Sivut

torstai 16. huhtikuuta 2015

Tilannekatsaus Q1/2015


Sijoitusvuosi 2015 on lähtenyt käyntiin mukavissa merkeissä. Vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden aikana salkkuni tuotto oli 17,04 %. Samaan aikaan vertailuindeksi (MSCI World Net Return Eur) tuotti 15,27 %. Näin ollen kolmen kuukauden aikana salkkuni tuotto ylitti hieman vertailuindeksin tuoton.

Kvanttisalkulla on nyt historiaa takanaan 18 kuukautta. Tänä aikana salkku on tuottanut 39,5 %. Samaan aikaan maailman osakkeet ovat tuottaneet 46,1 % ja suomalaiset osakkeet 39,8 %. Näin ollen olen jäänyt jälkeen näistä kahdesta vertailukohdasta. Toki 18 kuukautta on vielä hyvin lyhyt aika tehdä mitään johtopäätöksiä strategian kannattavuudesta. Olen valmistautunut toteuttamaan strategiaa vielä vuosia tästä eteenpäin, jonka jälkeen nähdään, mikä on ollut lopputulos. Positiivista strategiassa on, että se ei seuraa esim. maailman osakkeiden kehitystä orjallisesti ja sen sisältö poikkeaa lähes mistä tahansa vertailuindeksistä 100 %:sti. Näin ollen minulla on ainakin mahdollisuus poiketa passiivisten indeksien tuotosta tulevaisuudessa - positiivisesti tai negatiivisesti. Tulevaisuudessa merkittäviä yli- tai alituoton jaksoja tulee olemaan varmasti. Tämän voi todeta katsomalla alla olevaa kuvaajaakin.


Kuluneen kolmen kuukauden aikana euron kurssi on heikentynyt merkittävästi muita valuuttoja vastaan. Näin ollen esimerkiksi US taalamääräisiin sijoituskohteisiin rahansa laittaneet ovat saaneet "ekstratuottoa" noin 10 % valuuttakurssien suotuisasta muutoksesta. Myös oma salkku hyötyi merkittävästi euron heikkenemisestä, koska salkun sijoituksista valtaosa on noteerattu muissa valuutoissa kuin euroissa. Toki valuuttakurssimuutoksilla saatava hyöty tulee todennäköisesti olemaan pitkällä juoksulla nollasummapeliä, mutta nautitaan nyt saaduista hyödyistä ainakin lyhyellä aikavälillä.


Kolmen kuukauden aikana myin loputkin vanhan osinkostrategian mukaiset sijoituskohteet. Salkusta lähti loistavasti tuottaneet Sampo ja H&M. Euromääräisesti katsottuna Sammon tuotto on ollut paras koskaan tekemäni sijoitus. Ikävä kyllä nyt tuli aika luopua osakkeesta sen korkean arvostustason ja strategiamuutoksen loppuun saattamisen johdosta. Lisäksi myin Q1:sen aikana Tikkurilan ja Venäjä ETF:n, jonka arvostus on edelleen erittäin matala ainakin suhteessa sen historiaansa. Myynti tuli eteen, koska halusin keskittää kaikki suorat (osake)sijoitukset yhden strategian alle.

Sijoitusympäristöstä vielä muutama sana. Tällä hetkellä arvostustasot tuntuvat olevan korkeat suhteessa yritysten fundamentteihin. Lähes jokaisella osakemarkkinalla (pl. kehittyvät osakemarkkinat) nykyinen arvostustaso on historiaan suhtautettuna koholla. Joillain markkinoilla ollaan erittäin selvästi yli historiallisten keskiarvojen. Korkopuolella tilanne on sijoittajan kannalta vielä heikompi (jopa epätoivoinen). Useiden länsimaiden keskipitkistä velkakirjoista saa tänä päivänä negatiivisen tuoton, jos lainat pidetään eräpäivään saakka (esim. Saksa, Suomi, Sveitsi jne.). Edeltävä ei helpota korkotuottoa tarvitsevien tilannetta, joka saattaa edelleen ajaa rahaa tuottojen perässä osakemarkkinoille. Kuitenkaan vallitseva tilanne ei voi kestää ikuisuuteen asti. Näin ollen uskon, että tulevaisuudessa joudumme tyytymään niin osake- kuin korkomarkkinoilla historiallisia tuottoja matalampiin tuottoihin - oli yksilöllinen korko- tai osakesijoitusstrategiamme mikä tahansa. Siihen olen ainakin itse henkisesti varautunut.

Yhteenveto Q1/2015

Indeksoitu tuotto Q1/2015: 17,04 % 
Indeksoitu tuotto strategian alusta (18 kk): 39,5 %
Indeksoitu tuotto blogin alusta: 89,25 %
Osakeostot: Strategian mukaisia positioita
Osakemyynnit: Strategian mukaisia positioita, Sampo, Tikkurila, H&M, Venäjä ETF

4 kommenttia:

 1. Puolitoista vuotta takana kvanttistrategiaa ja lopputuloksena tappio vertailuindekseille. Tuolla oli Ruotsin puolella samantyylinen salkku käytössä ja sielläkin lopputulos yhtä suruton. Muistaakseni esitit aikaisemmin artikkelin, joka näytti uskomattoman kovia backtestaus tuloksia, mutta ne eivät ole toteutuneet oikeassa elämässä.

  Kannattaisiko tämä kvanttihömppä vihdoinkin lopettaa? Eipä tuo Havian HCP Quant:kaan ole hääppöisesti indeksiinsä nähden pärjännyt.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista (vaikka esititkin sen anonyymina).

  Mikään strategia tai sijoitustyyli ei takaa markkina-arvopainotteisen yleisindeksin ylittävää tuottoa - varsinkaan lyhyellä aikavälillä. Vaikka olisin voittanut vertailuindeksin 18 kuukauden aikana, niin silti toteaisin, että se on liian lyhyt aikaperiodi sanoa mitään strategian menetyksestä. Näiden kuluneen 18 kuukauden aikana olen ollut edellä vertailuindeksiä lähes 20 %-yksikköä, mutta toisaalta myös jäljessä lähes 10 %-yksikköä. Näin ollen voidaan ainakin todeta, että en peesaa indeksiä ja ainakin yritän päästä sitä parempiin lopputuloksiin (tai ainakin poiketa siitä).

  Stratetegiani on historiassa tuottanut pitkiä ajanjaksoja vertailuindeksiä huonommin. Ei ole mitenkään poikkeuksellista, että jokin strategia toimisi huonommin kuin indeksi esim. jopa 3-5 vuotta putkeen. Tämä testaa sijoittajan uskoa valitsemaansa tiehen. Jos jokin strategia toimisi aina, niin silloin kaikki olisivat halukkaita käyttämään sitä. Tosin tämän seurauksena strategian tuotot olisivat todennäköisesti hyvin heikkoja, koska liian moni sijoittaja yrittää käyttää sitä hyväksensä. Useiden strategioiden pitkäaikaisen menestyksen taustalla onkin sijoittajien kykynettömyys seurata yhtä hyväksi todettua polkua lyhyen aikavälin takaiskuista huolimatta.

  Tällä hetkellä strategian vuosituotto on ollut linjassa backtestatun mallin kanssa, joten en voi olla täysin pettynyt lopputulokseen. Markkinat tosin ovat tuottaneet vielä enemmän (MSCI World NTR Eur), mikä on ollut loistavaa varsinkin indeksisijoittajien näkökulmasta. Mitä tulevaisuus pitää sisällään, niin sen aika näyttää. Ehkä pärjään paremmin kuin vertailuindeksi tai sitten en. Sen tiedän, että historiassa valitsemani tie on todistettavasti toiminut ja olen sitoutunut katsomaan tämän kortin loppuun saakka.


  Indeksisijoittaminen on loistava vaihtoehto toteuttaa sijoitustoimintaa. Siinä tiedät, että saat markkinatuoton kuluilla vähennettynä.

  VastaaPoista
 3. Mitenköhän kvanttiteoria toimii pitkässä laskumarkkinassa?

  Ps, vaihdoin blogini nimen ja osoitteen, joten lisäätkö minut uudelleen blogrolliisi, kiitos =)

  Terveisin,
  Entinen viisikymppisenä eläkkeelle, nykyinen http://osinkokuningas.blogspot.com

  VastaaPoista
 4. Tuleeko Q2 tilannekatsausta?

  VastaaPoista