Sivut

tiistai 30. lokakuuta 2012

Mistä arvosijoittamisen tuloksellisuus johtuu?

Miksi Warren on onnistunut sijoituksissaan? Kuva: tumblr.com
  Vaikka arvosijoittamista pidetään laajalti kannattavampana sijoitustyylinä verrattuna kasvusijoittamiseen, niin jää arvosijoittamisen paremmuuteen viittaavat selitykset useasti hämäränpeittoon. Useat tutkijat ovat kyllä tutkimuksillaan kiistattomasti todistaneet esimerkiksi P/B- ja P/E- luku sekä yrityskokoanomalioiden olemassaolon useimilla eri markkinoilla. Kiistan alaiseksi on kuitenkin jäänyt, että mistä havaitut ylituotot markkinoilla ovat johtuneet.


Mielipiteet arvosijoittamisen poikkeuksellisen hyvistä tuotoista voidaan karkeasti jakaa kahteen eri leiriin tutkijoiden mielipiteen perusteella. Ensimmäisessä leirissä ovat markkinoiden tehokkuuden puolesta puhujat. Tutkijat (mm. Fama & French) ovat esittäneet arvo- osakkeiden sisältävän enemmän riskejä, jotka selittäisivät niiden korkeammat historialliset tuotot. Toisaalta osa tutkijoista (mm. Lakonishok, Shleifer & Vishny) on sitä mieltä, että arvo-osakkeiden ylivoima perustuu puhtaasti markkinoiden väärinhinnoitteluun.
 
Ylituoton mahdolliset syyt

Fama & French:n mukaan arvoportfolioiden, joissa osakkeiden sisältämät P/B tai P/E -luvut ovat matalat, ylituotot ovat selitettävissä näiden kohdeyritysten tavallista suuremmalla taloudellisella ahdingolla. Tällöin havaittu ylituotto olisi vain oikeudenmukainen korvaus suuremmasta riskitasosta, joka liittyy alhaisten P/B- lukujen osakkeisiin. Toisin sanoen arvoyhtiöihin liittyisi suurempi konkurssiriski, joka ilmenee esimerkiksi yritysten korkeana velkaisuutena tai liiketoiminnan kannattamattomuudella. Siten sijoittajan saama ylituotto olisi vain oikeuden mukainen korvaus otetetusta suuremmasta riskistä. Edellä oleva väittämä on täysin järkeen käypä: Tottakai sijoittaja haluaa saada sijoitukselleen korkeampaa tuottoa, koska muuten hän ei olisi valmis sijoittamaan varojaan riskisijoitukseen. En itsekään olisi valmis sijoittamaan esim. Talvivaaraan, Ahlstrom:iin tai Cramoon kuin äärimmäisen korkean tuotto-odotuksen aikana (jos silloinkaan!).

Toinen koulukunta uskoo arvosijoittamisen ylituottojen olevan seurausta jostain muusta tekijästä kuin arvo-osakkeiden lisääntyneestä riskitasosta. Tutkijat Griffin & Lemmon löysivät vuonna 2002 tutkiessaan yritysten konkurssiriskiä negatiivisen riippuvuussuhteen yritysten osaketuottojen ja taloudellisen ahdingon välillä. Tutkijoiden mukaan osakkeet, joiden taloudellinen ahdinko ollut korkea Altmanin Z- scoren tai Ohlsonin mallin perusteella, ansaitsevat alituisesti matalia tuottoja. Heidän mukaansa P/B- luvun tuottoefekti ei voi siis olla seurausta yrityksen taloudellisen ahdingon riskistä. Myös uudemmassa tutkimuksessa vuodelta 2011 De Root & Huij päätyivät siihen lopputulokseen, että arvopreemio ei ole kompensaatiota kohdeyrityksen taloudellisen ahdingon aiheuttamasta riskistä. Samaan tulokseen on myös päätynyt Piotroski, joka todisti F- scoren avulla, että parhaimmassa taloudellisessa asemassa olevat arvoyhtiöt tuottavat itse asiassa paremmin kuin huonossa taloudellisessa kunnossa olevat!

Vastakkaisena perusteena Fama ja French:n tutkimukselle arvo-osakkeiden ylituotosta kasvuosakkeisiin verrattuna nähdään markkinoiden tehottomuudesta johtuvat hinnoitteluvirheet. Nämä hinnoittelu virheet ovat usein seurausta psykologisista ja sijoittajien käyttäytymiseen liittyvistä tekijöistä, joiden vuoksi arvo-osakkeiden todellinen tila on saattanut jäändä markkinoilta huomaamatta. Esimerkiksi matalat P/B-lukuyritykset voivat edustaa markkinoilla laiminlyötyjä osakkeita, joiden viimeaikainen heikko kehitys on johtanut näiden osakkeiden liian pessimistisiin tulevaisuuden tuotto-odotuksiin (Lakonishok). DeBondt & Thalerin mukaan sijoittajat ovatkin usein taipuvaisia liialliseen pessimismiin tai optimismiin, joka johtaa osakkeiden hintojen poikkeamiseen niiden fundamentaalisesta arvosta ja myöhemmin osakkeiden hintojen keskiarvoistumisen. Tutkijat toteavat ylireagoinnin olevan yhteneväinen käyttäytymisteorian kanssa, jonka mukaan sijoittajat ovat systemaattisesti yliluottavaisia kykyihinsä ennustaa tulevaisuuden osakehintoja tai yritysvoittoja. Toisin sanoen sijoittajilla on taipumus ekstrapolointiin eli sijoittajat olettavat osakkeiden hintojen tai yritysten voittojen nykyisen kehityksen jatkuvan myös tulevaisuudessa. Esimerkkinä edellisestä voidaan antaa Nokian Renkaiden kurssilasku pari viikkoa sitten kun yrityksen tulos ei varoituksen mukaan täyttänytkään kaikkein korkeimpia tulosodotuksia. Siten onkin hyvin vaarallista ostaa osaketta, jonka kurssinoteeraukseen on leivottu sisään onnistuneen liiketoiminnan jatkumisen hamaan tulevaisuuteen asti ilman ongelmia. Sinänsä Nokian Renkaissa ei todellakaan ole mitään vikaa yrityksenä, mutta sen korkea arvostus asetti sen alttiiksi hetkelliselle kurssilaskulle.

Epärealistisia tulevaisuuden odotuksia. Kuva: doctorramey.com
Tutkijat Bauman ja Miller tuovat tutkimuksessaan julki sopeutuvien odotusten hypoteesin, jonka mukaan sijoittajat ja analyytikot odottavat yritysten jatkavan edellisten tilikausien tuloskasvua sekä voittotasoa. Hyviltä yrityksiltä odotetaan myös jatkossa loistavia tuloksia ja samalla heikon tulostason omaavien yritysten mahdollisuutta parantaa tulostaan aliarvioidaan. Baumanin ja Millerin tutkimuksen mukaan positiivisen tulosyllätyksen vaikutus on suurempi alhaisten P/E-luvun osakkeiden joukossa kuin korkeiden P/E- luvun osakkeiden. Tutkijoiden mielestä tämä on seurausta siitä, että sijoittajien usko aiemmin heikosti suoriutuneiden yritysten tulosparannuksiin on liian alhainen. Vastaavasti sijoittajien korkeat odotukset aiemmin hyvin suoriutuneiden korkeiden P/E- lukuyritysten tulosparannuksista ovat valmiiksi hinnoiteltu osakkeeseen, eikä näin ollen suurta positiivista kurssireaktiota pääse syntymään edes myönteisen tulosyllätyksen jälkeen.


Yhteenveto

Arvosijoittamisen tuottavuuden syyt vaihtelevat riippuen siitä keneltä tutkijalta kysyy asiasta. Itse olen taipuvainen uskomaan ylituoton johtuvan psykologisista ja sijoittajien käyttäytymiseen liittyvistä tekijöistä. 

