämääni ostotasoa, joka kuvaa mielestäni hyvin osakemarkkinoiden optimistisia tulevaisuuden odotuksia. Ongelmalliseksi Sammon lisäostoksiin tekee kuitenkin sen iso paino salkussani. Samainen ongelma on ainoalla listani ostosuosituksen saavalla osakkeella AstraZenecalla, jonka painoa salkussani en halua kasvattaa nykyisestä riskinhallinta syistä johtuen.

Vaikka omistamistani osakkeista juuri mikään ei ole vielä lähellä asettamiani myyntitasoja, niin nauttisin mielummin markkinoiden alhaisemmasta arvostustasosta. Haluaisinkin nähdä pörssissä uudelleen syksyn kaltaisen alennusmyynnin, jolloin voisin palata takaisin markkinoille ja jatkaa mielenkiintoisten yritysten hankkimista. Ostokohteiden vähyydestä johtuen olen alustavasti katsonut Tescoa mahdollisena uutena yrityksenä osakelistalleni. Mikäli joku on jo ehtinyt analysoida yritystä, niin otan erittäin mielelläni vastaan kommentteja miksi Tesco on hyvä/huono yritys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti