Sivut

perjantai 4. huhtikuuta 2014

Tilannekatsaus Q1/2014


Salkkuni tuotto oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 6,45 %. Samaan aikaan OMXH Cap -indeksi tuotti 1,88 % ja maailman laajuiset osakkeet (MXWO) 1,5 %. Kuuden kuukauden aikana strategiani on tuottanut kulujen jälkeen 23,6 % ja vastaavasti OMXH Cap -indeksi 8,7 % sekä maailman osakkeet noin 9 %. Ylituottoa on siis kertynyt mukavasti näihin molempiin  indekseihin verrattuna.

En enää jatkossa sisällytä osinko-osakkeita tai indeksirahastoja (omistan vielä yhtä) tuoton laskentaan. Jo nyt kvanttistrategiassani on huomattava osuus sijoitusvarallisuudestani ja jatkossa siellä tulee olemaan vielä enemmän. Säästöistä saatavat rahavirrat kohdistuvat tulevaisuudessa suoraan uuteen strategiaan, joten jo sitä kauttakin sen merkitys tulee kasvamaan. Lisäksi päätökseen vaikuttaa suuresti se, että haluan keskittyä vain yhteen strategiaan kunnolla. Rehellisesti sanottuna olen ollut aiemmin puolitiessä vähän joka suuntaan. Salkusta on löytynyt indeksi- ja ETF-rahastoja, suoria suomalaisia ja ulkomaisia laatuyhtiöitä sekä vielä arvo-osakkeita. Tällaisen kokonaisuuden hallitseminen on äärimmäisen hankalaa ja lopputuloksena on - yllätys yllätys - markkinatuotto. Lisäksi moniulotteisen salkun hallinnointi on raskasta ja aikaa vaativaa, josta ei vielä todennäköisesti saa edes palkintoa. Joten jos haluaa yrittää (ja kun haluan) saavuttaa markkinoita parempaa tuottoa, pitää jotain tehdä radikaalisti toisin kuin muut 95% sijoittajista. Parhaiten tämä onnistuu valitsemalla oikein pelikenttä ja säännöt sekä keskittyä ainoastaan asioihin, joilla uskoo saavuttavan positiivista lisäarvoa.

Indekseiden voitosta huolimatta en kuitenkaan ole täysin tyytyväinen saavuttamaani tulokseen vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Sijoitustulos, joka olisi ollut otettavissa markkinoilta strategiallani, olisi ollut korkeampi, kuin mitä minä itse sain siitä ulos. Tähän vaikuttivat psykologiset tekijät (yllätys yllätys), odottamattomat seikat kaupankäynnissä ja varojen siirto strategian alle. Näin ollen voinkin todeta, että hyvä suunnitelma paperilla ei ole vielä mitään, jollei sitä pysty toteuttamaan tehokkaasti. Oppiakseen, miten päässä ja paperilla muovattua strategiaa hyödynnetään todellisuudessa vaatii jalkojen kastamista veteen. Kuten pelkkä merenrannan tai uima-altaan tuijottaminen ei tee kenestäkään uimaria, niin sijoittajaa (tai varainhoitajaa) ei kenestäkään tule ilman oman rahan peliin laittamista. Joka muuta väittää, niin voin aina ottaa väittelyhaasteen vastaan.

Strategian tuotto 1.10.2013-31.3.2014

Kvartaalin aikana myin salkusta pois Nordean ja YIT:n osakkeet. Lisäksi myin omistukseni kokonaan pois Scaniassa Volkswagenin ostotarjouksen jälkeen. Salkusta katosi myös pieni siivu Fortumia. Tällä hetkellä omistan enää todellisia laatuyhtiöitä, joissa Sammossa on kevyesti suurin paino. Osinkoa yritykset maksavat kuitenkin niin paljon, että niillä voi tehdä perheen kanssa Pariisiin reissun. Täten Osinkopuun alkuperäinen tavoite lisätä elämän pieniä iloja osinkojen kautta vielä toteutuu.

Menneen kolmen kuukauden aikana olen ostanut osakkeita strategian mukaan ympäri maailman. Osakkeita on tarttunut haaviin niin Pohjois-Amerikasta kuin Euroopastakin. Strategian ansiosta koko sijoitustoiminta on kirkastunut entisestään. Vaikka en aiemminkaan juuri kiinnittänyt huomiota yksittäisten osakkeiden kurssikehitykseen, niin nyt kurssien seuranta ja varsinkin niiden liikkeistä stressaaminen on vähentynyt olennaisesti. Strategiassa on vielä tottakai paljon hiomista, mutta nyt ollaan jo tyydyttävällä tasolla kaikin puolin.

Muuta tapahtunutta vuoden alussa

Myös työrintamalla on tapahtunut suuria muutoksia. Olen siirtynyt töihin Sijoittaja.fi -sivustolle, jossa palvelemme kotimaisia sijoittajia riippumattomasti parhaamme mukaan. Valikoimastamme löytyy mm. ETF- ja Suomalaisten yhtiöiden valintatyökalut sekä myös yksilöllisiä palveluita. Sivuilla on myös muuta hyödyllistä tietoa, kuten ETF:ien pohjalle rakennettuja edullisia malli- sekä strategiasalkkuja. Blogini lukijat voivat tutustua Sijoittaja.fi -palveluun päivän ajan ilmaiseksi käyttämällä kuponkikoodin "javrk4e" (ilman "-merkkejä) TÄSTÄ LINKISTÄ.


Koin talven edetessä, että nimimerkin takaa kirjoittaminen ei ole enää mielekästä nykyisessä toimessani. Muutenkin tällä konseptilla kirjoittaminen oli tullut tiensä päähän. Olen käyttänyt viimeiset 10 kuukautta tutkien ja testaten eri sijoitusstrategioita, joten pelkkiin osinkoihin keskittyminen ei enää tuntunut mielekkäältä. Haluan ehdottomasti jatkaa kirjoittamista vielä yksityishenkilönäkin, mutta aihealueet eivät enää tule koskemaan pelkästään osinkosijoittamista tai osinkoaristokraatteja. Todennäköisesti aihealueet tulevat käsittelemään eri sijoitustyylejä, joilla on saavutettu hyvää tuottoa markkinoilta.

Lopuksi

Alkaessani kirjoittamaan tätä blogia olin tutustunut sijoittamiseen omasta mielestäni jo laajasti. Olin sijoittanut jo jonkin aikaa omaa rahaa pörssiin ja samalla opiskellut rahoitusta yliopistossa, joten tieto-taitoa oli kertynyt jo runsaasti. Näin jälkikäteen voin rehellisesti myöntää, että kuinka väärässä olinkaan. Mitä enemmän opiskelee ja lukee asioista, niin sitä enemmän ymmärtää, kuinka vähän oikeastaan vielä tietää mistään mitään. Blogia kirjoittaessa kuitenkin omat ajatukset selkenevät, vaikka kaikki ajatukset eivät blogipäivityksiin päätyisikään. Nyt ymmärrän ainakin sen, että sijoittaminen on pidettävä mahdollisimman yksinkertaisena ja sijoitusstrategiaa noudattavana. Ilman sijoitusstrategiaa on täysin mahdotonta selvitä markkinoilla. Trust me - been there, done that.

Kannustan myös muita kirjoittamaan omia ajatuksia sijoittamisesta (tai muusta mielenkiinnon kohteesta) blogiin, koska se selkiyttää ajatuksia ja saattaa viedä sinut tilanteisiin, mihin et uskonut aiemmin edes päätyväsi. Ainakin omalla kohdallani blogin kirjoittamisesta on ollut hyötyä. Sen kautta olen tavannut uusia mielenkiintoisia tuttavuuksia ja harrastuksesta on tullut työ. Ei huono lopputulos kahden vuoden projektista!

Terveisin,

Juho-Tuomas Appel

19 kommenttia:

  1. Olen seurannut kulkuasi tämän blogin ja Twitterin kautta siitä saakka, kun astuit pelikentälle. Hienoa kypsymistä sijoittajana (ja miksei muutenkin elämässä :) on nähtävissä! Tulit sitten vielä kaapista ulos omalla nimelläsi! :D Itse en vielä ole tullut, mutta ehkäpä tässä vielä rohkaistuu kanssaveljien innoittamana.

    Täytyy myöntää että sijoittaja.fi vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta kaverilta. Hinnastokin palvelusisältöineen löytyi, kun hieman klikkaili. Mietin nyt sitä, että mikä antaa tälle edgen verrattuna vaikkapa MFIE:en verrattuna? Oletteko miettineet skreenaustyökalua maksaville asiakkaille? Vai skreenaatteko asiakkaan puolesta?

    VastaaPoista
  2. Onnittelut uuden työpaikan johdosta. Toivottavasti kuulemme ajatuksiasi myös jatkossa. Kuvion perusteella kvanttistrategiaan keskittyminen näyttää hyvältä peliliikkeeltä :) Tunnistan myös itsestäni tuon vähän kaikkeen keskittymisen, joka johtanee epäoptimaalliseen lopputulokseen. Oddball stocks -blogissa oli vähän aikaa sitten erinomainen kirjoitus aiheesta (taisit sen twiitatakin, mutta laitetaan vielä tännekin): http://www.oddballstocks.com/2014/03/you-need-investing-system.html

    Omakin tavoite loppuvuodelle on siten selkeyttää ennestään strategiaa. Ja täytyypä käydä tuo sijoittaja.fi tsekkaamassa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Tarkoituksena on kirjoittaa tänne ja myös Sijoittaja.fi:n puolelle. Viimeaikoina aika on vaan ollut niin kortilla, että kirjoitukset on jäänyt luvattoman vähiin. Aiheita kyllä olisi vaikka jonoksi asti.