Omassa sijoitustoiminnassa en suoranaisesti käytä hyväksi tapoja, joilla akateemisissa tutkimuksissa on saatu hyviä tuloksia. Useimmat arvosijoittamisen hyödyntämistavoista (anomaliat) perustuu portfolion jatkuvaan uudelleen muodostamiseen kun esimerkiksi tietty sijoitusaikaväli on saatu päätökseen. Sen sijaan yritän hyötyä markkinoiden psykologisista ja sijoittajien käyttäytmiseen liittyvistä tekijöistä, jotka voivat vaikuttaa osakkeen hintaan merkittävästi. Esimerkiksi laatuyhtiön osakkeet ovat yleensä pikeminkin kalliita kuin edullisia (surprise, surprise!), mutta silloin tällöin myös näiden yritysten osakkeita myydään alennettuun hintaan kun ne eivät täytä epärealistisia tulevaisuuden osakkeita. Myös yleinen markkinapaniikki saattaa aika ajoin polkea laatuyhtiöiden osakkeiden hintoja suuhtettoman alas, joka mahdollistaa tuottavan ja pitkäaikaisen sijoituskohteen nappaamisen salkkuun mielyttävään hintaan.

Koska metsästän loistavien yritysten osakkeita, niin turvamarginaalia vaaditaan  osakkeen "oikean hinnan" laskemisessa myös yrityksen kestävän (yli syklin) tulos- ja kannattavuustason määrittelemisessä. Ilman riittävää turvamarginaalia on suuri vaara, että hyvien yhtiöiden tulosten jäädessä hieman ennakoiduista korkeista odotuksista voi tulevaisuuden sijoitustuotot jäädä mataliksi.

Lähteet:
1) Fama E & French K (1992) The cross-section of expected stock returns
2) Fama E & French K (1993) Common risk factors on stock and bonds

3) Fama E, Booth D, French K & Sinquefield R (1993) Differences in the risks and returns of NYSE and NASD stocks
4) Lakonishok J, Shleifer A & Vishny R (1994) Contrarian investment, extrapolation and risk
5) Piotroski J (2000) Value Investing: The use of historical financial statement information
6) Bauman S & Miller R (1997) Investor expectations and the performance of value stock versus growth stocks
7) Griffin J & Lemmon L (2002) Book-to-market equity, distress risk and stock returns
8) De Root W & Joop H (2011) Is the value premium really a compensation for distress risk?
9) De Bondt W & Thaler R  (1985) Does stock market overreact  

7 kommenttia:

  1. Hyvä teksi. Itsekin uskon että psykologialla on yllättävänkin suuri merkitys. This time is different :)

    Semmoista myös mietin että arvosijoittahan katsoo erittäin tarkkaan fundamentit ja usein pyrkii sijoittamaan yrityksiin joilla on paljon käteistä tai arvokkaita eriä taseessa ja vähän velkaa. Tämähän tuo osaltaan suojaa omistajalle ja pienentää riskia. Tätä ei tutkimuksissa kutenkaan juuri huomioida.

    Itsekin olen huomannut että laatuyhtiöiden metsästys on vaikeaa, johtuen juurikin hintalapusta. Useinhan loistoyhtiöt eivät koskaan ole halpoja mutta milloin ne ovat tarpeeksi halpoja? Siihen tuntuu välillä olevan vaikea vastata.

    VastaaPoista
  2. Morjesta,

    Tässä on yksi tutkimus, jossa otetaan kantaa yhtiön kassan koon ja osaketuottojen riippuvuuteen:
    Firms' Cash Holdings and the Cross-Section of Equity Returns

    Tässä velkaisuuteen liittyvä tutkimus: Predictability of UK Stock Returns by Using Debt Ratios

    Olen tottunut siihen, että loistavia yhtiöitä ei ole tarjolla kuin harvoin kiinnostavaan hintaan. Mutta kun mahdollisuus tarjoutuu, niin silloin pitää uskaltaa laittaa silmät kiinni ja ostaa, vaikka maailma tuntuisi hajoavan alta. Toisaalta vaikka tällä hetkellä maailmatalous ei tunnu olevan täysin hajoamispisteessä, niin silti löydän muutamia hyviä yhtiöitä, jotka ovat ostohinnoissa. Käteisvarantoni eivät vain ole tällä hetkellä hyvissä kantimissa, että voisin ostaa merkittävästi lisää osakkeita:)

    VastaaPoista
  3. Kiitoksia linkeistä. Varsinkin tuo ensimmäinen vaikuttaa mielenkiintoiselta, sillä siinä näköjään tarkastellaan juurikin käteisen määrän vaikutusta tuottoihin. Täytyypä lukaista läpi.

