Sivut

perjantai 27. syyskuuta 2013

Uusi sijoitusstrategia ja sen testitulokset
Kuva: tvm-lifescience.com

Twitterissä ehdinkin jo aiemmin kertoa, että olen aloittanut loistavien yhtiöiden rinnalla uuden sijoitusstrategian toteuttamisen. Osinkoyhtiöstrategia on edelleen huokutteleva, mutta strategiaan liityy olennainen ongelma yhtiöiden saatavuudessa - Yhtiöiden korkeasta laadusta johtuen niitä ei ole tarjolla kuin ani harvoin kohtuullisiin hintoihin. Edeltävä on täysin ymmärrettävää, koska loistoyhtiön tunnusmerkit ovat miltei kaikkien nähtävissä eikä niistä saa kuin harvoin analyysietua. En kuitenkaan missään nimessä ole hylkäämässä loistoyhtiö- ja kasvavan osingonstrategiaa, mutta haluan laajentaa mukavuusaluettani uusille vesille. Nyt aloitettu strategia on muhinut päässäni eri muodoissa ainakin yli 3 vuoden ajan, mutta sain vasta nyt kaikki palikat osumaan kohdilleen strategian testausta ja käyttöönottoa varten.
Uusi strategia


Uusi osakevalinta strategiani perustuu useaan faktoriin sekä omien psykologisten heikkouksien tunnistamiseen. Olen havainnut, että vaikka tiedän mikä olisi oikea päätös missäkin tilanteessa, niin en silti aina pysty tekemään kylmän analyyttista päätöstä. Toisin sanoen, annan oman mielen tulla sijoituspäätösten haitaksi, jolloin ainakin prosessi venyy ja pahimmassa tapauksessa päättely on jopa virheellistä. Näin minulle on esimerkiksi käynyt Transoceanin kanssa, jonka minun olisi pitänyt myydä huomattavasti rivakampaan tahtiin salkusta pois. Pidin kuitenkin jostain täysin käsittämättömästä syystä osaketta salkussa kuukausi tolkulla vaikka siihin ei ollut mitään perustetta - Loistavaa! Cut your profits and let your losses run... Osakkeiden holdaaminen salkussa on huomattavasti helpompaa ja kannattavampaa loistaville yrityksille, koska aika on niiden paras ystävä. Täysin toisin on huonojen ja keskinkertaisten yritysten kohdalla.


Strategian testaus


Strategia on testattu jenkkidatalla vuosien 1990-2010 välisenä aikana. Mielenkiintoiseksi juuri tämän aikavälin tekee, että sille asettuu merkittäviä markkinakriisejä, jolloin osakkeet tuottivat todella huonosti (It-kupla, 9/11, finanssikriisi jne.). Lisäksi testauspaikkana USA on varmasti yksi vaikeimmista, koska yleisesti ottaen maan pörssejä pidetään kaikkein eniten analysoituina sekä samalla tehoikkaimpina hinnanmuodostuksen näkökulmasta. Yhden sijoitusalan ammattilaisen mielipide olikin keskusteluissa strategiasta, että "jos saat sen toimimaan USA:ssa, niin se toimii melkein 100-varmasti muillakin markkinoilla".

Data-lähteenä on käytetty CRSP ja Compustat tietokantoja, joten data on varmasti laadukkainta mitä markkinoilla on olemassa. Testattujen yhtiöiden joukossa on siis AMEX:iin, Nasdaq:iin ja NYSE:iin listatut osakkeet, joiden perusteella on myös muodostettu vertailuindeksi. Siten vertailuindeksi vastaa paremmin juuri tämän otoksen markkinatuottoa. Siinä mielessä vertailuindeksi on hieman epärealistinen, että en ole poistanut siitä kaikkien pienimpiä osakkeita, joihin ei sijoittajalla ole mitään mahdollisuutta laittaa varojaan. Mikäli nämä pienimmät osakkeet otetaan pois markkinaindeksistä, niin tuotto laskisi olennaisesti. Vain isoimpiin yhtiöihin keskittyvään S&P 500 indeksiin vertaamalla tuloksista olisi tullut vielä parempia, mutta halusin kuitenkin todella haastavan vertailuindeksin, jotta strategia voidaan asettaa selkä seinää vasten todenteolla. Sen verran sanon omasta strategiasta ja sen yhtiöistä, että se ei altistunu näille kaikista pienimmille osakkeille, joten yhtiökokoharhaa ei ole. Mutta pitemmittä puheitta strategian tulosten kimppuun!Portfolio muuttuja Oma Strategia       Markkina
Aritmeetti keskiarvo 31,3 % 17,8 %
Geometrinen keskiarvo 28,0 % 14,2 %
Mediaani 23,4 % 15,7 %
Keskihajonta 31,3 % 30,2 %
Positiiviset vuodet 20 15
Negatiiviset vuodet 1 6
Markkinaa paremmat vuodet                   17/21
Beta (markkinatuotto) 0,907 1,000
Tracking Error 0,155T-arvo 4,571 2,699
Sharpen luku (rf=5%) 0,838 0,424Kokonaistuotto 17731,7 % 1526,0 %
10 000$ sijoitus alussa  $       1 783 173  $      162 597Pienin vuosituotto -0,311 -0,396
Suurin vuosituotto 1,328 0,895


