Sivut

tiistai 3. heinäkuuta 2012

Edullisen loistoyhtiön metsästys

Yksi loistavien yhtiöiden piirre on, että ne pystyvät nostamaan osinkojaan vuodesta toiseen. Jotta yhtiöt olisivat kykeneväisiä maksamaan vuosi toisensa perään korkeampia osinkoja täytyy niiden myös pystyä kasvattamaan liikevaihtoaan, tulostaan ja kassavirtaansa tasaisesti. Tietysti lyhyellä aikavälillä yritys voi pystyä "huijaamaan" osingonmaksussa nostamalla osinkojen ulosmaksun osuutta tuloksesta tai jopa velkaantumalla, mutta pitkällä tähtäimellä ei millään yrityksellä ei ole mahdollisuutta maksaa kasvavia osinkoja velalla tai ilman tuloskasvua. Nopean päättelyn perusteella voisi siis kannattaa etsiä potenttiaalisia sijoituskohteita pitkään salkkuun vuosi toisensa jälkeen osingon maksuaan kasvattaneiden yritysten joukosta.

Kuten aikaisemmassa viestissä totesin, niin suurin osa Suomeen listatuista yrityksistä on ns. arvoyhtiöitä, joita ei voi holdata tästä päivästä ikuisuuteen johtuen niiden heikosta laadusta. Ne eivät ole myöskään pystyneet kasvattamaan maksamaansa osinkoaan tasaisesti, joka kertoo karua kieltään niiden syklisyydestä ja laadusta. Täten valitettavasti Suomesta ei löydy montaakaan kriteerit täyttävää yhtiötä, joten mikäli haluaa löytää nousevaa osinkovirtaa maksavia yhtiöitä täytyy lähteä merta edemmäs kalaan!

Osingosta nauttimista parhaimmillaan! Kuva: Businessinsider
USA:ssa on pitkään pidetty listaa yrityksistä, jotka nostavat vuosi toisensa jälkeen osinkoaan. Yksi tällaisista listoista on nimeltään Dividend Aristocrats. Tälle listalle pääsee ainoastaan sellaiset S&P 500 indeksiin listatut yritykset, jotka ovat kasvattaneet osinkoaan vähintään 25 vuotta peräkkäin.  Näin pitkän tarkasteluajan johdosta on hyvin epätodennäköistä, että yritykset olisivat selvinneet osingon korotuksista ilman loistavaa liiketoimintaa. Samalle ajan jaksolle on nimittäin osunut kaksi finanssikriisiä, WTC- pommitukset, teknokupla..jne. Kriiseistä huolimatta yritykset ovat pystyneet nostamaan osinkojaan tasaisesti, joka kertoo paljon niiden liiketoiminnan laadusta.

Näin suomalaisen sijoittajan silmin katsuttuna listalta löytyy muutama todella tuttu yhtiö, kuten Coca-Cola, Pepsi ja McDonald´s. Mutta listalla on myös useita yhtiöitä, joista ainakaan minulla ei ole minkäänlaista käsitystä. Vai miltä kuulostavat yhtiöt Pitney Bowes ja Leggett & Platt. Dividend Aristocrats 2012 listalla on 51 ylhäistä osinkoyhtiötä, joiden armoitetuun seuraan liittyivät tänä vuonna mm. AT&T ja Colgate-Palmolive. Lista kokonaisuudessaan alla.

Dividend Aristocrats 2012


Yritys Osake tikkeri
3M Co  MMM 
AFLAC Inc  AFL 
Abbott Laboratories  ABT 
Air Products & Chemicals Inc  APD 
Archer-Daniels-Midland Co  ADM 
AT&T Inc. 
Automatic Data Processing  ADP 
Bard, C.R. Inc  BCR 
Becton, Dickinson & Co  BDX 
Bemis Co Inc  BMS 
Brown-Forman Corp B  BF.B 
Chubb Corp  CB 
Cincinnati Financial Corp  CINF 
Cintas Corp  CTAS 
Clorox Co  CLX 
Coca-Cola Co  KO 
Colgate Palmolive Co.  CL 
Consolidated Edison Inc  ED 
Dover Corp  DOV 
Ecolab Inc.  ECL 
Emerson Electric Co  EMR 
Exxon Mobil Corp  XOM 
Family Dollar Stores Inc  FDO 
Franklin Resources Inc.  BEN 
Genuine Parts Co.  GPC 
Grainger, W.W. Inc  GWW 
HCP Inc.  HCP 
Hormel Foods Corporation  HRL 
Illinois Tool Works Inc.  ITW 
Johnson & Johnson  JNJ 
Kimberly-Clark  KMB 
Leggett & Platt  LEG 
Lowe´s Cos Inc  LOW 
McCormick & Company  MKC 
McDonald´s Corp  MCD 
McGraw-Hill Cos Inc  MHP 
Medtronic Inc.  MDT 
Nucor Corp.  NUE 
PPG Industries Inc  PPG 
PepsiCo Inc  PEP 
Pitney Bowes Inc  PBI 
Procter & Gamble  PG 
Sherwin-Williams Co  SHW 
Sigma-Aldrich Corp  SIAL 
Stanley Black & Decker  SWK 
Sysco Corp.  SYY 
T. Rowe Price Group  TROW 
Target Corp  TGT 
VF Corp  VFC 
Wal-Mart Stores  WMT 
Walgreen Co  WAG 


Mitkä yrityksistä on sitten tällä hetkellä tarkemman tutkimisen arvoisia? Koska kaikkien 51 yhtiön tutkiminen on mahdotonta tämän blogikirjoituksen aikana lienee yhtiöiden rajaaminen paikallaan. Osakkeiden rajaamiseen on varmasti yksi ja tuhat eri mahdollisuutta, mutta koska painotan henkilökohtaisessa strategiassani osinkotuottoa sekä osakkeen edullista arvostusta, laitoin yritykset järjestykseen tämän hetkisen osinkotuoton perusteella.

Top 20 Osinkotuotto


Yritys Osake tikkeri Osinkotuotto 2.7.2012
Pitney Bowes Inc  PBI  10,00 %
Leggett & Platt  LEG  5,30 %
AT&T Inc.  4,90 %
HCP Inc.  HCP  4,50 %
Cincinnati Financial Corp  CINF  4,20 %
Consolidated Edison Inc  ED  3,90 %
Nucor Corp.  NUE  3,90 %
Procter & Gamble  PG  3,70 %
Walgreen Co  WAG  3,70 %
Johnson & Johnson  JNJ  3,60 %
Sysco Corp.  SYY  3,60 %
Clorox Co  CLX  3,50 %
Kimberly-Clark  KMB  3,50 %
Emerson Electric Co  EMR  3,40 %
Genuine Parts Co.  GPC  3,30 %
Abbott Laboratories  ABT  3,20 %
Air Products & Chemicals Inc  APD  3,20 %
Bemis Co Inc  BMS  3,20 %
McDonald`s Corp  MCD  3,20 %
AFLAC Inc  AFL  3,10 %Korkea osinkotuotto voi kertoa yrityksen osakkeesta kahdenlaista tarinaa: Korkea osinko suhteessa markkina-arvoon saattaa olla merkkinä osakkeen aliarvostuksesta, mutta pahimmassa tapauksessa se kertoo karua kieltä yrityksen liiketoimintamahdollisuuksista tulevaisuudessa. Mikäli yrityksellä ei ole potenttiaalisia kohteita, joihin investoida voittojaan liiketoiminnan kehittämiseksi on hyvin todennäköistä, että sen tulevaisuuden kasvu tulee olemaan alhaista. Yritykselle, joka ei pysty investoimaan kannattavasti tulostaan takaisin liiketoimintaan on viisasta maksaa voitot ulos osinkoina sijoittajille. Käyttäessään rahat epäedullisiin kohteisiin tai pitäessään ne yrityksen kassalippaassa tekee yritys hallaa sijoittajille, jotka voisivat sijoittaa rahat muualle kannattavammin.
Toki yritys ilman kasvumahdollisuuksiakin saattaa olla hyvä sijoituskohde, jos vain sen arvostus on tarpeeksi matala. Tälläisesta yrityksestä saatavat sijoitusvoitot realisoituvat kun osakkeen kurssi korjaantuu oikealle tasolle ja se myydään pois portfoliosta. Pitkäaikaiseksi sijoituskohteeksi (lue 8+ vuotta) siitä ei kuitenkaan ole edellä mainittujen kasvumahdollisuuksien puutteesta johtuen. Kasvumahdollisuuksilla en tässä yhteydessä tarkoita vain tuotteiden tai palveluiden kappalemääräistä kasvua, vaan myös hinnankorotuksilla saatavaa kasvua. Hyvänä esimerkkinä voidaan antaa tupakkayhtiöt, jotka ovat kappalekohtaisen kasvun puuttuessakin pystyneet kasvattamaan liikevaihtoaan ja tulostaan hinnankorotusten perusteella.

Jotta varmistamme, että korkea osinkotuotto ei ole vain seurausta liiketoimintamahdollisuuksien puuttumisesta perkaamme osakkeet payout- ration perusteella. Tällä varmistamme, että yritys voi investoida tuloksensa takaisin liiketoimintaansa. Lisäksi alhainen payout-ratio toimii kuin vakuutus nykyistä osingonmaksutasoa ajatellen: Yritys, joka maksaa vain pienen osan tuloksestaan sijoittajille pystyy erittäin todennäköisesti pitämään ainakin yllä osingon vaikeidenkin aikojen koittaessa. Jatketaan siis listan perkkaamista kohti vielä hallittavampaa kokoa eli pudotetaan listasta yrityksiä pois.

Top 10 Korkea osinkotuotto ja matala payout-ratio


Yritys Osake tikkeri Osinkotuotto 2.7.2012 Payout ratio
Exxon Mobil Corp  XOM  2,70 % 23 %
AFLAC Inc  AFL  3,10 % 25 %
Target Corp  TGT  2,50 % 27 %
Medtronic Inc.  MDT  2,70 % 30 %
Walgreen Co  WAG  3,70 % 31 %
Archer-Daniels-Midland Co  ADM  2,40 % 34 %
Illinois Tool Works Inc.  ITW  2,70 % 36 %
3M Co  MMM  2,60 % 37 %
Sysco Corp.  SYY  3,60 % 41 %
Pitney Bowes Inc  PBI  10,00 % 43 %

Keskiarvo 3,60 % 32,7 %

Nyt lista alkaa näyttää jo siltä, että siitä saa jonkin näköistä tolkkua. Yrityksistä Pitney Bowes pomppaa heti esille korkean osingon ja suhteellisen matalan payout-ration johdosta. Silmään pistää myös AFLAC:n ja Walgreenin osinkotuotto/payout- yhdistelmät, jotka näyttävät lupaavilta.

Top 10 listalta tuttuja yrityksiä itselleni ovat 3M, Walgreen, Medtronic, Target ja Exxon, jotka kieltämättä ovat kaikki omalla alallaan johtavia yrityksiä. Muut yritykset ovat minulle kohtuullisen tuntemattomia. En kuitenkaan aio jättää yrityksiä tutkimatta, vaan seuraavassa kirjoituksessa tutkin kaikkia kymmentä yritystä hieman tarkemmin perusfundamentti analyysin pohjalta ja pyrin löytämään uuden yrityksen osakkeiden seurantalistalleni.


Lähteet: Osinkotuottoprosentit ja Payout ratiot: Yahoo Finance, Dividend Aristocrats lista: S&P6 kommenttia:

 1. Erittäin mielenkiintoinen teksti ja blogi kokonaisuudessaan! Mistä tekijöistä Seurantalista -sivulla oleva osakkeiden kiinnostavuus graafi muodostuu? Mistä lähteistä hankit tietoa kotimaisten/ulkom. osakkeiden tunnusluvuista? Keep up the good work!

  VastaaPoista
 2. Kiitos paljon!

  Osakkeiden kiinnostavuus graafi muodostuu seuraamieni osakkeiden arvostustasoista, eli pisteytän myy, pidä ja osta suositukset. Pidä on arvoltaan 0, osta +1 ja myy -1. Lopuksi jaan näiden summan seurattavien osakkeiden kokonaismäärällä.

  Voidaan ajatella, että seuraamani osakkeet muodostavat "Osinkopuu indeksin", jonka kiinnostavuutta ja arvostusta yritän graafilla havainnollistaa. Täten graafi ei kerro mitään, tai ota edes kantaa yleisten osakemarkkinoiden arvostustasoista.

  Suurimman osan tunnusluvuista lasken itse perustuen yhtiöiden osavuosikatsauksiin ja tilinpäätöksiin. Toisinaan katson ulkomaisten yhtiöiden tunnuslukuja Thomson One- tietokannasta, mutta sinne tarvitsee ikävä kyllä tunnukset. Helppo ja ilmainen tapa saada ulkomaisten yhtiöiden tunnuslukuja on esimerkiksi poimia ne Ayhoo! Financen sivuilta. Sivuilta löytyy perustunnusluvut, tilinpäätöstiedot ja myös muuta hyödyllistä tietoa. Tässä linkki esim. Walmartin tietoihin: http://finance.yahoo.com/q?s=WMT

  VastaaPoista
 3. Sinänsä olen ollut hyvin kiinnostunut osinkosijoittamisesta. Kuitenkin, jos vertaa esimerkiksi S&P 500 -indeksiä seuraavaa SPY-rahastoa ja vastaavasti S&P Dividend Aristocrat -indeksiä seuraavaa SDY-rahastoa, ei kokonaistuotoissa näytä olevan hirveästi eroja pitkällä aikavälillä. Ehkä näistä aristokraateista pitäisi vielä osata valita ne muitakin paremmin suoriutuvat. Eli vaikeaksi menee joka tapauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kommentti!

   Rahastojen tuotoilla ei ole isoa eroa, mutta riskiluvut näyttävät huokuttelevimmilta (katso tästä lisää).

   On totta, että osinkoaristokraattien joukosta olisi hyvä pystyä poimimaan ainakin ne yritykset, jotka ovat

   1) kohtuullisesti hinnoiteltuja ja
   2) niiden kasvava osingonmaksu ei ole vaarassa tulevaisuudessakaan.

   Ainakin itse ajattelen osinkoaristokraatteja tulonäkökulmasta, jolloin suurin riski kohdistuu juuri osingon kasvuun ja sen jatkuvuuteen. Osinkoaristokraatit, jotka pystyvät vielä tulevaisuudessakin maksamaan vuosi toisensa jälkeen suurempia osinkoja ovat loistavia buy n´ hold yrityksiä. Tällöin katse kiinnittyy niiden liiketoiminnan ymmärrettävyyteen, kannattavuuden ja marginaalien tasaisuuteen sekä kasvavaan tulokseen ja liikevaihtoon.

   Poista
 4. Hieno artikkeli. Kiitos.

  VastaaPoista