Sivut

keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Tilannekatsaus 2012


Nyt on lomat lusittu sekä raketit ammuttu ja on aika panna pakettiin sijoitusvuosi 2012. Omalta kohdaltani mennyt vuosi oli siinä mielessä mielenkiintoinen, että aloitin kirjoittamaan ensimmäistä kertaa elämässäni blogia. Päätös aloittaa kirjoittaminen ei ollut helppo, koska äidinkieli ei todellakaan ole ollut oma vahvuus enkä koskaan ole aiemmin kirjoittanut mitään omasta vapaasta tahdostani. Lisäksi sijoitusaiheisen blogin ylläpitäminen on Suomessa hyvin haastavaa, koska lukijoita on harvalti ja olemassa olevien blogien taso loistava!

Blogin kirjoittaminen on ollut välillä kuin tervanjuontia, kun aikaa ei meinaa löytyä tarpeeksi muuhunkaan elämiseen opiskelun ja työnteon ohella. Pakko sanoa, että en tiennyt etukäteen kuinka paljon aikaa säännölliseen kirjoittamiseen menee. On kuitenkin sanottava, että kirjoittamisesta on silti ollut huomattavasti enemmän hyötyä kuin haittaa ja se on tuonut eteen uusia mielenkiintoisia tuttavuuksia ja tapahtumia!

Kaikista suurin hyöty sijoitusblogin kirjoittamisesta on ehdottomasti ollut sen sijoitustoimintaa selkiyttävä vaikutus. En ole enää tehnyt juurikaan turhia kauppoja ja sijoitusstrategia on muokkaantunut entisestään kun sijoituspäätökset pitää perustella julkisesti. Aion myös jatkossa kirjata ylös blogiini tekemäni osakeostot ja -kaupat.

Sijoitustulos 2012

Sijoitusvuodesta tuli niin itselleni kuin indeksisijoittajillekin hyvä huolimatta useista eri maailman taloutta uhanneista kriiseistä. Sijoitusteni arvo nousi 16,6 prosenttia, joka on huomattavasti paremmin kuin 10% vuositavoite. Toisaalta saavutuksen merkittävyyttä hieman laskee se, että Suomi tuottoindeksi nousi samaan aikaan 15,5 prosenttia, joten ylituottoa ei kertynyt merkittävästi. Annan tietysti hieman tasoitusta indeksille omalla tuotonlaskenta tavallani, joka pitää sisällään mm. osinkojen verot ja kaupankäyntikustannukset. Laskelmissani en ole ottanut huomioon myyntivoittoveroja, jotka tosiasiassa vain parantaisivat vuoden 2012 tulostani. En nimittäin myynyt juuri mitään osakkeita voitolla koko vuoden aikana ja tappiollisten osakkeiden myynnit olivat huomattavasti suurempi osa myyntejä.


Parhaiten salkussani tuottivat vuoden aikana Konecranes, Sampo ja HCBK. Toisaalta HCBK:n osuus salkustani oli aiemmista tappiosta johtunut häviävä pieni, joten sillä ei ollut merkittävää vaikutusta kokonaistulokseen (+ myin osakkeet eilen pois). Huonoiten osakkeistani kehittyivät erityisesti Talvivaara ja Fortum, jonka kurssi lasketteli oikeastaan koko vuoden alaspäin. Useiden lisäostojen vuoksi Fortumin prosentuaalinen tappio ei ole iso, mutta euromääräisesti kurssilasku on rokottanut salkkuni tuottoa merkittävästi. Talvivaaran koko salkussani ei ollut iso, mutta sen prosentuallinen tappio sitäkin suurempi.

Säästösuunnitelma

Säästäminen ei onnistunut viime vuonna suunnitelmallani tavalla. Varsinkin viimeinen kvartaali oli pieni muotoinen katastrofi ja sain säästettyä ainoastaan 400 euroa sijoituksiin. Koko vuoden ajalta sain kasaan 2500 euroa kun tavoitteena oli 3600, eli tavoitteesta jäi puuttumaan 1100 euroa. Opiskelu on rokottanut säästämistä huomattavasti kun työnteolle on jäänyt aiempaa vähemmän aikaa. Kun vielä aikaistin valmistumistavoitettani puolella vuodella, niin säästäminen on ollut todella haasteellista. Todennäköisesti en tule yltämään ensi kevään aikana säästötavoitteeseeni, jollei tilanteessani tapahdu suuria muutoksia.

Hyvä sijoitustulos antoi paljon anteeksi tavoitteessa pysymiseen kokonaisvarallisuuden osalta. Tällä hetkellä olen noin 1000 euroa edellä tavoitettani.

Tavoitteita vuodelle 2012

En ole täysin tyytyväinen vuoden 2012 tulokseen, joten sijoitusstrategiaani täytyy kehittää. Olen katsonut taaksepäin kokosijoitushistoriani aikana tekemiäni osakekauppoja löytääkseni mitkä sijoitukset ovat olleet parhaita ja mitkä huonoimpia. Ylivoimaisesti suurin yksittäinen tekijä, joka on erottanut hyvät sijoitukset huonoista on niinkin yksinkertainen kuin osingonmaksu. Lähes poikkeuksetta osinkoa maksamattomat osakkeet ovat olleet kohdallani katastrofeja! Vai mitä mieltä olette yhtiöistä Vestas Wind ja Talvivaara?! Lisäksi yritykset, jotka ovat leikanneet osinkoaa tai peruuttaneet kokonaan sen maksamisen ovat olleet huonoja sijotuksia (RIG, HCBK). Hyvää kuitenkin on, että yksikään yrityksistä ei nykyisten laatukriteerieni vuoksi enää seuloontuisi massasta salkkuuni asti. Aion kuitenkin käydä vielä salkun läpi todella kriittisin silmälasein ja arvioida jokaisen osakkeen yksityiskohtaisesti läpi. Tehtävän aloitin jo eilen poistamalla HCBK:n salkusta.

Keskittyminen laatuyrityksiin on aiheuttanut minulle pienimuotoisen ongelman, joka on seurausta kotimaisten yhtiöiden laadusta: Laatuyhtiöiden lukumäärä on hyvin rajallinen kotipörssistämme! Lisäksi tällä hetkellä kaikki kotimaiset laatuyhtiöt (pl. Fortum/Nordea) ovat tällä hetkellä korkeasti arvostettuja. Myös jenkeissä seuraamani yhtiöt ovat kaikki hintavia, joten minulla ei ole juuri mitään ostettavaa! Siksi aion keskittyä tänä vuonna laajentamaan etsintää uusille markkinoille ja samalla tutustua uusiin, mielenkiintoisiin yrityksiin. Toki jos hyviä yrityksiä ei vain löydy kohtuulliseen hintaan niin olen valmis istumaan kasvavan kassan päällä ja virittämään norsupyssyä valmiiksi tulevaa kurssilaskua odotellen!

Mielenkiinnosta sijoittamista kohtaan sekä kehittyäkseni sijoittajana tulen myös tutustumaan uusien sijoitusstrategioiden tutkimiseen ja testaamiseen. Tällä hetkellä olen jo tutustunut mahdollisuuksiin parantaa tuotto ilman merkittävää lisäriskiä, mutta niistä mahdollisesti lisää tulevaisuudessa.

Onnea ja menestystä kaikille sijoitusvuoteen 2013!
Tavoitelista 2013
1) Kehittää myyntipäätöksien tekemistä ja niiden perustelua
2) Keskittyminen ensisijaisesti loistaviin buy n´ hold osakkeisiin
3) Laajentaa yrityksien etsimistä nykyisten markkinoiden ulkopuolelle
4) Tutustua tarkemmin uusiin sijoitusstrategioihin (tutkiminen ja testaus)
5) Valmistua koulusta kesäkuuhun mennessä
6) Elämään hetkessä


Yhteenveto Q4:n tapahtumista:
Säästötavoite Vs. Toteutunut: 900€ / 400 €
Varallisuustavoite Vs. Toteutunut: 39 960€ / 40 952 €
Osinkotavoite Vs. Toteutunut: 378€ / 80,76 €

Indeksoitutuotto Q4: -0,43 %
Indeksoitutuotto vuoden alusta: 16,6 %

Osakeostot: Tikkurila
Osakemyynnit: -

10 kommenttia:

  1. Ihan hyvin siis meni. Jotenkin lannistavaa nähdä näitä sijoitusbloggarien vuosituottoja, kun oma tuotto jäit 2012 sinne 7% pintaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan ok tulos, mutta muutamat tarpeettomat virheet söi liikaa tuottoa.

      Ei muuta kun uutta matoa koukkuun ja kriittiseti tutkailemaan mistä johtui heikko suhteellinen tulos. Onko muuten tuo 7% tulos saatu aikaan aktiivisella sijoittamisella pelkästään osakkesiin vai sisältääkö luku muitakin sijoituskohteita?

      Poista
  2. Vuosi tuntuu menneen ihan nappiin vaikka talvivaaraakin löytyi. Itselläni menikin sitten vuosi puihin johtuen juuri talvivaarasta ja tyhmän suuresta positiosta siinä :)

    Harvinaisen totta tuo sopivan hintaisten laatuyhtiöiden löytämisen vaikeus. Kotopörssissä ongelmana on juuri tuo kohteiden silkka vähyys ja esim. Nordea on karannut jo aikalailla ainakin omista ostohinnoista. Atlantin toisella puolen alkavat arvostuksen myös olla aika korkeita.

    Olen tässä miettinyt, että pitäisikö alkaa screenata muuta Eurooppaa tarkemmin josko sieltä löytyisi kohteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jenkeistä voisi olla tutustumisen arvoinen yhtiö IBM.

      P/E 13.5, P/B 10, P/S 2.

      Poista
    2. Kiitos ehdoituksesta, mutta jätän tämän yhtiön väliin. Minulla ei ole nimittäin minkäänlaista osaamista arvioida IBM tulevaa liiketoiminnan kehitystä. Lisäksi IBM:n liiketoiminta sisältää useita alayksikköjä, joka tekisi analyysistä vieläkin haastavampaa. I think I´ll pass on this one...

      Poista
    3. Opiskelija,

      Keskittämällä sijoituksia muutamaan kohteeseen voi tehdä hyvää tuottoa tai sitten jäädä armottomasti kelkasta. Omalla kohdallani kärsin siitä, että ostot alkavat todella matalilta arvostustasoilta ja ovat ehkä jaettu liiankin pieniin osiin. Ainakin PKC:n, YIT:n ja Scanian kanssa kävi ohrasesti liian pienet ostot ja osakehinnat pääsi karkaamaan käsistäni.

      Olen hieman eri mieltä Nordean arvotuksesta ja pidänkin sitä vieläkin yhtenä ainoana järkevästi hinnoiteltuna osakkeena OMXH:ssa. Omien laskujen mukaan Nordea tarjoaa vielä nykykurssillakin lähes 12% tuottoa, joka on vaikuttava ottaen huomioon yhtiön laadun. Millaisilla odotuksilla olet saanut muuten Nordeasta ylihintaisen?

      Screenaaminen on hyvä vaihtoehto hankkia uusia ideoita. Tykkään itse etsiä screenaamalla ennemminkin hyviä yrityksiä kuin halpoja osakkeita, jotten "taivuta" itseäni ostamaan keskinkertaista yhtiötä edullisella hinnalla.

      Venäjä olis muuten mielenkiintoinen vaihtoehto ainakin arvostuksen puitteissa. Vaikka ETFt ei suoranaisesti kuulu strategiaani, niin olen silti harkinnut Lyxor Russia ETFn maltillista lisäystä.

      Poista
  3. Sanotaanko että mielestäni Nordea ei ole kallis, varsinkaan verrattuna muihin pankkiosakkeisiin. Esimerkiksi Handelsbanken on vielä paljon korkeammalle arvostettu. En vain halua ostaa pankkisektoria ilman isompaa ALE-lappua.

    Lähinnä sanoin Nordean karanneen ostohinnoistani, koska tässä markkinatilanteessa mielelläni ostaisin pankkiosakkeita kovemmalla turvamarginaalilla. Korkotilanne on haastava ja tuskin tulee ainakaan pariin vuoteen muuttumaan (FED) ja silloinkin lainakannan uudistuminen vie jonkin aikaa. Toki tällöin Nordeakin tekee varmasti paljon kovempaa tulosta mutta mielestäni pankkiosakkeiden ostoilla ei vielä ole kiire.

    Paalupaikan seuraamissani finanssiosakkeissa varasti äskettäin Aflac, joka on ehkä kahdesta tällä hetkellä houkuttelevampi, vaikka korkoympäristö vaikuttaa toki myös vakuutusyhtiöihin.

    Täytyy myöntää että en tiedä mikä esim. Nordean lainakannan tilanne on ja onko siellä enää juurikaan marginaalien heikkenemisen vaaraa. Voi toki olla että olen pankkisektorin kanssa turhan varovainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aflac on pirun mielenkiintoinen yritys, jolla on loistava brändi. Liiketoiminnassakaan ei juuri ole mitään valitettavaa kun tarkastellaan tuloksen ja liikevaihdon kasvua. Olin lähellä jo laittaa rahojani kiinni osakkeeseen, mutta keskinkertainen yhdistetty kulusuhde kuitenkin käänsi pääni. Mainitsemasi alhainen korkotaso saattaa vaikuttaa olennaisesti Aflacin tulokseen, mikäli yritys ei pysty parantamaan operatiivistä tulosta. Vai mitä mieltä olet Aflacin sijoitusportfoliosta?

