Sivut

tiistai 26. maaliskuuta 2013

Talvivaaran anti ja arbitraasi


Kuva: Talvivaara.com
Talvivaaran annista on keskusteltu hyvin paljon mediassa, mutta yllättävän vähän missään on tuotu esille merkintäoikeuksien ja nykyisen osakurssin epäsuhtaa. Tällä hetkellä markkinoilta voi ostaa Talvivaaran merkintäoikeutta 9 senttiä kappale, jolla pystyy merkitsemään 6 uutta osaketta. Yhden uuden osakkeen merkitseminen maksaa 16 senttiä, joten kokonaisuudessaan uuden osakkeen hinnaksi tulee tällöin 9/6 + 16 = 17,5 senttiä. Talvivaaran kanta osakkeesta maksetaan tänään pörssissä 0,238 euroa/kpl, joten epäsuhta on aika melkoinen! Alennusprosentiksi tulee nimittäin 26,5%. Tällä hetkellä Talvivaaran tulevaisuuteen uskova sijoittaja voi siis 1) myydä omistamansa Talvivaaran osakkeet pois, 2) kuitata hyvin todennäköiset tappiot verotuksessa, 3) ostaa uusia merkintäoikeuksia pörssistä ja 4) merkitä halvempia osakkeita tilalle. Näin toimimalla sijoittaja saa samat omistamansa osakkeet itselleen halvempaan hintaan. Tämän toimenpiteen tekemiseen on aikaa vielä huomiseen, jonka jälkeen merkintäoikeuksilla ei enää käydä kauppaa pörssissä. Alla vielä taulukko merkintäoikeuden ja osakkeen teoreettisen hinnan muodostuksesta.


Osake hinta MO teoreettinen hinta
0,16 0
0,17 0,06
0,18 0,12
0,19 0,18
0,2 0,24
0,21 0,3
0,22 0,36
0,23 0,42
0,24 0,48
0,25 0,54
0,26 0,6
0,27 0,66
0,28 0,72
0,29 0,78
0,3 0,84
0,31 0,9
0,32 0,96
0,33 1,02
0,34 1,08

Miksi merkintäoikeus on näin halpa?

Tähän minulla ei ole suoraa vastausta. Mahdollisesti merkintäoikeuksia on niin paljon myynnissä, että niiden hinta on väkisin painunut hyvin matalaksi. Toisaalta Talvivaaran kantaosakkeen suhde merkintäoikeuteen on tällä hetkellä huomattavasti pienempi, joka johtaa sen epärationaaliseen hinnoitteluun. Varsinkin kun omistajat keskittyvät arpomaan mitä tehdä merkintäoikeuksilla - myydä ne vai merkata lisää? Toki anti voi aina kaatua, joka luo painetta Talvivaaran osakkeeseen, mutta myös koko yrityksen olemassaoloon. Tämä ei kuitenkaan selitä uusien ja vanhojen osakkeiden hintaeroa! Neljäs ja hyvin todennäköinen vaihtoehto on, että vähäisen likviditeetin vuoksi Talvivaaran osaketta on hyvin vaikea shortata tällä hetkellä ja siksi hintaerot ovat mahdollisia.

Lyhyeksimyynnistä

Olen nimittäin yrittänyt metsästää Talvivaaran osakkeita lyhyeksi myyntiin, mutta niitä ei ole kenelläkään tarjolla ainakaan piensijoittajalle. Lisäksi mini futuureiden myyntilaita puuttuu täydellisesti esim. Nordnetissa. Mutta miksi minä olen niin kiinnostunut spekuloimaan Talvivaaran mahdollisella kurssilaskulla? Eikö shorttaaminen ole täysin vastoin omaa sijoitusstrategiaani? Vastaus - kyllä ja ei.

Kuva: iTulip.com
Jos myisin pelkästään Talvivaaran osaketta lyhyeksi spekuloisin sen hinnan kehityksellä. Pahimmillaan shortit voivat tuhota koko omanpääoman ja vielä enemmänkin, koska lyhyeksi myynnissä tappiolla ei ole minkäänlaista kattoa. Ostamalla osaketta "longina" tappion määrä on rajattu -100%, koska eihän osakkeen arvo voi olla negatiivinen. Tästä vastakohtana on lyhyeksimyynti, jolloin sijoittaja lainaa osakkeet, jotka hän myy toiselle sijoittajalle kurssilaskun toivossa. Mahdollisen kurssilaskun jälkeen sijoittaja ostaa takaisin markkinoilta myymänsä osakkeet ja palauttaa ne lainaajalle. Tällöin sijoittajan voitto on Myyntihinta - Ostohinta - Lyhyeksimyynnin kulut.

Kaikki olisikin hyvin lyhyeksi myyjälle, jos hänen myymänsä osakkeet laskisivat aina. Mutta niin kuin vähänkään sijoitamista harrastaneet tietävät, niin aina ei todellakaan markkinoiden käyttäytymistä voi ennustaa oikein. Mikäli kurssi nousee, niin sijoittajan tappioksi muodostuu osto- ja myyntihinnan erotus plus kulut. Kun osakkeen laskulle on olemassa absoluuttinen pohja (0), niin osakkeen kurssinousulle ei ole kattoa. Siksi sijoittajan kohtaama tappio voi olla paljon isompi kuin pelkästään omapääoma. Hyvä esimerkki äärimmäisestä  tappiosta on VW-n kurssikäyrä muutama vuosi takaperin. 

Kuva: Yahoo Finance

Kuvaajan jyrkkä piikki on esimerkki ns. short squeeze:stä, jolloin osakkeiden omistajat eivät halua myydä osakkeita lyhyeksi myyjille. Kun lyhyeksi myyjät eivät saa ostettua markkinoilta osakkeita palauttaaksensa ne lainaajille alkaa heidän otsalohkon päällä näkyä isoja hikikarpaloita! Kurssin noustessa lyhyeksi myyjien tappiot kasvavat ja heidän on saatava hinnalla millä hyvänsä tappioputki katki. Koska kaikkeen löytyy aina hinta, niin myös VW:n tapauksessa shorttaajat saivat ostettua lainaamansa osakkeet takaisin. Mutta mihin hintaan! Kuvitellaan shorttaajien myyneen osakkeet markkinoille 220 ja ostaneen ne takaisin 930 eurolla. Tällöin tappioksi muodostuu 710 euroa / per osake! Aika isot puskurit saa olla, että kestää tällaiset tappiot...

Lyhyeksimyynti ja riskitön tuotto Talvivaaralla

No niin, asiaan taas pienen mutkan kautta. Ideaali tilanne hyötyä Talvivaaran merkintäoikeuden/uusmerkinnän ja kantaosakkeen arvostuseroista olisi tapa, jolloin minulla ei olisi mitään kurssiheiluntaan liittyvää riskiä. Toisin sanoen haluaisin tienata näiden kahden hinnan välisellä erolla riskittömästä. Tämä olisikin täysin mahdollista, jos markkinoilla olisi osakkeita, joita myydä lyhyeksi. Tällöin voisin myydä esim. 12 000 osaketta lyhyeksi hintaan 0,238, josta saisin 2856 euroa rahaa. Näillä rahoilla voisin vastavuoroisesti ostaa merkintäoikeuksia (0,09 e/kpl * 2000)  ja merkitä 12 000 (2000 Mo * 6) uutta Talvivaaran osaketta. Toimenpiteen jälkeen olisin myynyt lyhyeksi 12 000 kpl kalliimpaa alkuperäistä osaketta ja ostanut itselleni 12 000 uutta osaketta halvemmalla. Netto määräisesti minulla on siis 0 Talvivaaran osaketta ja koska annin jälkeen uudet sekä vanhat osakkeet ovat saman arvoisia, niin voisin tienata riskittömästi 756 euroa (2856 - 0,09 * 2000 - 0,16 * 12 000)(-kulut) näiden kahden "osakesarjan" erolla! Ikävä kyllä markkinoilla ei ole tarjota ainakaan piensijoittajalle osakkeita lyhyeksi myyntiin.

En kuitenkaan heitä kirvestä vielä kaivoon, mutta joudun tutustumaan huomattavasti heikompaan vaihtoehtoon, jos haluan hyötyä Talvivaaran annin tarjoamasta mahdollisuudesta. Koska tällä hetkellä markkinoilla ei ole tarjolla osakkeita lyheksi myyntiin tai mini futuureita shortposition muodostamiseen niin ainoksi vaihtoehdoksi muodostuu Bear sertifikatin ostaminen. Talvivaaran on tarjolla bear sertifikaatti, jossa on 3X- kerroin. Tämä tarkoittaa sitä, että Talvivaaran kurssin laskiessa yhden prosentin nousee sertifikaatin arvo 3 prosenttia. Tai ainakin näin pitäisi olla käytännössä.

Periaatteessa tarvitsen siis yhden 3X bear sertifikaatin kolmea tavallista osaketta vastaan. Tällöin voisin suojata positioni ja kerätä ostohintojen välisen eron voitokseni. Pitkäaikaiseen näkemyksen ottoon vivutetut Bear sertifikaatit eivät kuitenkaan sovellu, koska niiden arvo rapautuu ajan kuluessa. Talvivaaran tapauksessa aikaikkuna treidille olisi sen verran lyhyt, että rapautuminen ei ole iso ongelma. Toisaalta haasteita liittyy myös osto- ja myyntilaitoihin, jotka ovat välillä puutteellisia. Laitojen puuttuminen aiheuttaa painetta sertifikaatin oikeaan arvostukseen sekä spredikustannuksia, joten nämä tuotteet eivät todellakaan ole ideaaleja position suojaukseen. Tällä hetkellä Bear sertifikaatin arvostustaso on mielestäni epäedullinen strategian muodostamiseen. Se ei nimittäin mielestäni vastaa tämän hetkistä kantaosakkeen tasoa, jonka vuoksi en pystyisi muodostamaan kannattavaa arbitraasia. Lisäksi mikä takaa tulevaisuudessa, kun olen myymässä sertifikaattia markkinoille, että saan siitä fair valuen? Ei mikään.

Yhteenveto

Vaikka markkinoilla olisi hyvin mielenkiintoinen väärinhinnoitelutilanne, niin ei siitä aina välttämättä pääse hyötymään. Talvivaaran tapauksessa osakkeita ei löydy lyhyeksi myyntiin eikä minifuteereja ole kaupan, joten tilateesta on vaikea ottaa riskitöntä tuottoa irti. Toki 3X Bear sertifikaatti olisi yksi vaihtoehto Talvivaaran osakkeen shorttaukseen, mutta sertifikaattiin liittyy liikaa epävarmuutta sekä korkea arvostus, että joudun jättämään houkuttelevan tilaisuuden väliin.

Toisaalta sijoittajalle, joka uskoo Talvivaaran tulevaisuuteen, on markkinoilla olemassa mielenkiintoinen mahdollisuus kuitata mahdolliset tappiot verotuksessa sekä ylläpitää omistus yhtiössä huomattavasti nykyistä osakehintaa halvemmalla. Toki toissijaisessa merkinnässä osakkeita saattaa päästä merkkaamaan suoraan 16 senttiä/kpl, mutta nykyinen merkintäoikeudenhinta ei juurikaan nosta merkattavien osakkeiden kokonaishintaa (17,5 vs. 16 senttiä).


Disclaimer: Kirjoitus ei ole suositus ostaa tai myydä mitään yllä mainituista rahoitusvälineistä. Kirjoittaja ei omista Talvivaaran osakkeita, johdanaisia tai merkintäoikeuksia kirjoitushetkellä.

Lähteet: Talvivaara.com, Nordnet.fi

5 kommenttia:

 1. Veikkaan että markkinat korjaavat tämän epäsuhdan 20 minuutin kuluttua kun pörssi aukeaa. Talvivaaran kurssi tipahtaa tuohon 17,5 senttiin, jolloin merkintäoikeuksilla ei pysty enää rahastamaan.

  VastaaPoista
 2. Epäsuhta jatkuu, eli edelleen on mahdollista vaihtaa osakkeet merkintäoikeuksien kautta uusiin ja halvempiin osakkeisiin.

  VastaaPoista
 3. TALVI BEAR X3 C seems to be the only option.
  Todays close 0,2229 and MO: 0,10€ = 17,6c difference still about 20%. The problem with BEAR X3 is that the spread at the moment is horrible. Try to buy from other sellers by placing bids just above or on Commerzbanks own current bid.(If there is any)
  In addition to that BEAR X3 seems to be disfunctional/lagging during morning and afternoon hours, better check the real time quotes on Commerzbanks own webiste.

  VastaaPoista
 4. Thanks for tips!

  Misvaluation between Talvivaara MO and share was obvious, but because the spread was a way too wide in Bear 3X it was impossible to exploit the misvaluation.

  I will pay a close attention to any upcoming Finnish company´s equity offering coz it seems that there might be great opportunities to make riskfree returns. Given that we can find shares to short...

  VastaaPoista
 5. En voi salata tätä suurta todistus, joka tapahtui elämässäni, minä rakastan jokainen tietää sen ja antaudu siksi haluan jakaa sen koko maailman asettamalla tämän ilmoituksesi Classifieds lisää. Olen Amanda Sanchez nimen, asun Michigan, USA. Haluan kiittää pastori David Babatunde hänen ystävällisyyttä minun perhe-elämän, en tiennyt, että siellä on vielä vilpitön ja luotettava lainanantaja näin internetissä ja maan päällä. Vain muutaman päivän olin etsi lainan $ 500,000.00 USD sillä olin loppumassa rahat ruokintaan, koulumaksut, Oma yritys oli todella menossa ulos pääoman ja minun vuokrata koska olen yksinhuoltajaäiti 4 kids. Minua huijattiin noin $ 6,730.00 USD ja päätin olla mukana itseni tällaiseen liiketoiminnan uudelleen.Ystäväni esitteli minulle lainan virasto takia minun ulkonäkö ja myös minun valittaa hänelle. Sanoin hänelle, että en ole kiinnostunut lainan käsitellä enää, mutta hän kertoi minulle, että on vielä vilpitön lainanantajan jotka hän suositella minua ja aion saada lainaa, että minun tarvitsee, hän antoi minulle yksityiskohtia tämän lainan toimisto. Olen todella laittaa tutkimus ja olen hyvin kiitollinen ja onnekas tänään, sain lainan määrä $ 500,000.00 USD tämän hienon laina virasto nimeltään Happi Laina Virasto hallinnoi Rev David Babatunde. Jos olet tarvitsevat aito, vilpitön, kestävä ja totuuden arvoinen laina lainanantaja tai taloudellista tukea ja myös tiedät voi olla luotettava ja luotettu, joka pystyy maksamaan takaisin, koska / kestoaika varoja, kehotan sinua lähettää yhteystietosi niitä toteutettiin sähköpostitse: oxygenloanageency@gmail.com ja koet vilpittömyyttä ja rehellisyyttä.

  Amanda Sanchez Perez

  VastaaPoista