Sivut

sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Blogissa 100k katselukertaa


Kuva: allthingslearning.worldpress.com
Viikon alussa tuli ainakin itselle merkittävä virstanpylväs täyteen, kun blogini saavutti 100 000 katselun rajan! Kun aloitin kirjoittamaan blogia vuonna 2012 en olisi uskonut, että näin moni netinkäyttäjä olisi kiinnostunut lukemaan kirjoituksiani sijoittamisesta. Kiitos siis kaikille blogissa vierailleille henkilöille ja erityisesti niille, jotka ovat jättäneet kommentteja! Usein nimen omaan kommentit saa ajattelemaan asioita uudelta kantilta ja ohjaa ajattelua uudelle uralle. Kiitos myös jokaiselle, joka on lähettänyt sähköpostitse kommentteja ja vinkkejä sijoittamiseen liittyen sekä osallistunut Twitter keskusteluihin.


Blogin tavoite

Kun aloitin kirjoittamaan tätä blogia minulla oli tunne, että sijoittamisessa pitää olla jokin muukin tavoite kuin pelkkä varallisuuden kasaaminen arvo-osuustilille. Enemmänkin minua kiinnosti tehdä sijoittamisesta sekä itselle että perheelle uusi sivutyö, joka maksaisi nousevaa "palkkaa" kuukaisittain vaikka en aivan joka päivä pääsisikään töihin. Tapa saavuttaa kasvava sivutyöansio oli kasata osakeportfolio, jonka osakkeet maksaisivat nousujohteisesti osinkoa eikä niillä tarvitsisi käydä kauppaa aktiivisesti. Tämä tavoite on edelleen sama, mutta tapa päästä sinne on hieman muuttunut.

Alkuperäinen osakeportfolio on hiljalleen muokkaantumassa strategian mukaiseksi salkuksi, joka sisältää vain hyviä kasvavan osinkotuoton yhtiöitä. Olen myynyt rankalla kädellä sellaisia yhtiöitä, jotka  eivät mielestäni ole olleet omistamisen arvoisia pitkällä tähtäimellä (AstraZeneca, TeliaSonera, Talvivaara, Vestas Wind, Keskisuomalainen). Tilalle olen ostanut yhtiöitä joihin luotan oikeasti todellisina buy n´ hold yrityksinä (Tikkurila, Aflac, Walmart, Sampo, Nordea, PKC Group, Scania, Fortum). Ainakin tulosten valossa myynnit ja ostot ovat olleet onnistuneita. Vestas Windin ja Talvivaaran osakekurssit on laskenut pohjamutiin myyntien jälkeen eikä kovin hyvin Keskisuomalaisellakaan ole mennyt. Oikeastaan kaikki ostot Fortumia lukuun ottamatta ovat olleet jo näin lyhyellä tähteimellä hyviä valintoja. Niiden liiketoimintojen ja osinkojen kehitys on ollut suotuisaa, joten myös kurssit ovat seuranneet perässä. Näyttäisikin siltä, että yhtiön osinkokehitys ja osingonmaksukyky ovat arvostuksen ohella hyvin vahvoja ennusmerkkejä sijoituksen onnistumisesta. 


Virheistä ja onnistumisista

Kuva. Cartoonstock.com
Olenko tehnyt virheitä blogin olemassa olon aikana? Lyhyesti sanottuna: Kyllä! Ensimmäiseksi mieleen tulee muutama missattu ostomahdollisuus liian varovaisen osto-ohjelmien vuoksi (Yit, Nokian Renkaat, PKC jne.). Toiseksi olen pitänyt salkussa liian pitkään osakkeita, jotka eivät kuulu millään lailla strategiaan (Transocean, HCBK). Perjantaina otin itseäni niskasta kiinni ja pistin salkusta pihalle vihdoin ja viimein Transoceanin. Oli jo aikakin.

Kolmas virhe oli ostaa Venäjä ETF:ia, vaikka se olikin arvostuksen puolesta halpa sijoituskohde. Siis mitä ......!? Millälailla tämä ostos kuului osaksi strategiaani? Onneksi en ole muilta osin hairahtunut ostamaan jotain mikä ei millään lailla liippaa edes läheltä suunniteltua strategiaa. Pistäkäähän kirjoittaja seuraavan kerran takaisin järjestykseen armottomalla palautteella, jos edes harkitsen jotain tällaisia sijoituksia.

Mihin olen tyytyväinen? Ainakaan en ole mielestäni ostanut ylihintaisia osakkeita, joiden tuotto olisi perustunut toivotaan, toivotaan hokeman varaan. Jokaiselle sijoitukselle on ollut vahva fundamentaalinen perusta, jonka johdosta tulevaisuuden tuotto tulisi suurella todennäköisyydellä olemaan hyvä vaikka markkinat menisivät kiinni ostohetken jälkeen. Blogimatkan aikana olen myös tutustunut laajasti talouteen ja muihin mielenkiintoisiin sijoitusstrategioihin, jotka ovat laajentaneet ymmärrystäni sijoittamisesta edelleen.

Blogitekstejä olen julkaissut yhteensä mukavat 62 kappaletta. Tavoitteenani oli alunperin julkaista tekstejä silloin, kun on tuntunut olevan oikeasti jotain sanottavaa. Tavoite on täyttynyt kohtalaisesti vaikka tuntuukin, että enemmänkin olisi ollut sanottavaa - aikaa kirjoittamiselle vain pitäisi löytyä lisää. Taitaa olla jokaisen blogia kirjoittavan haaste... Virtaa kuitenkin tuntuu vielä riittävän ja uusia ideoita kirjoituksille on jo jonossa reilusti, joten toivottavasti saan vielä jatkossakin kirjoittaa sijoittamisesta!


Tässä vielä kertaus suosituimmista kirjoituksista:







Millaiset kirjoitukset ovat olleet lukijoiden mieleen? Miten blogia voisi mielestäsi kehittää edelleen? Nakkaa kommenttikenttään ehdotus tai lähetä sähköpostia: warrengrahaminosinkopuu@gmail.com

*Kirjoittajan ajatuksia voi seurata myös Twitteristä (@Osinkopuu)

2 kommenttia:

  1. Onneksi olkoon. Kyllähän niitä lukukertoja tulee, kun luettavana on laatusisältöä :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos!

    Onnittelut myös sulle yhden tavoitteesi täyttymisestä!

    VastaaPoista