Sivut

keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Sijoittamisen ydin hieman yli tuntiin

Kukapa sijoittamisesta kiinnostunut olisi voinut välttyä kuulemasta tai lukemasta Warren Buffettista. Hänen poikkeuksellinen tuottohistoria yhdistettynä miellyttävään henkilöhahmoon on tehnyt hänestä elävän legendan, jonka lausuntoja kuunnellaan ympäri maailman korvat höröllä. Myös hänen sijoitusyhtiönsä, Berkshire Hathawayn vuosikokoukseen saapuu ihmisiä maailman ääristä asti vain kuuntelemaan mitä hänellä ja yhtiökumppani Charlie Mungerilla on sanottavana menneestä sijoitusvuodesta ja tulevaisuudesta. Yhtiökokous onkin saanut suosionsa vuoksi nimen "Kapitalistien Woodstock", joka kuvaa hyvin sen merkitystä ja suosiota sijoittajien keskuudessa.
 
Edeltävään viitaten löysin eilen selaillessani Youtubea tämän videopätkän, jossa Buffett summaa sijoittamisen ytimen vain hieman yli tuntiin. Video on kuvattu Buffettin puhuessa yliopisto- opiskelijoille vuonna 2001 ja sen sisältö on mielestäni erinomainen. Vaikka video on jo yli kymmenen vuotta vanha, niin tuosta ajasta ei oikeastaan mikään ole muuttunut Buffettin sijoitusprinsiipeissä, joiden voidaan hyvällä syyllä sanoa olevan ajattomia.
 
Videolla Buffett selittää kansantajuisesti esimerkiksi käsitteet Intrinsic Value ja Margin of Safety sekä kertaa USA:n pörssin vaiheita yhdistettynä sijoittajien mielialanvaihteluihin. Lisäksi Buffett kertoo yleisesti miksi huonolle yhtiölle ajan kuluminen on taakka kun taas loistavalle yritykselle se on hyvä asia. Myös sijoitusyhtiö (aiemmin tekstiiliyhtiö) Berkshire Hathawayn alkutaipaletta Buffett kuvaa tarkemmin ja kertoo miksi (ehkä kuuntelijoiden yllätykseksi) siihen sijoittaminen oli hänen mukaansa suuri virhe jo etukäteen ajateltuna.
 
Video ei ole pelkkää sijoittajatietoutta vaan siitä voi esimerkiksi opiskelijat ammentaa vinkkejä mihin hankkiutua töihin tai millaisia henkilöpiirteitä Buffett arvostaa palkatessaan uusia työntekijöitä yritykseensä. Lisäksi videoklipissä kuullaan hänen ikivihreitä, huumorilla väritettyjä lausuhduksia esimerkiksi siitä, mihin tekijöihin kannattaa kiinnittää huomiota valitessa puolisoa...

Anna siis Buffettin huumorintajuisen tarinankerronnan viedä mukanasi ja nauti tästä lyhennetystä sijoitusäänikirjasta. Uskon, että olet huonomminkin käyttänyt tunti kaksikymmentä minuuttia elämästäsi!

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista että Buffet harmitteli vuonna 2001 ettei ollut tullut ostaneeksi Fannie Maeta...

    VastaaPoista
  2. Tuolloin Fannie Mae oli vielä hyvässä hapessa ja itse asiassa teki varsin hyvää tulosta. Lisäksi sillä oli todella vahva markkina-asema amerikkalaisten kotien rahoittajana. Tiedä häntä sitten olisiko Warren irtautunut ajoissa yhtiöstä ennen kuin finassikriisin vaikutukset oli nähtävissä yhtiössä. Luultavasti.

    Jos jotakuta kiinnostaa katsoa historian peräpeiliin, niin tässä linkki Fannie Maen vuosikatsauksiin: Fannie Mae Annual Reports

    VastaaPoista