      Poista
  4. Aflacin portfolio koostuu pääasiassa laadukkaista korkopapereita. Suurin osa taitaa olla AA luokkaa. Tällä hetkellähän noiden tarjoama yield ei ole paljon, joten luulisi kyllä vaikuttavan tulokseen. Mielestäni jossakin raportissa luki että yritys olisi nyt palkannut investointipankin järjestelemään tuota portfoliota juuri korkotilanteen takia. Tiedä sitten onko hyvä vai huono asia :D
    Aiemminhan oli pelkoja Aflacin PIIGS sijoituksista mutta niitä on vähennetty 2012 eivätkä ne enää mielestäni ole kovinkaan suuri riski.

    Toisaalta pelkkä Aflacin operatiivinen toiminta on ollut hyvin kannattavaa ja kasvanut hyvää vauhtia, joten Aflacin tulos ei siinä mielessä ole kovin riippuvainen sijoitustuloista.

    Yksi asia mitä olen miettinyt on jeni ja sen heikkeneminen dollariin joka on jatkunut nyt jonkin aikaa. Japanin uusi pääministeri on myös vaatinut keskuspankilta elvyttävämpää politiikkaa, joten on hyvin mahdollista että jenin heikentyminen jatkuu. Tämähän osaltaan heikentää Aflacin tulosta.

    Combined ratiohan on ollu päälle 80 % luokkaa ollen huonompi jenkeissä ja parempi Japanissa. Mielestäni tuo vaikuttaa ihan hyvältä varsinkin jos verrataan perinteisiin P&C vakuuttajin. Miten itse päädyit siihen että se on keskinkertainen? Onko se sitten suoriin kilpailijoihin verrattuna vain keskitasoa? En ole itse tarkempaa kilpailijavertailua vielä ehtinyt tehdä, joten näin voi hyvinkin olla. Aflacin combined ratio näyttää myös pysyneen hyvin vakaana joka on sijoittajan hermoja ajatellen hyvä asia. :)

    Tässä on kyllä mielenkiintoinen kohde ja jatkan tämän tutkimista osaltani, tiedä vaikka pääsisi ihan salkkuun asti.



    VastaaPoista
  5. Hyviä huomioita Opiskelija!

    Tutustuin hieman tarkemmin Aflac:iin ja täytyy myöntää olleeni liian hätäinen tuomitessani sen keskinkertaiseksi yritykseksi. Oikeastaan mitä enemmän luen siitä, sitä enemmän olen vakuuttunut sen liiketoiminnasta. Onhan yritys yksi niistä, jotka screenaamalla poimin Dividend aristrocrats listalta, joten ei Aflac voi huono yritys olla.

    Erityisesti pidän Aflac:ssa:

    - Johto
    - Brändi/tunnettavuus
    - Myyntikanavat
    - Japanin liiketoiminta
    - Sijoitusportfolion riskin alentaminen (Eurooppa)
    - Tasainen tuloskehitys
    - Tasaisen kannattavuus
    - Kasvava osinko
    - Matala Payout-ratio
    - Arvostuksen tasainen lasku 2001 -> 2012 (P/e-luku)

    En pidä

    - Liiketoimialan kokonaiskasvu?
    - Miten käy tulokselle, jos Jeni/Us dollari suhde normalisoituu?
    - Alhaisen korkotason vaikutukset -> Portfolion korkoriski


    Tuntuu, että tämän hetkiset haasteet liittyy enemmän ulkoisiin tekijöihin kuin Aflac:sta itsestään johtuviin asioihin. Nään Aflac:ssa hieman samanlaisn mahdollisuuden mitä Walmart tarjosi pari vuotta taaksepäin: Hinta polkenut paikallaan samaan aikaan kun tulos kasvanut -> Yliarvostuksesta (ali)kohtuulliseen arvostukseen. Arvostuksen laskemisessa on tosin käytettävä suurta varovaisuutta ainakin Dollari- pohjaisia lukuja käytettäessä.

    Jos sinulla on lisäajatuksia yhtiöön liittyen, niin laita ihmeessä mulle sähköpostia.

    VastaaPoista