    Itse elin siinä uskossa että yleensä tutkimuksissa keskitytään lähinnä volatiliteettiin, P/E, P/B ja yrityksen kokoon selittävinä tekijöinä (Fama & French faktorimalli) ja jätetään juurikin esim. velka tai käteisvarat huomioimatta.

    Kätesipula vaivaa vähän itseänikin :)


    VastaaPoista
  4. En ymmärrä tuota logiikkaa Famasin selityksen taustalla. Jos arvosijoittaminen, eli heidän mukaan sijoittaminen taloudellisessa ahdingossa oleviin firmoihin, tuo ylituottoja, niin eikö tällöin tämä näkemys, että ko. firmat olisivat taloudellisesti ahdingossa ole kumottu. Eivät ongelmissa olevat firmat kykene säännönmukaisesti tekemään hyvää tulosta ja täten hyvää tuottoa. Toiseksi, jos Famasin nimeämä preemio toteutuu ja ylituotto saavutetaan, niin markkinoiden tehokkuus ja rationaalisuus on kyllä koetuksella, koska näitä hinnoitteluvirheitähän ei pitäisi olla. Voi olla, että ajattelen asia liian yksioikoisesti...


    Hyvä kirjoitus. Tiedätkö jonkun pätevän viitetietokannan nimeä ja nettiosoitetta, jolla näitä tutkimuksia voisi etsiä? Vai etsitkö ihan googlaamalla?

    VastaaPoista
  5. Minun tulkintani Faman ajatuksenjuoksusta liittyen arvosijoittamisen hyviin historialliseen tuottoihin perustuu sijoittamisen perusolettamaan, että korkeammat tuotot pitäisi olla seurausta korkeammasta riskistä. Näinhän meille aina saarnataan, että ilman riskiä ei voi olla tuottoa! Edeltävän perusteella kohonnut taloudellinen riski (esim. velkaisuus) on syy, miksi arvo-osakkeet on tuottanut historiallisesti enemmän kuin kasvuosakkeet. Tämä on vain ristiriidassa esim. Piotroskin tekemän tutkimuksen tulosten kanssa, että itse asiassa parhaimmassa taloudellisesti kunnossa olleet yritykset arvo-osakkeiden joukossa tuottivat enemmän kuin huonossa taloudellisessa asemassa olevat yritykset!

    Pitää vielä sanoa, että Faman selityksessä on kyllä järkeä, jos asiaa katsoo esim. velkakirjoihin sijoittamisen kannalta. Vaativathan sijoittajat korkempaa korkoa taloudellisessa ahdingossa olevilta yrityksiltä tai valtioilta kuin esimerkiksi Saksalta. Korkempi korko on täten korvaus vain otetusta suuremmasta riskistä (pääoman menettämisestä). Osakemarkkinoilla on vain jostain syystä (käyttäytymisteoria jne.) havaittavilla poikkeavia tuloksia perinteisten rahoitusteoriamallejen odotettavista tuloksista.

    Tästä linkistä löytyy paljon tutkimuksia: SSRN eLibrary Database

    VastaaPoista
  6. Velkakirjaviittaus on mainio. Mutta toteutuuko teoria käytännössä? Esim. Kreikan bondeihin sijoittaneet näyttävät saavan makean tuoton, kun rahojen menettämisen riskiä ei oikeasti ole. Tai se on ainakin pienempi mitä voisi puhtaassa markkinataloudessa voisi olla.

    Osakkeiden kohdalla preemiovaatimus lienee oikeampi. Kiitos tietokantalinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kreikan velkakirjojen kohdalla sijoittajien riski on huomattavan korkea, joka on jo realisoitunut osittain. (Linkki)

      Kuivin jaloin Kreikan lainoihin sijoittamisesta ei selvinnyt edes rahoituksen professori (Linkki1, Linkki2)...

      Poista