      Manitsemasi blogi-kirjoitus on loistava. Suosittelen sitä luettavaksi kaikille. Se kiteyttää sijoitusstrategian ja -systeemin tärkeyden yhteen postaukseen.

      Käy tsekkaamassa ja anna palautetta vaikka allekirjoittaneelle mailitse!

      Poista
  3. Kiitos. Tervetuloa vaan kaapista tulleiden joukkoon!

    Sijoittaja.fi ei keskity pelkästään osakkeiden screenaamiseen, vaan on kokonaisvaltainen sijoittajien tietopalvelu. Emme ole vielä ainakaan lähiaikoina tuomassa julkista screeneriä. Toki teemme asiakkaille tilauksesta osakescreenauksia ja testaamme asiakkaan puolesta eri strategioiden historiallista toimivuutta.

    Sivuilta löytyy paljon muutakin sijoittajaa hyödyttävää tietoa, kuin pelkästään osakkeisiin keskittyvää informaatiota. Yksi suurimmista aihealueista on tehokas sijoittaminen ja miten sen voi helpoiten toteuttaa. Sivuilla on esimerkiksi ETF-rahastojen valintatyökalu, joka on toimivuudeltaan ja laajuudeltaan markkinoiden paras. Työkalun avulla voi etsiä tehokkaasti eri markkinoille ETF:iä, jotka on vielä pisteytetty järjestykseen meidän puolesta. Pisteytys ottaa huomioon mm. kaupankäynnin tehokkuutta (tracking error suhteessa indeksiin) ja muita sijoittajan kannalta olennaisia seikkoja ETF:ien valinnassa (tarkempi kuvaus).

    VastaaPoista
  4. Hienoa, että sijoittamisen blogisfääristä kuoriutuu lisää sijoitusammattilaisia. Tämä tekee hyvää niin alalle kuin myös vanhoille ummehtuneille tavoille.

    Käydään tässä joku päivä taas kaffella ja päivitetään kuulumiset.

    Rock on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu, että finanssialalla on menossa suuri murros, jossa on mahtavaa olla mukana. Jokainen yksittäinen blogistikin kantaa kortensa kekoon omilla kirjoituksillaan, joka vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen ja tietoisuuteen sijoittamisesta.

      That´s a deal! Sovitaanko sama paikka?

      Poista
    2. Sopii. Olen ensi keskiviikkona kaupungissa hammaslääkärikäynnillä. Kävisikö tuolloin?

      Poista
    3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    4. Keskiviikko passaa hyvin. Kuuden jälkeen?

      Poista
    5. Aamuaika eli 10:15 kävisi itelle parhaiten. Laita viestiä twitterissä tai mailiin niin sovitaan tarkemmin jos ei suorilta käy.

      Poista
  5. Näin se ammatillisuus kehittyy!

    "enemmän opiskelee ja lukee asioista, niin sitä enemmän ymmärtää, kuinka vähän oikeastaan vielä tietää mistään mitään."

    Osoittaa hyväätekevää nöyryyttä tuo lause.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritän noudattaa Teemu Selänteen antamaa ohjenuoraa: "Tyytyväisyys tappaa kehityksen"...

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  6. Onnittelut!

    Ja vinkki blogiin. Joku seikka tekee tästä sivusta aika raskaan usealle selaimelle. Ehkä taustakuva tai joku muu? Jos joskus viitsit, niin testaa asiaa. Tökkii jopa upouudella MBPr:llä ja Safarilla. Myös tuplaydin Windows+Chromella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Aah, ok. Kiitos tiedosta. En ole aiemmin huomannut kyseistä ongelmaa ainakaan Safarilla tai Firefoxilla. Pitää tutustua asiaa (lue: kysyä viisaammilta IT-kavereilta).

      Poista
  7. Itselläni auttoi kun poistin blogilistauksesta kuvakkeet (favicon). Ilmeisesti graafista tavaraa tulee liikaa, mikä saa selaimen yskimään. Lienee bloggerin "ominaisuus".

    VastaaPoista
  8. Hei, onnittelut hyvästä tuloksesta ensimmäisellä kvartaalilla! Itse yritän noudattaa kasvavien osinkojen strategiaa. Tuloksesta en vielä tiedä kun tuli aloitettua juuri vuodenvaihteessa =D

    VastaaPoista
  9. Tämä kaikenlainen aktivisuus indikoinee myös sitä, että kurssit ovat tapissa. ;-)

    VastaaPoista
  10. Toivottavasti tämä aktiivisuus indikoi, että suomessa on kasvava määrä omasta taloudesta ja sijoittamisesta kiinnostuneita. On toki fakta, että ei osakekurssit enää ainakaan edullisia ole (esim. USA:ssa).

    VastaaPoista