Sivut

tiistai 2. huhtikuuta 2013

Tilannekatsaus Q1/2013


Sijoitusvuosi 2013 on alkanut hyvin. Ei kai muuta voi sanoa, kun salkun arvo on noussut vuoden alusta 11,2% ja on jo tässä vaiheessa asettamani 10% vuosituoton yläpuolella. Samaan aikaan vertailuindeksi on noussut 7,3%, joten ylituottoa on kertynyt 3,9%.

Vuositasolla salkun volatiliteetti on ollut 10,8%, joka on huomattavasti vertailuindeksin heiluntaa pienempi (15,5%). Viimeisen kolmen kuukauden aikana salkun kuin indeksinkin volatiliteetti on ollut todella matalalla tasolla ja salkun arvo on suuntautunut kohti koilista kuin kapeassa putkessa. Hieman pelottaakin nykyinen markkinatilanne, joka saattaa enteillä "tyyntä myrskyn edellä". Markkinoiden epävarmuutta ovat lisänneet Kyproksen pankkikriisi, Pohjois-Korean sotilaallinen tilanne sekä kotimainen piensijoittajia syrjivä osinkoverouudistus. Pörssikurssien nousu nostaa myös niiden arvostustasoja, joka ainakin allekirjoittaneelle tarkoittaa kohonnutta riskiä. Tällä hetkellä en kuitenkaan näe, että osakkeet olisivat liian kalliita, joten en aloita laajamittaisia myyntiohjelmia omistamissani osakkeissa.

Indeksoitutuotto 2012 alusta lähtien

Kvartaalin aikana ostin kolmea eri sijoituskohdetta. Täydennysostoksia tein Venäjä Etf:ään ja Fortumiin, mutta Aflac tuli täysin uutena osakkeena salkkuuni. Osakemyyntejä tein TeliaSonerassa sekä HCBK:ssa, jotka molemmat myin kokonaan pois portfoliostani. 

Kuten kerroin jo aikaisemmin, niin en aio enää ilmoittaa blogissani salkun euromääräisiä arvoja. Absoluuttisten lukujen sijaan aloitan raportoimaan salkun tarkempia tunnuslukuja mm. Information-, Sortino- ja Sharpe ratio. Lisäksi epäsäännöllisin väliajoin ajan salkun tuottoja ns. Carhartin 4 faktorimallin lävitse, jolloin saan myös "riskifaktori" korjatun ylituoton.

Min Acc Return (MAR%) 0,17 %
Downside Risk 1,40 %
Av Excess Return 1,62 %
Annual Sortino Ratio  4,02
Excess Return Vola 3,11 %
Annual Sharpe Ratio 1,64
Annual Information Ratio 0,09
Market Vola 4,5 %
Portfolio Vola 3,1 %


Yhteenveto Q1/2013:

Indeksoitutuotto: 11,2%
Indeksoitutuotto blogin alusta: 29,6%

Osakeostot: Venäjä Etf, Aflac, Fortum
Osakemyynnit: TeliaSonera & HCBK

8 kommenttia:

  1. Sujuvasti rullaa! Peukku

    Miten saat kerättyä tuota tarkempaa riskimetriikkaa? Teetkö sen manuaalisesti vai onko sulla jokin siihen kykenevä käyttöalusta?

    VastaaPoista
  2. Kiitti. Hyvin on vuosi startannut sullakin!

    Lasken tällä hetkellä kaikki tunnusluvut itse tekemälläni Excel- pohjalla.

    VastaaPoista
  3. Hyvin näyttää tosiaan sujuvan. Toivottasti hyvä tahti jatkuu.
    Riskimetriikat ovat mielenkiintoinen lisä ja ajatuksena olisi itsekin niitä lisäillä jossain välissä. Kiitokset muuten aihepiiriin liittyvistä kirjoituksistasi (Carhart 4 factor), ovat olleet mielenkiinoista luettavaa.

    Seuraava on vähän off topiccia, saa vastata ken tietää...

    Onko jollakin ohjelmalla (excel/google spreadsheets) mahdollista automatisoida datan kerääminen salkusta päivittäin, niin että tämä ei itseltä vaatisi manuaalisia toimia??
    Google spreadsheet osaa ilmeisesti ainakin hakea hintatiedot netistä, mutta osaako se muodostaa näistä automaattisesti aikasarjaa??

    Vai pitääkö päivän arvo aina manuaalisesti käydä kopioimassa jonnekin soluun?

    VastaaPoista
  4. Google spreadsheettiin voit kirjoittaa scriptejä, joille voit sitten asettaa timerit. Itselläni on käytössä automaatio, joka jokaisen arkipäivän jälkeisenä yönä heittää tarvittavat luvut talteen toiselle sheetille. Tämän perusteella piirtyy sitten käyrää sekä salkusta että OMXH25:sta ja S&P500:sta. Hyviä koodiesimerkkejä löytyy webistä.

    -at

    VastaaPoista
  5. Kiitokset molemmille vastauksista. Tuolta KTR:n blogista tosiaan näyttäisi löytyvän melko yksityiskohtaisetkin ohjeet scriptejen ja timereiden tekoon.
    Jostain syystä olen missannut ko. postaukset. Täytyypä ottaa työn alle tuollaisten teko ja google spreadsheetsiin tutustuminen.

    VastaaPoista
  6. Oletko laskenut mahdolliset osingot mukaan salkun arvonnousuun?

    VastaaPoista
  7. Tuotto sisältää osingot verotettuina. Lisäksi kaupankäynnin kulut on otettu huomioon.

    VastaaPoista