Keskiarvotuotto strategialla on loistava 31,3%, joka voittaa selvästi saman aikajakson markkinatuoton. Kuten aikaisemmassa kirjoituksessa toin esille, niin pelkkään keskiarvotuottoon on vaarallista turvautua. Kuitenkin strategian mediaanituotto on edelleen loistava sekä geometrinen keskiarvokin 28%, joten tuoton laskennassa ei ole sijoittajan kannalta suden kuoppaa. Korkoa korolle laskien tällä strategialla olisi vuosien 1990-2010 välisenä aikana saavuttanut 17732% kokonaistuoton.

Merkittävää on, että saatu tuotto on tullut, ainakin rahoituksesta tuttujen riskimittareiden puitteissa, markkinoita alhaisemmalla riskillä. Strategian Beta-kerroin on alle yksi sekä volatiliteetti vain hieman markkinoita korkeampi. Lisäksi  Sharpe-ratio (oletettu kiinteä 5% riskitön korkokanta) on lähes puolet parempi markkituottoon verrattuna. Myös kansantajuisten riskimittareiden puitteissa strategia on huokutteleva markkinoihin nähden. Sen pienin vuosituotto (yllätys yllätys vuodelta 2008...) on ollut loivempi kuin markkinoiden vastaava. Lisäksi tappiovuosia absoluuttisessa mielessä on tullut vain yhtenä vuotena (sama 2008), joten ainakaan minua ei haittaa strategian volatiliteetti ollenkaan. Markkinoita vastaan strategia on ottanut lukua neljänä vuotena 21:stä. Tappiot markkinoita vastaan on tapahtunut lähinnä teknokuplan ja finanssikriisistä toipumisen aikaan.


 
Joku voisi kysyä kannattaako juuri nyt aloittaa sijoittamaan kun kurssit on jo korkealla. Esitän vastakysymyksen: Jos strategia on ollut vain kerran 21 vuoden aikana tappiollinen, niin onko minulla varaa olla aloittamatta sitä välittömästi? Minusta ei. En toki osaa ennustaa tuleeko juuri seuraavasta vuodesta tappiollinen ja mahdollisesti siitäkin seuraavasta. Se voi olla hyvin mahdollista. Nyt olen kuitenkin kylvänyt siemenen maahan, josta alan pitkäjänteisesti kasvattamaan jotain suurta. Aika näyttää miten siinä onnistun. 

Täytyy kuitenkin strategian loistavista tuloksista huolimatta mainita sen verran, että todellinen sijoittajan saama tuotto laskee varmasti kun otetaan huomioon verot, kaupankäyntikulut ja bid/ask-spredi. Lisäksi mikään ei takaa hyvästä backtestaus tuloksesta huolimatta, että strategia toimii myös jatkossa. Testitulokset ovat kuitenkin sen verran vakuuttavat, että mikäli tulevaisuudessa strategia tuottaa edes samalle seinälle historian tuottojen kanssa, niin lopputuloksesta tulee varmasti ihan kohtuullinen.


Lopuksi

Usein uuden oppiminen sekä omaksutun tiedon siirtäminen käytännön tasolle ottaa aikaa, mutta loppupeleissä vasta toiminta mahdollistaa, että jotain voi saavuttaa. Pelkkä tieto ja aikomus ei vielä riitä. Uuden strategian lopputuloksesta minulla ei ole mitään hajua, mutta olen iloinen ottamastani uudesta askeleesta. Kieltämättä uuden, mutta pitkään haudutetun strategian aloittaminen on ollut jännittävää ja antaa varmasti uutta puhtia sijoittamiseen!


Ps. Loppuun kiitos kaikille teille, joilta olen saanut neuvoja ja sparrausta tähän strategiaan. Erityiskiitos Pasille!

Value Investing Stock Screeners

18 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen idea. Menneisyys ei ole tosin tae tulevasta, joten sekin kannattaa huomioida kuten varmasti olet pohtinutkin. On vaikea kuvitella seuraavan kahdenkymmenen vuoden keskiarvotuotot yli kymmeneksi prosentiksi länsimaissa, joten indeksin voittaminenkin on jo iso asia. Onnea ja menestystä valitsemallasi tiellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.

   Menneisyys ei toki ole tae tulevasti, mutta silti siitä voi oppia. Tietyt asiat näyttävät tapahtuvan aina uudestaan ja uudestaan vaikka ne pitäisivät olla jo ihmisten tiedossa. tämä saattaa luoda mielenkiintoisia mahdollisuuksia sijoittajalle.

   Poista
 2. Anteeksi, mutta kuinka testasit strategian? nimittäin kiinnostaisi itseänikin. Ei taida olla ihan yksinkertaista puuhaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Strategiaa on testattu SAS-, Excel- ja R-ohjelmilla. En minäkään mikään koodari ole. Olen saanut apua osassa koodia, josta olen enemmän kuin kiitollinen.

   Netistä löytyy ihan hyviä perusstrategian testaukseen soveltuvia apuvälineitä kuten esim Portfolio123, jota voi käyttää 15 päivän ajan ilmaiseksi:)

   Poista
 3. Hajauttaminen pätee myös sijoitusstrategioihin. Itsekin käytän useampaa strategiaa sijoituksissani ja mielenkiinnolla aina tutkin uusia strategioita mitä vastaan tulee. Mielenkiinnolla jään odottamaan tulevia havaintoja strategiastasi.

  VT

  http://vaurastumisentiella.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusiin strategioihin tutustuminen lisää mielenkiintoa peruspuurtamiseen. Esim. asuntosijoittaminen kiinnostaa tulevaisuudessa ainakin allekirjoittanutta.

   Olen tutustunut blogiisi ja kirjoitat hyvää settiä.

   Poista
 4. Hyvältä näyttää. Noilla tuotoillahan tuplaat rahasi alle kolmessa vuodessa :D Täälläkin on nyt kahlattu Quantitative Value -opus läpi, ja itsekin on kirjan myötä käynyt kvantitatiivisempaan lähestymistapaan tutustuminen mielessä, mutta toistaiseksi saa jäädä ajatustasolle.

  Backtestaus oli varmaan suhteellisen iso prosessi. Jos saa udella, niin kuinka pääsit tietokantoihin käsiksi? CRSP:hen ilmeisesti voi saada oikeuden maisteriopiskelijana ? Myös kiinnostaisi kovin käytätkö jotain maksullista screeneriä/softaa (MFIE?) ostokandidaattien löytämiseen ? Pitäisi nimittäin koluta enemmän muidenkin maiden pörssejä, sillä USA on, kuten mainitsit, varmasti maailman seuratuin ja analysoiduin markkina. Ilmaiset työkalut tuntuvat vain olevan suht kökköjä. (esim. FT-screener)

  Niin ja tsemppiä uuden strategian kanssa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Menihän siihen aikaa, että sai kaikki oikeat muuttujat kohdilleen. Suurin haaste ainakin itsellä oli ylivoimaisesti koodaus. En ole taustaltani ollut koodin kirjoittamisen kanssa missään tekemisissä, joten tilasto-ohjelmat tuottaa harmaita hiuksia. Datan hankinnassa auttoi tottakai, että opiskelen yliopistossa ja sitä kautta kalliiseen informaatioon pääsee helpommin käsiksi.

   Käytän maksullista screeneriä (MFIE), koska kuten sanoit, niin ilmaiset on ilmaisia hyvästä syystä. Varsinkin kun sijoittaa isompia summia niin haluaa olla varma datan laadusta.

   Poista
  2. Täytynee jossain välissä ottaa tuo MFIE käyttöön, kun on isompi osuus salkusta käteisenä. Verotuksessahan nuo kulut saa vähennettyä. Itsellänikin alkaa kohta paini tilasto-ohjelmien (R) kanssa graduun liittyen. Täytyy katsoa jos sivuprojektina tekisi jonkinlaista testausta :)

   Poista
  3. Tsemppiä gradun tekoon!

   Kun testaa itse strategian, niin näkee läheltä mitä ongelmia ja haasteita siinä voi esiintyä. Ainakin itsellä avautui silmät, että pienikin virhe koodissa tai muuttujassa pyöräyttää koko pakan virheelliseen järjestykseen. Myös eri vuosina strategiassa esiintyvät osakkeet ja niihin tutustuminen auttaa ymmärtämään mitä näille yrityksille on tapahtunut ennen kuin niistä tuli strategian kandidaatteja ja miksi ne ovat tuottaneet niin hyvin/huonosti osakkeiden pitoaikana. IMO, yleensä kaikista löytyy miltei sama yhteinen ja täysin maalaisjärjellä ymmärrettävä tekijä, minkä vuoksi ne tuottavat niin hyvin.

   Poista
 5. Onnea uudelle strategialle!

  Numerojen valossa näyttää lupaavalta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.

   Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Ainakin ensimmäisen viikon jälkeen strategia näyttää todella lupaavalta: kaikki ostetut osakkeen on tappiolla;)

   Poista
 6. Ja tässä sitten hieman tukea sille miksi kannattaa automatisoida päätöksenteko.

  http://turnkeyanalyst.com/2013/09/27/the-case-for-systematic-decision-making/


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin vilpittömästi suositella jokaiselle Turnkey Analystin kirjoituksia ja blogia! Varsinkin jos kiinnostaa sijoittajapsykologian yhdistäminen erilaisiin strategioihin ja niiden tuottojen selittävänä tekijänä.

   Poista
 7. Kovasti odotin tekstiä lukiessa että missä vaiheessa se lipsauttaa strategiansa meille! No, ehkä omaelämänkerrassa sitten...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehheh, sitä odotellessa:)

   Uskon kuitenkin, että oli strategia mikä tahansa, niin vain kourallinen ihmisiä pystyy sitä seuraamaan. Ihmisen psykologia on niin vahva, että se pyrkii löytämään jotain parannettaa valmiissa mallissa. Varmasi tämäkin strategia tulee kohtaamaan ajanjaksoja, jolloin se tuottaa markkinaa huonommin. Silloin punnitaan sijoittajan (minun) kantti ja luottamus omaa strategiaa kohtaan, että ei ala epäillä tekemistään ja jaksaa toteuttaa suunnitelmaa vaikka muut vetävät edelle oikealta ja vasemmalta.

   Poista
 8. MFIE:n screeneri saattaa näyttää virheellistä tietoa kaksoislistattujen osakkeiden kohdalla. Saako udella että noudatteleeko tämä strategia sitä mallia joka on havaittu MFIE:n backtestauksessa hyväksi? Viittaan "Quantitative Value Investing In Europe: What Works for Achieving Alpha" -paperiin johon olet varmasti MFIE:n kautta tutustunut.

  Toivottavasti päivittelet jatkossa tämän uuden strategian menestystä ja mahdollisia parannuksia. Mukava seurata muitakin orjallisesti strategian kautta sijoittavia :)

  VastaaPoista
 9. Olen huomannut saman ongelman. Myös market cap ja daily trading value indikaattorit antavat välillä virheellisiä lukemia.

  En ole keksinyt pyörää uudestaan, vaan strategia perustuu sijoituskirjallisuudessa hyviksi havaittuihin faktoreihin. Ei varmasti ole yllätys, että strategiasta löytyy aineksia myös mainitsemastasi paperista:)

  Uskon, että strategia tulee elämään tulevaisuudessa pienten viilausten muodossa. En kuitenkaan usko, että perusidea tulee koskaan muuttumaan radikaalisti. Olen arvosijoittaja, enkä pysty luonnostani sijoittamaan kasvuosakkeisiin, joten en edes yritä muuttua.

  VastaaPoista