Sivut

torstai 22. marraskuuta 2012

Opintolainalla sijoittaminen


Viimeksi kun kirjoitin Kelasta ja opintotuesta, niin kirjoituksen sävy oli "hieman" tuohtunut. Tällä kertaa kirjoitus on täysin päin vastainen. Kävin nimittäin hyvin mielenkiintoisen keskustelun koulussa kavereiden kanssa opintolainasta, joka on herättänyt minussa aikaisemmin ristiriitaisia tunteita. Olen kyllä ollut tietoinen koko opiskeluajan opintolainan ottamisen mahdollisuudesta, mutta yksi seikka yllätti minutkin - opintolainavähennys. Tämä tekijä on erittäin merkittävä seikka, joka saattaa tehdä opintolainan ottamisesta hyvinkin kannattavaa.

Olen blogissani aiemmin maininnut, että olen lähtökohtaisesti hyvin vastahakoinen ottamaan lainaa sijoittamiseen ja erityisesti elämiseen. Asuntolainaa olen pitänyt ainoana hyväksyttävänä lainana (jota minullakin on), joka oikein käytettynä voi nostaa ottajansa varallisuutta merkittävästi. Kaiken maailman pikavipit, kulutusluotot, joustoluotot jne. vain tuhoaa varallisuutta ja aiheuttaa stressiä elämään. Olen myös pitänyt opintolainaa huonona vaihtoehtona rahoittaa opiskeluja. Tähän on ehkä vaikuttanut seikka, että olen työskennellyt aina opiskelujen ohessa ja sen vuoksi en ole sitä edes tarvinnut. Tarkoitukseni ei ole kuitenkaan ottaa kantaa siihen (tai moralisoida!), että kannattaako opintolainalla rahoittaa opiskeluja. Kirjoitus käsittelee aihetta ainoastaan sijoittamisen (tai säästämisen) näkökulmasta.

Opintolaina ja sijoittaminen

Opintolainan perusteista sen verran, että opintolainaa voi saada päätoiminen opiskelija. Lainan takaajana toimii valtio ja sen takaisin maksaminen pankille pitää aloittaa maksaa noin kaksi vuotta koulusta valmistumisen jälkeen. Lainan takaus kestää maksimissaan 30 vuotta ensimmäisen lainaerän nostamisesta ja maksimimäärä opintolainaa on 300 euroa kuukaudessa. Opiskeluaikana koron maksuun menee 1% ja loppuosa korosta pääomitetaan lainamäärään.

Opintolainan korot voi vähentää pääomatuloista, jonka vuoksi se käy hyvin sijoituslainasta. Lisäksi sen marginaali on huomattavan alhainen: Esimerkiksi Nordeasta opintolaina irtoaa 0,2% marginaalilla! Edellä mainittu on hyvin mielenkiintoista, koska tällä hetkellä uusien asuntolainojen marginaalit ovat kevyesti yli 1%. Yleisimmin opintolaina on sidottu 12 kuukauden euroboriin, joka on tällä hetkellä 0,581%. Eli yhteensä opintolainan koroksi muodostuu 0,781%. Alhaisen koron ohella parasta opintolainassa on kuitenkin sen opintolainavähennys.

"Opintolainavähennyksen suuruus on 30 prosenttia opintolainan 2 500 euroa ylittävästä määrästä. Sinun tulee siis nostaa yli 2 500 euroa opintolainaa, jotta voit saada vähennyksen." (Kela)

Suomeksi sanottuna: Mikäli otat opintovelkaa, niin sinun ei tarvitse maksaa sitä käytännössä kokonaisuudessaan takaisin! Ehkä edeltävä kuulostaa uskomattomalta, mutta asia nyt vaan on näin. Esimerkiksi 10 000 euron opintovelasta kertyy opintolainavähennystä 2250€ ((10 000 - 2500) * 30%). Opintolainavähennys laskee maksettavia tuloveroja samalla summalla, joten sen hyöty on merkittävä (vrt. palkasta tehtävät vähennykset). Edeltävä edellyttää toki, että opiskelija valmistuu ajallaan (esim. yliopistosta 7 vuodessa) koulusta. Lisäksi opintolainavähennyksen hyväksi käyttäminen edellyttää työtekoa koulun jälkeen, mutta eiköhän tämä täyty (lähes) kaikilta opiskelijoilta.

Opintolainanvähennys on voimassa valmistumisen jälkeen 10 vuotta ja pienentää veroja samalla summalla kuin maksat lainaa takaisin pankille. Mikäli opintolainavähennys ylittää veron määrän, niin syntyy vähäntämättä jääneestä osasta alijäämää, jonka voi käyttää hyväksensä seuraavan 10 vuoden veroista.

Vipuvoimaa! Kuva: realestateforum.com
Opintolainan käyttäminen sijoittamiseen voi sopivasti vivuttaa saavutettavaa tuottoa, edellyttäen tietysti että pystyy tekemään positiivista sijoitustulosta. Tällä hetkellä lainan korko on mitätön, joten käytännössä sijoitustuloksen ylittäessä noin 1% vuosituoton lainan ottaminen on kannattavaa. En toki koskaan itse sijoittaisi velalla näin pieneen tuotto-odotukseen varsinkaan silloin, jos tuoton toteutumiseen liittyy epävarmuutta. Parasta opintolainalla sijoittamisessa on kuitenkin opintolainavähennys, joka laskee lainanottamisen kannattavuuden kynnystä.

Oma tilanne

Valitettavasti omat opinnot alkavat olla jo loppupuolella, joten en ehdi nostaa opintolainaa kovin paljon. Tulen kuitenkin nostamaan lainaa maksimimäärän tämän ja ensi vuoden puolella, jolloin pääsen kuitenkin yli vaadittavan 2500 euron kynnyksen. Opintolainan nostamisen jälkeen salkkuni kokonais vivutusaste on kevyesti alle 10%, eli riski pysyy hyvin minimaalisena. Lisäksi opintovelan osuus pienenee kokoajan vaikka salkun sijoitustulos ei olisikaan paras mahdollinen, koska säästän kuukausittain lisärahaa salkkuuni. Todennäköisesti ensi kesänä velan määrä on lähempänä 5 % kuin 10 % salkun kokonaisarvosta.

Loppuun vielä varoituksen sana: Tämä kirjoitus ei ollut millään lailla kehoitus kenellekään ottaa opintovelkaa sijoittamiseen tai mihinkään muuhunkaan tarkoitukseen. Jokainen päättää ja arvio itse millainen on hänen oma tilanteensa velan ottamiseen. Velan kanssa "pelaaminen" nostaa aina riskiä, oli sitten kyse sijoittamisesta tai muusta hankinnasta. Varsinkin sijoittamisessa velkavivun käyttö on kaksi teräinen miekka, joka auttaa pörssinousussa, mutta voi viedä sijoittajalta paidan päältä pörssilaskussa. Siksi velankäyttöä kannattaa harkita tarkoin ja ainakin pitää sen määrä suhteessa salkkuun hyvin varovaisena.

Lähteet: Kela.fi, Nordea.fi,Vero.fi

14 kommenttia:

 1. Olenko ymmärtänyt oikein, että opintolainavähennyksen (esimerkissäsi 2250 €) voit vähentää kokonaisuudessaan maksamistasi veroista? Siis siinä vaiheessa kun maksat opintolainan takaisin. Mikäli ymmärsin oikein, onko tässä touhussa valtion kannalta millään tasolla mitään järkeä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin verottajan sivuilla puhutaan, että vähennys tehdään suoraan veroista. Seuraava kappale on suoraan lainattu verottajan sivuilta:

   "Jos edellytykset täyttyvät, saat vähentää VEROISTASI sen summan, jonka olet vuoden aikana maksanut opintolainan lyhennystä. Vähennyksen enimmäismäärä on 30 % siitä summasta, jolla vähennykseen oikeuttava opintolaina ylittää 2 500 euroa. Vähennysoikeus koskee niitä lainanlyhennyksiä, jotka maksat tutkinnon suorittamisvuotta seuraavien kymmenen vuoden aikana."

   Ilmeisesti valtio haluaa asettaa porkkanan aikataulussa valmistuville opiskelijoille, joka jouduttaa opiskelijoiden suuntautumista työelämään. Ja samalla tietysti veronmaksajaksi tulemista.

   Poista
 2. Kyllähän tuota opintolainaa melkeinpä kannattaa ottaa maksimisumma tuon vähennyksen takia, varsinkin jos sitä ei käytä "syömävelkana" vaan sijoittaa. Nyt korot ovat tosiaan todella alhaalla. Itselläkin on lainaa Nordeasta tuolla 0,2 % marginaalilla.

  Jos ei rahalle muuta käyttöä keksi niin säästää vaikka asuntoon. Nordea esim. maksaa tällä hetkellä ASP tilille 1+4% korkoa opintolainan koron ollessa tuo 0,8%, eli jos sinne sijoittaisi lainalla niin saisi noin 2% reaalituoton! Itse ajattelin näin tehdä vielä tässä tämän vuoden aikana.

  Itsellänikin on osa salkusta rahoitettu juurikin opintolainalla. Täytyy vain opintojen jälkeen oppia olemaan paljon varovaisempi velkavivun kanssa, sillä opintolainan ehdot ovat kuitenkin hyvin poikkeuksellisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi ASP- tili on tällä hetkellä loistava vaihtoehto, jos haluaa säästää asunnon ostamiseen opintojen jälkeen eikä ole kiinnostunut sijoittamisesta! Omalla kohdalla voisin maksaa pois asuntolainaa opintolainalla, jolloin kokonaiskorkoprosentti olis pienempi kuin tällä hetkellä. Tähän kun vielä lisää opintolainavähennyksen, niin diili on aika hyvä...

   Poista
 3. Minäkin ilmoittaudun tämän velkavivun käyttäjäksi!

  Opintolainavähennys koskee juuri tuota verohelpotusta, oman käsitykseni mukaan. Sitä on vain osattava hakea, ei se itsestään tule. Valtiolle tämä on kuitenkin hyvää bisnestä, sillä kaikki keinot, mitkä vain voivat nopeuttaa opiskelijoiden valmistumista, ovat sille eduksi. Mitä nopeammin saadaan väkeä työelämään veronmaksajiksi ja bruttokansantuotteen nostajiksi, sen parempi

  VastaaPoista
 4. Eikö tuo verovähennys tule hakemattakin, mikäli opiskelee Suomessa? LÄHDE: http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/271107140437JP?OpenDocument

  Mielestäni tuossa on valtion kannalta ihan ideaakin, mutta etu on mielestäni kohtuuttoman suuri ehtoihin nähden. 300 opintopisteen tutkinnon suorittamiseen on aikaa 7 vuotta. Pudottaisivat viiteen vuoteen, niin saataisiin järjestelmä tehokkaammaksi. Itselläni oli kolmen vuoden jälkeen 240 op kasassa, enkä koe opiskelutahtini olleen mitenkään erityisen kova. Teoriassahan järjetelmä voi jopa pidentää opiskeluaikaa, mikäli muuten nopea opiskelija haluaa saada kaiken mahdollisen lainan nostettua.

  Laskelmieni mukaan opintolainaa voi nostaa opiskeluaikana (300 op tutkinto) jopa 20100 euroa, joten verovähennystä voi kertyä 5280 euroa. Melko merkittävä etu siis, ja lisätuottoja voi saada vielä sijoittamalla. Tuosta edusta on tietysti vähennettävä lainan korot, mutta näillä korkotasoilla vaikutus ei ole kovinkaan suuri.

  VastaaPoista
 5. Ei ihan noin, 300op tutkinnon normisuoritusaika on 5v joten huomioon otettava maksimilainamäärä on 13500€ (5vx9kkx300€) eli tästä opintolainavähennys 3300€. Itse valmistun ensi keväänä ja heti opiskelujen alusta koko lainapääoma sijoitettu ASP-tilille joka on joka vuosi kasvanut 5% verotonta tuottoa, ihan mukavat avustukset kyllä valtiolta. En oikein ymmärrä miksi ihmiset eivät ota enemmän opintolainoja.

  VastaaPoista
 6. Velkaa ja lainaa varmaan pelätään liikaa, mikä sinänsä on järkevää. Ja sehän on myös vaikeampaa hakea, kuin nopea tekstarivippi.

  Ok duffish, on varmaan noin. Perustin käsitykseni insinöörikaverin valmistumiseen, jolloin hän täytteli ihan fyysisiä lappuja. Lienee muuttunut nyt uudistuksen yhteydessä, kun lainalle ei tarvi enää erikseen hakea valtion takausta.

  VastaaPoista
 7. Vähennystä ei tosiaan enää tarvitse itse hakea, niin kuin aikaisemmissakin viesteissä on käynyt ilmi.

  Ihmisten suhtautuminen velkaan on tosiaan välillä hyvin "epärationaalista". Paljon halvemmaksi vaihtoehdoksi työssä käyvälle henkilölle tulisi esimerkiksi tilata nolla verokortti netistä ja nostaa täysi palkka parin kuukauden ajan kuin ottaa pikavippi. Myös muita edullisia keinoja ottaa velkaa löytyy kunhan vain vähän käyttää päätänsä eikä mene sieltä mistä aita on matalin.

  VastaaPoista
 8. Onko nuo opintolainan kuukaudet jollain pykällä rajoitettu tuohon 45:een (5x9)? Opintotukehan saa 55:lle kuukaudelle, ja sen saa kesäisin nostamalla nostettua reilussa neljässä ja puolessa vuodessa. Kesätuen nostaminen on vajaan viiden minuutin homma alkukesästä. Laskeskelin tuohon vielä vuoden opiskelijavaihdon, jolloin lainaa saa kaksinkertaisen määrän. Eikö kaikki opintolaina ole kuitenkin verovähennyskelpoista?

  VastaaPoista
 9. Opintolainaa voi hakea niiltä kuukausilta, joina olet oikeutettu opintotukeen. Tällöin maksimimäärä on 55*300€, joka yleensä edellyttää ympäri vuotista opiskelua. Vaihto-opiskeluun voit saada liäksi korotettua valtion takaamaa lainaa 600 euroa kuussa.

  VastaaPoista
 10. Moro, tuosta opintolainasta: Olen nyt ensimmäisen vuoden opiskelija ja aion vaihtaa alaa. Oletetaan, että olen opiskellut 3 vuotta kunnes pääsen sille allalle mistä valmistun 5 vuodessa. Eli opiskeluvuosia tulisi 8 kun valmistun( Pitäisi olla 7). Tässä tapauksessa en siis saa valtion hyvitystä? Tällöin ei myöskään kannata ottaa opintolainaa, sillä ottaisin sen vain kasvattaakseni tuottoa. En käyttäisi sitä.

  VastaaPoista
 11. Hyvä kirjoitus aiheesta, täältä löytyy lisää:
  http://lautadiaries.com/2015/02/ld-sijoitusvinkit-tuplaa-rahasi-5-vuodessa/

  VastaaPoista