Sivut

lauantai 6. heinäkuuta 2013

Tilannekatsaus Q2/2013


Tuottoisan vuoden ensimmäisen kvartaalin jälkeen varmasti monella sijoittajalla oli suuret odotukset myös toiselle kvartaalille, mutta toisin kävikin. Legendaarinen, mutta kulunut sijoitusviisaus -sell in may and go away- näytti taas olevan ainakin osittain oikeassa. Myöskään oma salkku ei välttynyt laskumarkkinoiden vaikutukselta vaan kolmen kuukauden aikana sen arvo laski 2,17% kun samaan aikaan vertailuindeksi laski 1,49%. Tulokseen ei voi olla tyytyväinen, koska uskoin että varsinkin laskumarkkinassa salkkuni toimisi paremmin kuin vertailuindeksi johtuen salkkuyritysteni defensiivisestä luonteesta. Kokonaisuudessaan vuoden alusta salkku on kuitenkin tuottanut 8,76%, joka päihittää vertailuindeksin tuoton noin kolmalla prosenttiyksiköllä.

Indeksoitutuotto vuoden 2012 alusta lähtien

Kvartaalin lähtökohdat eivät kuitenkaan mielestäni olleet parhaat mahdolliset, koska useimpien laadukkaiden osakkeiden arvostustasot olivat nousseet jo huomattavan korkeiksi eikä markkinoilla enää ole ollut paljoa ostettavaa. Myös oman salkun sijoituskohteiden arvostukset olivat nousseet huomattavasti, joka nosti riskiä negatiivisen kurssikehityksen osalta. Kuitenkin monen salkkuyrityksen kohdalla ei puhuttu vielä huomattavasta yliarvostuksesta, joten myynnit jäivät minimiin. Kvartaalin aikana myin kuitenkin pois kurssipohjista nousseen lääkeyhtiö AstraZenecan. Kurssin nousu ei ollut kuitenkaan suurin syy miksi myin Astran pois, vaan päällimmäisenä perusteena oli että en täysin ymmärrä lääketeollisuuden lainalaisuuksia. Varsinkin AstraZenecan kohdalla pitäisi ymmärtää huomattavasti paremmin kehityksessä olevien lääkkeiden potentiaalia, koska yrityksen omien blockbuster lääkkeiden patentit ovat umpeutuneet/umpeutumassa. Näin ollen en nähnyt yrityksessä buy and hold perusteita, vaan kohtelin yritystä enemmänkin arvo-osakkeena, josta on suurin aliarvostus oli jo purkautunut.

Mennyt kvartaali oli siinäkin mielessä poikkeus edeltävistä, että en ostanut yhtä ainutta uutta osaketta. Tosin kvartaalin lopussa, kun monen yhtiön kurssi on laskenut huomattavasti, niin ostosormi on alkanut syyhytä. Tällä hetkellä käteisen osuus salkusta on jo lähes 11%, joka on aivan liian suuri palanen. Uskon kuitenkin, että kun seuraavan kerran kirjoitan tilannekatsausta, niin käteisen osuus salkustani on huomattavasti pienempi kuin mitä se on tällä hetkellä. Esimerkiksi Nokian Renkaat, Sandvik ja Nordea kävivät jo aika lähellä ostotasoja kvartaalin loppupuolella.

Osinkokertymä Q2:n aikana verratuna edellisvuoteen kasvoi 16,5%. Kasvu ei ole merkittävä ja olen siihen hieman pettynyt. Tilanteeseen vaikutti negatiivisesti normaalia alhaisempi uuden pääoman siirtäminen salkkuuni, joka puolestaan johtui keskittymisestäni koulutöihin. Keskittyminen kouluun kuitenkin kannatti, sillä tällä hetkellä kaikki kurssit on paketissa ja muille asioille on taas huomattavasti enemmän aikaa!

Salkku tuotti kuitenkin sen verran osinkoja, että pääsin viettämään ansaittua (?) lomaa Jenkkeihin. En ollut aikaisemmin käynyt USA:ssa, joten matka oli mieleenpainuva. Päällimmäisenä mieleen jää urheilutapahtumat sekä paikalliset BBQ-paikat, joissa sain ahdattua ruokaa ja juomaa sen verran kurkusta alas, että vyöryminen oli ainoa keino päästä ravaintolan ovesta ulos... Juuri tällaiset kokemukset antavat uudenlaista lisäpotkua arkeen ja sijoittamiseen: Ainakin itse sijoitan juuri siitä syystä, että sijoitusten tuotot mahdollistavat enemmän mieleenpainuvia kokemuksia sekä tavoitella vapaampaa elämää. Sijoittaminen pelkästään pankki- tai arvo-osuustilin summan kasvattamiseksi tuntuisi aika kolkolta eikä se motivoisi läheskään yhtä paljon kuin suuri haave vapaammasta ja merkityksellisestä elämästä.



Yhteenveto Q2/2013:

Indeksoitutuotto: -2,17%
Indeksoitutuotto blogin alusta: 26,8%
Osinkokertymän kasvu y-to-y: 16,5%

Osakeostot: -
Osakemyynnit: AstraZeneca


*Kirjoittajan ajatuksia voi seurata myös Twitteristä (@Osinkopuu)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti