Sivut

lauantai 29. syyskuuta 2012

Tilannekatsaus Q3/2012

Vuoden 2012 kolmannen kvartaalin aikana ei tapahtunut salkussani merkittäviä muutoksia. Voisi sanoa, että kolmen kuukauden aikana salkkuni vietti todellista loppukesän horrosaikaa. Ainoat osakkeisiin liittyvät ostotapahtumat olivat kaksi Fortumin  kertalisäystä. Myyntejä ei salkussani ollut lainkaan, joten kaupankäyntiaktiivisuus oli todella alhaista. No, enpä ainakaan rikastuttanut nettivälittäjääni kaupankäyntipalkkioilla.

Vaikka en käynyt osakkeilla juurikaan kauppaa, niin tein silti merkittäviä päätöksiä koskien omistamiani yrityksiä. Asetin Transoceanin (RIG) myyntilistalle, koska en mielestäni osaa arvioida yrityksen arvostusta ja liiketoimintaa tarpeeksi hyvin. Lisäksi lukujen valossa yritys ei näytä lainkaan niin mielenkiintoiselta, kuin mitä alunperin luulin yrityksen olevan. Poistin myös seurantalistaltani Microsoftin, Norvestian ja Nordic Aluminiumin - kaksi ensimmäistä vapaaehtoisesti ja NOA:n Livalin ostotarjouksen vuoksi.

Yksi merkittävä muutos tai lisä Osinkopuu- blogiin oli, että aloitin KTR blogi-kirjotuksen innoittamana seurata salkkuni kehitystä myös indeksipohjaisesti. Tulos yllätti minut positiivisesti, että olen ainakin ensimmäisen yhdeksän kuukauden osalta edellä niin asettamaani 10 % tuottotavoitetta kuin myös Helsinki Cap tuottoindeksiä. Hajautuksesta kotimaan pörssin ulkopuolelle on ollut ainakin tällä ajan jaksolla hyötyä. Toisaalta tulokseen on vaikuttanut olennaisesti dollarin vahvistuminen suhteessa euroon, joka on parantanut salkkuni kehitystä. Todennäköisesti tulevaisuudessa valuuttamuutosten vaikutus neutralisoituu, jolloin sijoitustulos saattaa olla lähempänä vertailu indeksin kehitystä. Mutta toivottavasti hyvä tuloksellisuus jatkuu ja pystyn tekemään tuottavia sijoituksia hyviin yhtiöihin jatkossakin.

Euroopassa jatkui sama jo useita kuukausia kestänyt keskustelu rahaliiton tilanteesta ja huomio keskittyi edelleen Italiaan, Kreikkaan ja Espanjaan. Tuntuu, että aiheesta ei päästä eteenpäin millään vaan samasta asiasta jauhetaan kuukausi toisensa perään. Toivoisin päättäjiltä jonkin laisia konkreettisia päätöksiä millä päästäisiin tilanteesta eteenpäin.

Eurokriisi on painanut luotettavien maiden korot niin alas, että niihin sijoittaminen on mielestäni tällä hetkellä enemmän spekulaatio kuin sijoitus. On mielenkiintoista nähdä kuinka kauan sijoittajat ovat valmiita antamaan negatiivisella reaalikorolla lainaa esim. Saksalle ja Sveitsille. Mahdollinen koron nousu tai sijoittajien riskipreemion lasku olisi myrkkyä pitkän korkorahaston omistajille.

Suomessa yhtiökohtaisella tasolla tapahtui yksi merkittävä ja samalla valitettava episodi. Metson johto sekoili oikein urakalla lisäosingon ja yt-neuvoitteluiden kanssa etenkin niiden ajoituksen näkökulmasta katsottuna. Vaikka liiketoiminnallisesti olikin perusteltua karsia kuluja henkilöstön muodossa, olisi Metson johto voinut ajoittaa ilmoituksen lisäosingosta hieman myöhempään ajankohtaan. Tällöin oltaisiin vältytty huonolta julkisuudelta ja politikkojen lisäpisteiden keräämiseltä julkisuudessa. Toisaalta on sanottava, että Metson päätös perua lisäosingon jakaminen oli karsea esimerkki valtio-omisteisten yritysten riskisyydestä.

Luotto Metson johtoon laski ainakin omissa silmissäni merkittävästi, koska en halua että heidän liiketoimintaa kohdistuviin päätöksiin vaikuttaisi näin paljon vähemmistöosakkaan sanelu (Hautala). On aivan käsittämätöntä, että pörssiyrityksen ei anneta tehdä ratkaisuja liiketoiminnan jatkuvuuden turvaamisen perusteella vaan asiaan annetaan vaikuttaa populistiset mielipiteet. Nyt todennäköisesti Metso tulee jakamaan keväällä normaalia isomman osingon, joka makaa yli puoli vuotta yhtiön taseessa nollakorolla, kun vaihtoehtoisesti osakkeenomistajat voisivat sijoittaa rahat eteenpäin muualle kannattavasti. Eli Metson tapaus on valitettava muistutus isoveljen haitallisesta osuudesta yrityksissä ja omistaja-arvon luomisen näkökulmasta.

Säästötavoite jäi uupumaan 65 euroa tavoitteestani, jonka paikkasin sillä, että en nostanut kolmen kuukauden aikana lainkaan osinkoja salkustani. Osinkokertymä Q3:n tosin oli aika vaatimaton (125€), joka heijastaa suurta kotimaisten ja pohjoismaisten osakkeiden osuutta salkussani. Varallisuustavoitettani olen edellä tällä hetkellä noin pari tuhatta euroa, josta olen erittäin tyytyväinen. Tästä on hyvä jatkaa matkaa kohti vuoden viimeistä neljännestä!

Lopuksi vielä yhteenveto Q3:n tapahtumista:
Säästötavoite Vs. Toteutunut: 900€ / 835€
Varallisuustavoite Vs. Toteutunut: 38 482€ / 40722€
Osinkotavoite Vs. Toteutunut: 378€ / 124,66€

Indeksoitutuotto Q3: 6,39 %
Indeksoitutuotto vuoden alusta: 17,1 %

Osakeostot: Fortum
Osakemyynnit: -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti