Sivut

maanantai 21. toukokuuta 2012

Takaisin sorvin ääreen


Viimeisestä blogipäivityksestä onkin jo ehtinyt vierähtämään aikaa, joten on aika päivitellä menneitä tapahtumia ja tulevaisuuden odotuksia. Edellisen kirjoituksen jälkeen olen viettänyt aikaa ulkomaan lomareissulla ja muutenkin ottanut rennosti blogin ja opiskelun suhteen. Kuten asetin tavoitteekseni blogin ensimmäisissä kirjoituksissa, haluan rikastuttaa elämääni salkkuni tuotolla enkä halua vain säästää rahaa säästämisen ilosta. Lomareissun maksoin saamistani osingoista, josta tunsin kieltämättä suurta ylpeyttä. Tuntui palkitsevalta, että sijoittamisharrastuksella on positiivisia elämän laatua parantavia vaikutuksia. Jos ja kun noudatan suunnitelmaani, niin tulevaisuudessa osinkotulo tulee riittämään aina vain useampiin asioihin, joita olen halunnut tehdä elämässäni.


Loman aikana en kuitenkaan malttanut olla täysin seuraamatta talousuutisia maailmalta. Olen seurannut mielenkiinnolla esim. Kreikan tapahtumia (lue: farssia!) ja niiden vaikutuksia pörssien kehitykseen. Kreikan ja Eurokriisin vaikutus onkin ollut suuri kursseihin erityisesti kotimaan sekä Ruotsin pörsseissä, joissa alkaa olla jo ostokelit. Kurssilasku on täten tarttunut myös seuraamieni yritysten osakkeiden hintoihin. Seurantalistani osakkeista yhä useampi on alittanut asettamani ostotason ylärajan. Olenkin viime aikoina lisännyt hieman omistustani parissa yhtiössä, joista esimerkkeinä pienet ostot Fortumissa sekä Nordeassa. Valitettavasti kurssilasku ei ole kuitenkaan tarttunut samalla voimalla seuraamiini laadukkaiden jenkkiyritysten osakkeisiin, joita lisäisin myös mielelläni salkkuuni.

Yksi edellä mainittujen loistoyhtiöiden tunnusmerkeistä on, että niiden liiketoimintaan ei kohdistu merkittäviä paineita tai epävarmuustekijöitä edes haastavan taloustilanteen aikana. Tämän seurauksena on harvinaista, että loistoyhtiöiden osakekurssit heiluisivat riittävästi markkinapanikoinnin aikana ja näin tarjoaisivat tilaisuuden ostaa laatua alennettuihin hintoihin. Itse uskonkin, että mikäli markkinat tarjoavat poikkeuksellisen mahdollisuuden hankkia loistoyhtiötä edullisesti, niin pitää sijoittajan sulkea korvansa markkinoiden pessimistisyydeltä ja ostaa osakkeita rohkeasti. Hankittuaan osakkeet suosittelen sijoittajaa pitämään niistä visusti kiinni sekä välttämään lyhyt aikaista kaupankäyntiä. Nimittäin osakemarkkinat ei välttämättä tarjoa ihan heti uutta mahdollisuutta laadukkaiden osakkeiden edulliseen hankintaan.

Yksi jenkkiyritys, jota seuraan erityisen tarkasti tällä hetkellä on Medtronic. Yrityksen kurssi on laskenut maaliskuun huippunoteerauksesta lähelle asettamaani tavoitearvoa. Toivottavasti osakkeen kurssi jatkaa vielä hetken laskutrendiään, jotta voin lisätä uuden yrityksen osakkeiden keräilysarjaani!

4 kommenttia:

 1. Onnea jo toimivasta osinkopuusta! :)

  Vaikka laatuyhtiöiden volatiilius on pienempää, varsinkin isoissa pörsseissä, eihän se tarkoita sitä, ettei laatua voisi tarttua haaviin esim. small cap -luokasta. Mutta on totta, ettei Mäkkäri, Coca-Cola taikka Pepsi heilu varmastikaan niin kuin sormi toimeksiantonapilla kyttäävä arvosijoittaja toivois...

  Lääkäri tietää Medtronicin muuten kuin osakkeena, mutta ihan mielenkiintoinen firma näyttäisi olevan osakkeenakin kyseessä. Millä screenerillä bongasit yhtiön? P/E näyttää maltilliselta, mutta kuuluuko annual dividend yield 2,6% stragiaasi kasvattaa osinkopuuta? Entä mitä tuumaat profit marginista (ttm): 20.64%? Oman pääoman palautus näyttäisi olevan yli 20% eli näköjään ihan hyvää luokkaa toimialallaan. Oletko analysoinut vielä Medtronicin markkina-asemaa tai kilpailuetuja? Terveys- ja lääkeala ovat kovin kilpailtuja ja kovasti kehittyviä aloja, joissa tulevaisuudessa on kyllä tilaa tekijöille, jotka homman haltsaavat.

  ps. onko säästämisen automatisointi toiminut? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pikku hiljaa kun sijoitusvarallisuus kasvaa, niin myös osinkotulosta pääsee nauttimaan enemmän:)

   Löysin aikanani Medtronicin Nordnetin mallisalkkujen listalta, kun tutkin lähemmin Thorleif Jacksonin tekemiä osakevalintoja. Jackson keskittyy toimialansa voittaja yrityksiin ja hänen osakevalintansa ovat usein mielenkiintoisia. Tässä linkki hänen salkkuunsa: https://www.nordnet.fi/mux/web/analys/experterna/expert/innehav.html?expert=JACKSON

   Voisin kirjoittaa Medtronicista pienen esittelyn blogikirjoituksen muodossa ja tarkentaa käsitystä miksi olen kiinnostunut yrityksestä.

   Ps. Ainakin tähän mennessä tililtä on lähtenyt rahaa kohti Nordnetin tiliä automaattisesti!

   Poista
 2. Näkyyhän tuo Medtronic olevan muuten Dividend Monkin osinkoportfoliossa. Aika laatuluokkaa näyttäisi olevan osingon kasvattaminen viime vuosilta; viiden vuoden kasvukeskiarvo 18%.

  Näkyy olevan melko perusteellista yhtiöanalyysiä muutenkin tällä Munkilla. http://dividendmonk.com/medtronic-mdt-dividend-stock-analysis-2011/

  Lääkärikin kiinnostui Medtronicista osakkeena.

  VastaaPoista
 3. Sijoitusharrastus parantaa kyllä selvästi elämänlaatua. Tämä tulee näkyviin varsinkin myöhemmin, kun ikää tulee lisää ja haluaa mahdollisesti vähentää töiden tekemistä. Osinkojen käyttäminen matkustamiseen on varsin oiva tapa mielestäni käyttää passiivisia ne. Itse tosin budjetoin jo suoraan matkustamiseen rahaa ja yritän sijoittaa osingot takaisin osakkeisiin.

  VastaaPoista